Oranžová volební vlna: ČSSD sebrala ODS velké radnice

Petr Holub, Zdeněk John
17. 10. 2010 10:15
Občanští demokraté tratili i v Praze, kde vyhrála suverénně TOP 09
Lídři debatovali den po volbách v ČT. Na snímku šéfové levice.
Lídři debatovali den po volbách v ČT. Na snímku šéfové levice. | Foto: Jan Langer

* Volební účast dosáhla na 48,5% * Absolutním vítězem jsou tradičně nezávislí kandidáti. Celkově jim Češi odevzdali přes 50 procent hlasů * V boji o magistráty a radnice velkých měst zvítězila ČSSD * V Praze vyhrála TOP 09, magistrát bude čtyřbarevný

Praha - Je definitivně sečteno a dobojováno. Osm minut před sedmou hodinou ranní přibyly výsledky z posledního okrsku v Domažlicích. Češi si zvolili nová obecní zastupitelstva.

Ve městech prožívá znovuzrození ČSSD na úkor ODS. Komunální volby totiž vyhrála nespokojenost.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jiřího Pehe na Aktuálně.cz:
Krajina po volbách: Vládní koalice v ohrožení

ODS obhájila primátorské posty jen v pěti městech. Čtrnáct velkých radnic získala ČSSD a zbylých sedm strany, o kterých se ještě nedávno nic nevědělo.

Nejlepší výsledek ČSSD

Jak číst výsledky? Přinejmenším je jasné, že se nálada občanů během pěti měsíců od voleb do sněmovny obrátila.

Sociální demokracie po historické porážce v květnu získala ve městech naopak historicky nejlepší výsledek. Byla naprosto suverénní v severomoravských metropolích, s jasným náskokem však vyhrála také v Brně a Olomouci.

Poprvé se prosadila na radnicích Ústeckého kraje, překvapivě zabodovala i v takových pravicových baštách, jakými jsou Pardubice a Hradec Králové. ČSSD tak vyšla kampaň, která kritizovala úsporné vládní reformy.

V některých městech se prosadily strany, které cíleně kritizovaly práci místní radnice.

TOP 09 se to podařilo v Praze a v menší míře také ve Zlíně.

V Mostě kráčí k obhajobě primátorského postu protestní hnutí "Mostečané Mostu" , které se prosadilo už před čtyřmi lety. Teď ho zřejmě napodobí zbrusu nové strany Občané pro Budějovice, SOS pro Opavu a Změna pro Liberec. Zabodovala rovněž Karlovarská občanská alternativa.

Hlavní poražený radnic: ODS

Hlavním poraženým je ODS, která se v některých městech propadla oproti roku 2006 až o třicet procent.

"Výsledky ukazují, že máme obce a města, kde ODS uspívá velmi slušně a pak to, kde máme problémy, které jsou třeba výsledkem nějaké dlouhodobější vnitřní nestability, špatné pověsti našich představitelů anebo voličské únavy z dlouhodobé přítomnosti ODS na radnicích. To je přirozená věc," komentoval výsledky předseda ODS Petr Nečas.

ODS ale s přehledem obhájila pozice tam, kde mají za sebou starostové prokazatelně dobrou práci.

Dobrou vizitku ve volbách získali Dan Jiránek (Kladno), Raduan Nwelati (Mladá Boleslav) a nestor českých primátorů Jaroslav Kubera. Ten v přímém teplickém souboji poráží na hlavu sociálního demokrata Petra Bendu, kterého v kampani osobně podporoval Jiří Paroubek.

Občané Českých Budějovic ocenili také Juraje Thomu, kterého ovšem sama ODS z primátorského postu svrhla půl roku před volbami. Thoma se postavil do čela sdružení Občané pro České Budějovice, strana vyhrála s šestadvaceti procenty. S téměř dvojnásobným ziskem proti mateřské straně.

Sledovaná kolbiště: Praha, Brno, Ostrava

V Praze se odehrál očekávaný pravicový souboj. Nakonec v něm s velkým náskokem (téměř sedmiprocentním) zvítězila TOP 09 vedená exguvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou.

Druhá skončila ODS (23%), držela se ovšem i třetí ČSSD (17,9). Zcela propadly Věci veřejné; až do půlnoci se zdálo, že rovněž KSČM bude poprvé od roku 1989 v Praze mimo hru. Nakonec se ziskem necelých 7 procent bere tři zastupitelská křesla.

Jan Lipold, komentátor Aktuálně.cz, o tom ve svém on-line blogu napsal: "Pražský magistrát mohl být jen trojbarevný, bez VV, KSČM a zelených. Takový výsledek jistě vyvolá velkou diskusi o 'pražském' volebním systému, protože by 'propadla' nejméně čtvrtina všech odevzdaných hlasů (více ZDE)."

V Brně i Ostravě suverénně vyhráli oranžoví, tedy ČSSD.

V Brně zvítězili s náskokem devíti procent, následuje ODS a TOP 09. V Ostravě, kde je výhra ČSSD před ODS zřetelnější (32% versus 18,5%), se na třetí místo probojovalo hnutí Ostravak.

Dobré výsledky ČSSD byly potvrzeny i na úrovní okresních měst. Ze 73 radnic jich sociální demokraté získali 38. Překvapivě dominují v jižních Čechách, například v Písku a Táboře.

ODS si udržela 18 okresních radnic a nové strany zvítězily na čtrnácti.

Úplně první výsledky obecních voleb přišly ve 14:01 z vesnice Kukle na Svitavsku. Zvítězili tu jedni nezávislí nad druhými. Nezávislí jsou tradičně silným prvkem obecních zastupitelstev v malých obcích, ale tentokrát válcují i Most, Pardubice, Opavu či České Budějovice.

 

Právě se děje

Další zprávy