Haškovi lidé odstavili Sobotku, Babiš je šokován

Martina Machová Martina Machová
Aktualizováno 27. 10. 2013 21:11
Michal Hašek spustil boj s předsedou strany po tajné schůzce u prezidenta Zemana.
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Vojtěch Marek
  • Být Sobotkou, rezignuji, nechal se slyšet i prezident Zeman
  • Dříve už o předsedově konci hovořili Hašek či Zimola
  • Sobotka skončit nehodlá, na jaře chce sjezd
  • Hašek mezitím mluví o vládě s KDU-ČSL a ANO, Babiš by mohl mít finance

Praha - Situace v nejsilnější straně voleb nabrala už den po oznámení výsledků zásadní obrat.

Přes prvotní deklarace, že je sociální demokracie (nesplněným volebním očekáváním navzdory) jednotná, odstavilo předsednictvo z vyjednávání o nové vládě předsedu Bohuslava Sobotku.

Partaj se štěpí. Za současného šéfa se postavili Lubomír Zaorálek, Alena Gajdůšková, Karel Březina, Richard Dolejš, Richard Falbr či Hana Orgoníková.

Naproti tomu za Sobotkův konec horovali společně s místopředsedou Michalem Haškem Vlasta Bohdalová, Michal Chovanec, Zdeněk Škromach či Milan Urban.

Po návštěvě u Zemana

Obrat přišel poté, co skupina pěti straníků vedená Haškem několik hodin po volbách tajně navštívila na Lánech prezidenta Miloše Zemana. Bohuslav Sobotka byl v tu chvíli v televizi na první povolební diskusi stranických lídrů.

Předsednictvo pak v neděli večer schválilo Sobotkovo odvolání z týmu, který má vyjednávat v povolební situaci. Zároveň přijalo výzvu, aby rezignoval na post předsedy.

Bohuslav Sobotka ale posléze oznámil, že výzvu nevyslyší a předsedou zůstane. Nechce prý, aby strana přišla o autonomii a byla pod vlivem Zemanovců. Připomněl také, že odvolat ho může pouze Ústřední výkonný výbor v tajném hlasování.

Babiš se diví

Na překotné dění v sociální demokracii reagoval už také šéf hnutí ANO, které skončilo ve volbách druhé a má být pro sociální demokraty hlavním partnerem pro jednání o příští vládě.

Jak v sobotu uvedlo Aktuálně.cz Andrej Babiš - sice krátce - odpočívá ve svém sídle v Mougins na Azurovém pobřeží, ale v telefonickém rozhovoru České televizi řekl, že je událostmi v ČSSD šokován. "Vítězná strana voleb tady destabilizuje politickou situaci," řekl.

"Je to komplikace pro celou politickou scénu," komentoval nejnovější vývoj Andrej Babiš. "Pokud se ČSSD rozdělí, tak zradí své voliče," dodal pro Českou televizi.

Já bych odstoupil, hlásají Hašek i Zeman

Události vedoucí k Sobotkovu odstavení dal kolem nedělního poledne do pohybu jeho stranický rival Michal Hašek, k němuž se posléze na přímou otázku Aktuálně.cz připojil jihočeský hejtman Jiří Zimola.

"Kdybych byl předsedou sociální demokracie a strana ve volbách dostala 20,5 procenta hlasů, odstoupil bych z funkce," nechal se slyšet jihomoravský hejtman. "Ano, já bych rezignoval. Politika má jasná pravidla," přitakal jeho kolega jihu Čech.

Večer se připojil i prezident Miloš Zeman. "Nechci vydávat žádná silná prohlášení, jen konstatuji, že v době, kdy jsem předsedou Strany práv občanů, a tato strana nedostala očekávaných pět procent hlasů, bylo to 4,4 procenta, tak jsem za svou samozřejmou povinnost považoval rezignaci," řekl serveru Týden.cz.

Na předsednictvu pak s návrhem na vyloučení předsedy z vyjednávacího týmu přišel Haškův spojenec - brněnský primátor Roman Onderka. Podle členů vedení má šéf partaje převzít svoji odpovědnost za výsledek hlasování, v němž strana získala 20,45 procenta hlasů.

Hašek, Tejc, Zaorálek

Pro návrh hlasovalo 20 ze 33 členů předsednictva. Zároveň byl schválen nový vyjednávací tým, v němž jsou Michal Hašek, Jeroným Tejc a Lubomír Zaorálek.

Jedním z těch, kdo se proti Sobotkovi postavili, byl plzeňský hejtman Milan Chovanec. "Hlasoval jsem pro návrh, aby se konečně některé věci v sociální demokracii pohnuly." uvedl, přestože na výsledku voleb má podíl jako volební manažer strany.

Senátor Marcel Chládek, stínový ministr školství, naopak uvedl, že odstavení předsedy stíží povolební vyjednávání. "Nedovedu si představit, jak se teď povedou."

Vůdce odpůrců Michal Hašek na to dal v České televizi částečnou odpověď. Řekl, že jako nový šéf vyjednávacího týmu bude Bohuslava Sobotku coby předsedu strany o každém jednání informovat.

Paroubkova sprcha

Do dramatického dění uvnitř sociální demokracie pak odpoledne vstoupil také bývalý předseda Jíří Paroubek, který v roce 2010 sám rezignoval poté, co strana podobně jako nyní sice vyhrála, ale také zůstala za očekáváním (dostala 22,08% hlasů).

I když se právě na tuto zkušenost Michal Hašek ve svém výpadu vůči Sobotkovi odvolával, komentář bývalého spolustraníka Paroubka byl vůči němu ostrý.

 "Já jsem bezprostředně poté z funkce předsedy ČSSD odešel. Sobotka s Haškem v sobě tuto morální sílu nenašli. Je to zbabělé a v relativně krátké perspektivě pro stranu zničující," píše Jiří Paroubek na svém blogu na Aktuálně.cz.

Kampaň jednoho muže

Michal Hašek a další předsedovi kritici vidí chyby i ve formě kampaně. Podle Haška je otázkou, "jestli kampaň založená primárně na jednom muži byla správná".

"Už jsme to zažili za Jiřího Paroubka, k čemu to vedlo, jsme věděli, přesto jsme svým způsobem část té kampaně zase postavili pouze na jednom muži," uvedl s tím, že si Sobotka před dvěma měsíci nechal schválit rozsáhlé kompetence, aby osobně boj o hlasy voličů řídil.

Lidé podle Haška, který kritizuje i údajně přehnané vymezování se vůči Zemanovcům nebo prezidentovi Miloši Zemanovi, chtějí ale vidět spíše týmovou kampaň.

Alibismus, oponuje Sobotka

Samotný Sobotka označil Haškova slova za alibismus. "On je řadu let ve vedení sociální demokracie. Nepochybně měl jako statutární místopředseda řadu možností její politiku ovlivnit a těžko se teď může tvářit, že s politikou sociální demokracie nemá nic společného," reagoval už před jednáním předsednictva.

Dodal, že bude usilovat o to, aby se v březnu uskutečnil volební sjezd ČSSD, na kterém všichni z vedení strany požádají o obnovení mandátu.

 

Právě se děje

Další zprávy