Podpoříme všechny slušné, zleva zprava, říká Okamura

Jakub Novák
Aktualizováno 27. 10. 2013 8:37
Tři někdejší poslanci VV přesto za Úsvit zasednou v Poslanecké sněmovně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Novák

Praha - Nespokojenost voličů s etablovanými stranami katapultovala do Poslanecké sněmovny kromě hnutí ANO Andreje Babiše také hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Jeho lídr sice odmítá vládní odpovědnost, nebrání se však podpoře případné vládní koalice bez ohledu na její pozici v pravo-levém spektru.

A nelituje dokonce ani angažmá Víta Bárty v čele plzeňské kandidátky.

Slušní, parazité a Bárta

"Podpora menšinové vlády sociální demokracie je jednou z možností; jsme hnutí a nerozdělujeme lidi na levicové a pravicové, ale rozdělujeme je na slušné a neslušné - zloděje, podvodníky a parazity. Parazit je ten, který od společnosti pořád jen něco bere a nic jí nedává. My jsme tu pro všechny slušné lidi. Netoužíme po exekutivních funkcích, my jsme skutečně dospělá strana," řekl před novináři Okamura.

Foto: Jakub Novák

Co se týče angažmá Víta Bárty v čele plzeňské kandidátky, Okamura si svůj krok hájí, navzdory Bártova neúspěchu.

"Například i člen NERVu nebo správní rady Transparency International (na které Okamura podal trestní oznámení, pozn. red.) ekonom Pavel Kohout mi potvrdil, že to byla typická oběť ekonomicko-politické mafie v Česku. Bárta byl podle Kohouta jediným ministrem, který realizoval na svém úřadě protikorupční opatření. Rozhodl jsem se proto, že udělám gesto a dám mu možnost se veřejně obhájit," dodal s tím, že doufá, že "je na tiskové konferenci Úsvitu, protože my nemáme s Věcmi veřejnými nic společného".

Bárta a plastická páteř

"My jsme dali prostor asi pěti členům Věcí veřejných ze všech kandidátů (přičemž tři někdejší poslanci Věcí veřejných byli dokonce lídry těchto kandidátek, pozn. red.) - více máme dokonce i kandidátů ze strany Moravané. A já mám od Pavla Kohouta i dalších informace, že nikdy nic neukradl, že nikdy nic nepředražil... proto jsem se rozhodl nemít plastickou páteř a rozhodl jsem se dát mu prostor se obhájit. Tím je to pro mě uzavřené," konstatoval Okamura.

Mezi novými poslanci Úsvitu je kromě těch, kteří již za sebou mají nějakou poslaneckou zkušenost (Radim Fiala, Jiří Štětina či David Kádner), také mnoho politických nováčků, kteří se budou muset utkat s nástrahami vysoké politiky.

Foto: Jakub Novák

"Nemám strach, že by je vysoká politika 'semlela', protože jsem vybíral lídry, kteří mají dlouhou osobní a profesní historii. Nechtěl jsem, abychom byli ´výtahem´ pro některé lidi, proto jsem vybíral ty, kteří měli úspěšné profese. Pro některé je to dokonce z hlediska financí sestup," říká Okamura.

Co s novináři?

Šéf Úsvitu také často kritizuje práci některých médií. Opakovaně v den voleb jmenoval Reflex nebo Mf Dnes. Redaktor Reflexu Jiří X. Doležal byl dokonce při svých dotazech ve štábu Úsvitu Okamurou verbálně napadán. Nabízí se proto otázka, zda bude chtít nějak média kontrolovat či regulovat.

"Je tu ale také mnoho korektních médií, jako Právo a podobně. Jediné, co žádám je, aby se nelhalo a nedehonestovalo, jinak jsem připraven si cokoliv obhájit. Jestli řeknu něco špatně, dejte mi to sežrat," uvedl Okamura na dotaz Aktuálně.cz.

"V programu máme to, že bychom chtěli, aby tu vznikl mediální zákon, na základě návrhů samotných novináři - ostatně ten náš návrh vychází z deset let starého kodexu Syndikátu novinářů. Nechceme politicky zasahovat do politické práce, ale chceme zavést, aby se veřejně posuzovalo, zda je to, co bylo napsáno lež nebo zda je to etické," konstatoval v této souvislosti Okamura.

"Chceme, aby tu vznikla veřejná kontrola nad těmi lžemi, jako je tomu třeba v některých západních zemích. Ale aby si to vytvořili sami novináři. Chybí tu instituce nebo komise, klidně složená z novinářů, která by veřejně posoudila, zda je něco pravda nebo ne," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy