Voliči ČSSD svolávají protest: Chceme Sobotku, ne Haška

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 28. 10. 2013 13:20
Facebookový profil ČSSD je zahlcen kritickými komentáři na adresu Michala Haška.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Povolební převrat u sociálních demokratů, kteří vyškrtli předsedu Bohuslava Sobotku z vyjednávacího týmu a vyzvali ho k rezignaci, vyburcoval voliče strany k protestu.

Nespokojení voliči se prostřednictvím facebooku svolávají na prostestní akci u sochy T. G. Masaryka na Pražském hradě. V pondělí od pěti hodin chtějí podpořit Sobotku zhruba čtyři stovky lidí a další přibývají.

Patří k nim i Karel Březina a Jiří Dienstbier, kteří na jednání předsednictva hlasovali proti útoku na Sobotku. Za sociální demokraty se k protestu připojí i Michaela Marksová Tominová.

Podle Dienstbiera se rozehrál střet o budoucnost a charakter sociální demokracie. Michala Haška a jeho příznivce označil na svém facebooku za "partu handlířů".

"Tito obchodníci s politikou by mohli být klidně v jakékoliv straně, protože jim nejde o obsah politiky ale jen o svá koryta a kšefty. Byli to právě pánové Hašek, Škromach a Tejc, kteří se pokusili odstřelit Bohuslava Sobotku již na ústředním výboru na začátku kampaně a dělali vše pro to, aby volby dopadly co nejhůře pro ČSSD (a co nejlépe pro SPOZ). Pokud by měl někdo odejít z funkcí, jsou to právě oni," napsal Dienstbier.

Protestní setkání svolala facebooková iniciativa "Chci Bohuslava Sobotku, ne Michala Haška". K ní se už přidalo více než 3100 lidí. Stěžují si hlavně na to, že Haškovi nejde o voliče ale o post premiéra za každou cenu.

Nelíbí se jim, že zatímco Sobotka vystupoval po volbách v televizním pořadu, jeho oponenti se sešli na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Místopředseda Michal Hašek pak do médií vzkázal, že kdyby on získal ve volbách jen 20,5 procent, odstoupil by.

K tomu nakonec Sobotku vyzvalo předsednictvo strany, respektive jeho dvacet členů. Sobotky se zastal například Jiří Dienstbier, Lubomír Zaorálek, Alena Gajdůšková nebo Martin Starec. Sám Sobotka označil jednání předsednictva za pokus o puč.

Stovky lidí kritizují počínání strany také přímo na jejím oficiálním facebooku, který je od neděle zahlcen kritickými komentáři. "Přesně kvůli tomu jste získali tak málo...je to převážně chyba pana Haška, který ČSSD před voliči rozděloval na dva tábory," píše nespokojený volič.

Další zase děkují třinácti členům předsednictva, kteří se postavili Haškovi a podpořili Sobotku. "Je mi z vás do breku! Tohle není normální, ale podvod na vaše voliče, tedy i na mě," zní další ze vzkazů.

Nepříjemné vzkazy plní i facebook Michala Haška. Ten označil reakce na rozhodnutí předsednictva za hysterii. "Nemám zájem škodit Čssd. Kdo toto říká, manipuluje s fakty z dnešního jednání a ohýbá realitu a lže," vzkázal už v neděli místopředseda.

 

Právě se děje

Další zprávy