Debata: Více žen v politice? Pokud ano, jak to zařídit?

Blogy a názory
12. 5. 2010 7:30
Přihlížíte při výběru, koho budete volit, také k pohlaví kandidáta?
Foto: Aktuálně.cz

„O tom, že je do politiky třeba více žen, už bylo napsáno a řečeno mnohé. … Jak to ale zařídit?" ptá se v úvodu svého textu publikovaném ve svém blogu na Aktuálně.cz Veronika Vendlová, která dříve pracovala v neziskových organizacích a kandiduje do parlamentu za TOP09 s podporou Starostů.

Foto: Aktuálně.cz
Celý text Veroniky Vendlové: Ženy volte ženy, můžete-li!

Vendlová svým textem, ve kterém vyzývá ženy k volení žen, odstartovala čtenářskou debatu, jak zvýšit počet žen v politice, zda by byly vhodné kvóty a jestli by lidé vůbec měli uvažovat, zda volit ženu či muže. Většina diskutérů se k textu Vendlové staví odmítavě.

„Heslo 'ženy, volte ženy', to je krok zpátky - vždyť marxistický feminismus je už dávno na okraji. Chcete trhnout politické body apelem na stádní emoce a přiživujete tak představu, že ženy a muži jsou dva obtížně smiřitelné tábory," reaguje například pravidelný debatér vystupující pod přezdívkou Scientist.

Diskutující vystupující jako Černovláska shrnuje svůj pohled: „Mám je vyhlídnuté a svůj hlas jim dám (i pro parlamentní i pro komunálky) a nejen z důvodu toho, že jsou to ženy, jako spíše z důvodu toho, že si jich vážím."

Podle nedávného průzkumu společnosti SANEP dvě třetiny Čechů nesouhlasí s tím, aby poměr žen a mužů v české politice stanovovaly zákony. Stávající nízké zastoupení žen ve vrcholné politice Česka vnímá jako zásadní společensko-politický problém 45,2 procent dotázaných - z toho 57,1 procent žen a 33,2 procent mužů. Nadpoloviční většina respondentů (53,1 procent) se přitom domnívá, že by díky výraznějšímu zastoupení žen byla politika důvěryhodnější.

Jaký je váš názor? Mělo by být více žen v politice? Jak to zařídit? Pomohly by kvóty? Přihlížíte při výběru, koho budete volit, také k pohlaví kandidáta? Do diskuse moderované editory Aktuálně.cz se můžete zapojit pod výše uvedeným blogem nebo přímo pod tímto článkem.

Další předvolební čtenářské diskuse najdete v rámci volebního speciálu Aktuálně.cz v rubrice Co vy na to?

 

 

Právě se děje

Další zprávy