Průzkum: Pro Babiše hlasovali voliči ČSSD, triumfuje

Radek Nohl Radek Nohl, Jakub Novák
26. 10. 2013 14:00
Průzkum Aktuálně.cz: U volebních místností jsme se ptali lidí, koho a proč volili.
Ano, tak nějak to bude.
Ano, tak nějak to bude. | Foto: Ludvík Hradilek

Meziboří, Veselí nad Lužnicí - Vítězem předčasných voleb se stane ČSSD, na paty jí ale šlape ANO Andreje Babiše, ostatní výrazně ztrácejí. Vysoký zisk Babišova hnutí je dán tím, že se k němu přiklonili bývalí voliči ČSSD a lidé nad 40 let. Slibují si od něj změnu a vytvoření nových pracovních míst.

Vyplývá to z průzkumu, který online deník Aktuálně.cz provedl před volebními místnostnmi ve Veselí nad Lužnicí a Meziboří. Tato města byla vybrána proto, že mohou nejlépe předpovědět a ilustrovat skutečný výsledek letošních předčasných voleb. 

Jihočeské město si redakce vybrala proto, že výsledky voleb tu dlouhodobě vykazují překvapivou shodu s výsledky celostátními - liší se od nich v řádu desetin procenta. Což se potvrdilo i při letošních prezidentských volbách (detailnější vysvětlení v infoboxu vpravo).

V Meziboří na Litvínovsku v roce 2010 dominovaly Věci veřejné, které letos samostatně nekandidovaly. Podle průzkumu Aktuálně.cz hlasovalo letos nejvíce bývalých voličů VV pro hnutí ANO.

V anketě Aktuálně.cz (kompletní výsledky v tabulce), v níž odpovědělo přes 110 náhodně vybraných voličů a která si nedělala nárok na to splnit všechny vědecké nároky kladené na oficiální průzkumy veřejného mínění, nakonec zvítězila ve Veselém nad Lužnicí ČSSD s 24,5 procenty, druhé ANO získalo 18,9 procenta, třetí KSČM 13,7 procenta, čtvrtá TOP 09 12 procent, pátá KDU-ČSL 6,8 procenta a šestí byli se shodným ziskem 5,1 procenta Svobodní a ODS.

Také v průzkumu na severu Čech vyhrála sociální demokracie, ale druhé ANO tu dostalo 20,8 procenta a třetí komunisté 13,2 procenta. Naopak lidovci tady výrazně propadli. 

Veselí nad Lužnicí:

Strana Procentuální podpora
ČSSD 24,1
ANO 18,9
KSČM 13,7
TOP 09 12,0
KDU-ČSL 6,8
Svobodní a ODS 5,1
SPOZ, Úsvit, Strana zelených a Koruna Česká 3,4

Meziboří:

Strana Procentuální podpora
ČSSD 28,3
ANO 20,8
KSČM 13,2
TOP 09 9,4
ODS 7,5
Úsvit 7,5
Piráti 5,7
Svobodní 3,8
Strana zelených 1,9
KDU-ČSL 1,9

Babiš krást nebude, říká volička

Reportéři v obou městech z odpovědí voličů zjistili, že raketový nástup Babišova ANO je dán především tím, že lidi věří, že situaci v politice skutečně může výrazně změnit a dokáže vytvořit nová pracovní místa. Hlasy mu dali hlavně voliči starší 40 let a také senioři.

"Babiš nemá potřebu krást, když je tak bohatý. Nám už to sice nepomůže, ale vnoučata by se mohla mít lépe," zdůvodnila Aktuálně.cz svoji volbu například 60letá žena, když opustila volební místnost v Meziboří.

Další z voličů hnutí ANO ve Veselí nad Lužnicí prohlásil, že miliardář Andrej Babiš dokáže z České republiky vyhnat všechny lichváře a syčáky.

Od ČSSD utekli lidé k ANO

ANO podle ankety Aktuálně.cz ulovilo nejvíce hlasů od lidí, kteří v roce 2010 - při posledních volbách do Sněmovny - volili sociální demokracii. Důvodem podle nich bylo i to, že vedení ČSSD připouští spolupráci s KSČM, což si tito voliči nepřáli.

K Babišovi utíkali také tehdejší voliči ODS. A ti pokud, nehlasovali pro ANO, tak dali hlas Svobodným. Občanští demokraté získávali hlasy jen od svých letitých voličů.

"Proč volit někoho jiného, když jsme se konečně zbavili grázlů," řekl třeba 68letý muž z Meziboří a narážel tak na fakt, že se strana očistila od takzvaných kmotrů.

Ve Veselí nad Lužnicí přišlo za první hodinu a půl po 14. hodině volit do místního domu dětí a mládeže zhruba 150 lidí. Až na výjimky šlo o seniory, kteří dávali přednost především KSČM a ČSSD.

Teprve až o kolem čtvrté hodiny přišla k urnám mladší generace a dávala přednost TOP 09, KDU-ČSL a hlavně ANO. Lidovce volili lidé zejména kvůli místnímu kandidátovi Jaroslavu Hejlovi. Ten je na jedenáctém místě jihočeské kandidátky KDU-ČSL.

Výsledky volby 2013
Autor fotografie: Jiří Kropáček

Výsledky volby 2013

Online výsledky předčasných voleb do Poslanecké sněmovny 2013:

 

ONLINE VÝSLEDKY ZDE

 

TOP 09 bodovala díky Schwarzenbergovi

TOP 09 získala hlasy zejména díky Karlu Schwarzenbergovi. "Dala jsem mu hlas už v prezidentských volbách, je to gentleman a férový politik," prohlásila například 24letá studentka. Po šesté hodině ale počet voličů výrazně klesl a chodil tu do volební místnosti tak jeden voliči za pět minut.

Rovněž severočeské Meziboří ovládla sociální demokracie. Podle ankety šlo o lidi, kteří ji dali hlas už v roce 2010, a chtěli, aby ČSSD vytvořila po volbách koalici s KSČM.

"S komunisty už nehrozí, že by se stalo to, že by se opakoval tehdejší režim," řekl reportérovi Aktuálně.cz 54letý muž.

Druhé ANO by podle jeho voličů mělo hlavně zvýšit zaměstnanost v regionu a také prolomit limity těžby. Zbourání nedalekého Horního Jiřetína a dál těžit si však přáli také ti, kdo dali hlas sociální demokracii. Naopak voliči TOP 09 či Strany zelených byli proti.

Z průzkumu Aktuálně.cz také vyplynulo, že k volbám v Meziboří přišlo sedm lidí, kteří dali v roce 2010 hlas Věcem veřejným. Tři z nich v pátek volili ANO, dva ČSSD, jeden KDU-ČSL a poslední Svobodné.

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, za nějž někteří bývalí poslanci VV v těch volbách kandidují, nedal podle ankety z voličů Věcí veřejných hlas nikdo. V Meziboří přesto získala tato strana 7,5 procenta.

"Jde o cestu nejmenšího zla, dnes není koho volit," zdůvodnil 45letý muž, proč volit práce Úsvit Tomia Okamury.

 

Právě se děje

Další zprávy