V Jiřetíně posílilo hnutí, které chce jednat s těžaři

Pavel Baroch
17. 10. 2010 15:15
Sdružení Dialog získalo 30%, porazilo i místní Stranu zelených
Foto: Ondřej Besperát

Horní Jiřetín - Výsledky voleb v Horním Jiřetíně, která zápasí o přežití kvůli rozsáhlým zásobám uhlí pod obcí, přinesly tamnímu sdružení Dialog zprávu dobrou a zároveň špatnou.

Ta dobrá je, že hnutí oproti minulým komunálním volbám posílila o pět procent a bude mít o jednoho zastupitele víc.

A ta špatná zní, že ani přes toto posílení nebude mít Dialog dostatečnou sílu k tomu, aby prosadil jeden ze svých hlavních politických cílů - zahájit debatu s těžaři a dojednat si s nimi co nejvýhodnější podmínky pro případné přestěhování obyvatel Horního Jiřetína a Černic.

"Na velké slavení to není," řekl Aktuálně.cz Leichner krátce poté, co se spočítaly všechny odevzdané hlasy. Slavit naopak mohou ti, co odmítají s těžaři jakoukoli diskusi a přejí si zachování své obce - ve volbách získali znovu většinu.

Odpůrci těžby mají pořád většinu

Dialog teď má v jedenáctičlenném zastupitelstvu čtyři členy, odpůrci jakéhokoli jednání s Litvínovskou uhelnou ze skupiny Czech Coal vládnou sedmi zastupiteli.

"Zůstáváme v opozici," konstatoval Leichner. S výsledky voleb je spokojený Vladimír Buřt, jednička na kandidátce jiřetínských zelených a hlavní představitel boje za záchranu obce před rozšiřováním povrchového hnědouhelného dolu.

"Výsledky hodnotím pozitivně," řekl Aktuálně.cz Buřt. Podle něho volby potvrdila, že výrazná většina obyvatel nechtějí nechat své domy zbourat kvůli těžbě uhlí. "Považuji to za potvrzení dlouhodobé snahy o zachování Horního Jiřetína a Černic," dodal.

Volby v Horním Jiřetíně

(V procentech)

  • 1. Sdružení nezávislých kandidátů pro zachování a rozvoj Horního Jiřetína a Černic 34,74
  • 2. Dialog: 30,29
  • 3. Strana zelených: 28,20
  • 4. KSČM: 6,78

"Myslím, že letošní komunální volby v Horním Jiřetíně jasně potvrdily referendum  z roku 2002, tedy že své domy šachtě nedáme," obyvatelka Horního Jiřetína Jarmila Křížová.

Připomněla, že současný starosta Branko Glavica, dlouholetý odpůrce likvidace Jiřetína kvůli těžbě uhlí, dostal 563 proferenčních hlasů, Vadimír Buřt 501 a šéf Dialogu Petr Leichner jen 357.

Z 25 procent už je třicet

Sdružení Dialog se poprvé dostalo do jiřetínského zastupitelstva v roce 2006, kdy získalo 25 procent hlasů a tři křesla v místním sněmu. Letos už mírně překročili třicetiprocentní hranici.

Předstihlo je pouze Sdružení nezávislých kandidátů pro zachování a rozvoj Horního Jiřetína a Černic s bezmála pětatřiceti procenty.

Dialog dokonce dostal o dvě procenta víc než Strana zelených, která dlouhodobě bojuje za zachování těžebních limitů. "Jenže před čtyřmi lety jsme měli sedmnáct procent a letos osmadvacet," poznamenal Buřt.

Lepší výsledek Dialogu přičítá Buřt také tomu, že se do Jiřetína chvilku před volbami náhle přistěhovali noví obyvatelé, jejichž úkolem bylo odevzdat hlasy právě tomuto sdružení.

Nemáme s tím nic společného

Sdružení Dialog ovšem jakoukoli volební manipulaci s černými dušemi odmítá. Předseda Petr Leichner tvrdí, že uspěli díky svému programu.

"Setřásli jsme ze sebe i nálepku bouračů naší obce," řekl Aktuálně.cz Leichner. Dialog tvrdí, že nechce Jiřetín nechat zbourat, pouze se připravit na případné stěhování.

 

Právě se děje

Další zprávy