"Kmotři" z ODS propadli, ve vedení ODS zůstávají dál

Kateřina Eliášová
25. 10. 2010 15:25
Jihočeský Martin Kuba nebo pražský Filip Dvořák dál sedí ve výkonné radě ODS
Jeden z mužů "na odstřel", jihočeský šéf ODS Martin Kuba. Vaz mu láme taky přátelství s "kmotrem" Pavlem Dlouhým
Jeden z mužů "na odstřel", jihočeský šéf ODS Martin Kuba. Vaz mu láme taky přátelství s "kmotrem" Pavlem Dlouhým | Foto: Jan Langer

Praha - Volební neúspěch ODS na některých místech republiky zamává s křesly regionálních bossů. Promítnout se to přitom může i do nejvyššího orgánu strany - výkonné rady.

Konkrétně se jedná o šéfa jihočeské ODS Martina Kubu, který je spojován s vlivným podnikatelem Pavlem Dlouhým majícím silný vliv na místní politiky. I on je členem nejužšího vedení strany.

Volby v Praze 1 prohrál s TOP 09 i starosta Prahy 1 Filip Dvořák, rovněž člen výkonné rady. Zasedají v ní i další zástupci pražské ODS, která TOP 09 podlehla v Praze i ve volbách do hlavního zastupitelstva.

Vedení strany ale nemá páky kohokoliv z výkonné rady odvolat. Rezignovat by museli sami.

"Rozhodující slovo má konkrétní oblastní a regionální sdružení. Pokud to by nevyslovilo těmto lidem důvěru, pak není možné vyvodit odpovědnost jen na té místní či regionální úrovni a nepřenést to i do vyšších stranických pater," naznačil možný vývoj místopředseda strany Pavel Drobil (ODS).

Nejdřív volby do Senátu, pak účtování

Předseda ODS a premiér Petr Nečas už po komunálních volbách vyzval ty, kteří zklamali, aby odstoupili. Odmítl ale na konkrétní lidi ukázat prstem.

"Jednotlivé prohry budeme analyzovat. Šlo o souhru hned několika příčin, byť připouštím, že někde došlo ke ztrátě důvěryhodnosti k místním politikům," řekl premiér.

Třeba liberecký primátor Jiří Kittner už dal k dispozici své funkce, Martin Kuba to nevyloučil.

"Všichni jsme ochotni a schopni vyvodit jakýkoliv závěr, ale musíme to nejprve zkonzultovat s členskou základnou," řekl Aktuálně.cz šéf jihočeské ODS Kuba. "Teď je před námi druhé kolo senátních voleb. Pak bych se rád sešel s Petrem Nečasem a probral s ním, co dál," dodal.

Poražená Praha slibuje personální změny

Filip Dvořák z ODS už oznámil svoji rezignaci z postu šéfa ODS v Praze 1, o výkonné radě však mluvit nechce. "Pozice předsedy ODS Praha 1 je k datu konání oblastního sněmu dne 6.12.2010, který jsem svolal dne 17.10.2010, k dispozici," uvedl pro Aktuálně.cz.

A v Praze nemusí zůstat jen u něj. Regionální sněm celé pražské ODS se chystá její předseda Boris Šťastný svolat nejpozději do 15. prosince.

"Volby ukázaly, že existují obrovské rozdíly v jednotlivých oblastech Prahy. Musíme něco v těch oblastech udělat a s tím souvisí i personální otázky, to je fakt," připustil změny ve vedení pražské ODS Šťastný.

Ani on nechtěl být konkrétní a odmítl říct, zda se bude měnit celé vedení či pouze jeho předseda.

Výkonná rada projedná volby

Výkonná rada ODS zasedá už v pondělí po druhém kole senátních voleb.

"Budeme hodnotit oboje volby a bavit se o tom, jak pracovat dál. Hon na čarodějnice nicméně neočekávám," řekl Aktuálně.cz Drobil.

Neoficiálně to připouštějí i další členové vedení strany s tím, že výkonná rada nakonec může zůstat zcela beze změn. "Kongres bude příští rok, do té doby se podle mého názoru nestane nic. ODS bude mít k řešení důležitější věci, než technické složení výkonné rady," uvedl jeden z nich.

 

Právě se děje

Další zprávy