Výběr editorů: Průvodce volbami pro ukázněné voliče

Simona Holecová
25. 10. 2013 12:40
Co vám na Aktuálně.cz nemělo utéct
Už se to nese, přátelé.
Už se to nese, přátelé. | Foto: Ludvík Hradilek

Speciál - Dobrá. Asi se všichni shodneme, že té politiky už je trochu moc. V Česku panuje počasí jako stvořené pro výlety, Petra Kvitová hájí české barvy na Turnaji mistryň v Istanbulu a v kinech se snaží Stallone se Schwarzeneggerem předstírat, že mohou hrát postavy s vysokým intelektem.

Je toho dost, čemu se věnovat - místo politiky. Ale...

Pokud jste ještě nerezignovali a hodláte se v pátek či sobotu zapojit do rozhodování, kdo má (ideálně) další čtyři roky určovat směr, kudy se země vydá, možná ještě na poslední chvíli hledáte informace. Přepočet, kolik mandátů ve Sněmovně může vaše strana získat, pokud získá 6, 10 nebo 18 procent. Možná si chcete přečíst víc o životě některých lídrů, anebo si ještě porovnat programy jednotlivých partají. Dočíst rozhovor, který vám utekl.

Redakce Aktuálně.cz před volbami vydala několik set textů - od drobných zpráv jedné věty až po hluboké analýzy. Prošli jsme je nyní všechny a předkládáme vám to nejlepší made in Aktuálně.cz.

Děkujeme za čtenářskou přízeň a ve volební místnosti přejeme šťastnou ruku.

 

PŘEHLEDNĚ V GRAFIKÁCH

50 nejlepších slibů

Foto: Jiří Kropáček

Výběr padesáti konkrétních slibů, jež politické strany a hnutí před volbami daly. Redakce vybrala takové, kde strany dávají zcela konkrétní a pro všední život důležité sliby, jež by naplnily, kdyby se dostaly k moci. Jako příklad a návnadu na další čtení uvádíme, že je v plánu vznik tištěného deníku, který by doplnil nynější veřejnoprávní média Český rozhlas a Českou televizi. Výčet TOP 50 objevuje také slib, že zahrádkáři dostanou plnou garanci v případě, že budou jejich záhony a domky zrušeny.

...

Koho byste měli volit? Odpovězte na otázky a zjistíte to

Foto: Aktuálně.cz

Chtěli byste ve volbách hlasovat pro stranu, která se v klíčových otázkách nejvíc shodne s vašimi názory? Pokud ano, připravili jsme pro vás užitečný nástroj v podobě testu, na jehož konci se dozvíte, která ze stran vás bude nejlépe reprezentovat.

Kandidující strany jsme požádali o odpověď na osmnáct otázek, které jsou podle Aktuálně.cz klíčové pro zodpovědné volební rozhodnutí. Odpovězte si na ně i vy, přičemž po vyplnění všech odpovědí ještě můžete - ale nemusíte - určit, jak je která otázka pro vás důležitá.

...

Kandidáti do voleb 2013: Projděte si jména, profese i tituly

Foto: Jiří Kropáček

Zajímá vás, kdo se uchází o vaše hlasy v předčasných volbách? Projděte si kandidátky hlavních stran. V grafice můžete listovat podle regionů či jednotlivých partají.

Zastoupení žen na kandidátkách pro letošní sněmovní volby se mírně snížilo v porovnání s předchozím vybíráním členů dolní komory, a to těsně pod 27 procent. Také nestraníků mezi adepty na poslance procentuálně opět ubylo. Nepatrně se v porovnání s volbami v roce 2010 snížil i průměrný věk kandidátů na 45,6 roku.

...

Volební kalkulačka: Namodelujte si složení nové Poslanecké sněmovny

Foto: Jiří Kropáček

Nabízíme vám možnost, jak už s předstihem před volbami zjistit, kdo vás bude zastupovat v Poslanecké sněmovně vzešlé z předčasných voleb. Stačí, když do kolonek níže zapíšete svůj odhad, kolik která strana získá procent hlasů v celé České republice. Naše kalkulačka už pak zajistí dva přepočty: ten z celostátního výsledku na výsledky v jednotlivých krajích a ten, který převede počty odevzdaných hlasů na počty mandátů.

Při výpočtu používáme stejný d'Hondtův systém, podle kterého se přidělují poslanecké mandáty v reálných volbách. Celostátní výsledek přepočítáváme na kraje podle toho, jak byly strany v jednotlivých krajích silné při volbách v roce 2010. Přepočet na kraje u nových stran ANO 2011 a Úsvit přímé demokracie se opírá o to, jak byla před třemi lety v krajích silná tehdejší "nová" strana Věci veřejné.

...

Možné povolební koalice: Jak se shodnou v programu

Foto: Jiří Kropáček

Deník Aktuálně.cz oslovil čtrnáct stran s nejvyššími šancemi dostat se do Sněmovny a požádal je o odpovědi na 18 klíčových otázek těchto voleb.

Následně pak vytipoval několik možných koalic a porovnal, které strany by si ve vládě nejvíc rozuměly.

...

Volby v kontextu: Levicových vlád je v Evropě málo. Přidá se k nim ČR?

Foto: Jiří Kropáček

Favoritem nadcházejících českých voleb je levice. Podívejte se v naší grafice, kde v Evropě vládne levice či pravice nebo kde okolnosti vedly ke vzniku vlády velké koalice.

V námi zobrazených státech je nejčastěji u moci pravicová vláda. Je tomu tak v deseti případech. V devíti zemích vládne velká koalice, jen v pěti levice. Na Slovensku, ve Francii, v Dánsku, Rumunsku a Chorvatsku.

 

ROZHOVORY S LÍDRY

Bohuslav Sobotka, ČSSD

Foto: Vojtěch Marek

Vládu ještě do konce roku a jako první se vrhnout na "řešení krize ve zdravotnictví". To je plán Bohuslava Sobotky, předsedy ČSSD, tedy předpokládaného vítěze nadcházejících voleb. Lídr a předseda sociálních demokratů zároveň předpokládá, že ani při rychlém sestavení vlády se země rozpočtovému provizoriu na začátku příštího roku nevyhne.

Sobotkův plán je jasný: Za předpokladu, že ČSSD dostane "třicet procent hlasů" a spolu s komunisty bude s to vytvořit levicovou většinu ve Sněmovně, si Sobotka umí představit menšinový kabinet socialistů opřený o komunisty. Pak by dohoda byla rychlá. Zisk komunistů je pro Sobotku klíčový: vylučuje totiž, že by o podporu žádal ODS nebo TOP 09, také Babišovo ANO je pro něj příliš "rizikové". 

1. díl rozhovoru: Jít s Babišem? Dopadli bychom jako Nečas

2. díl rozhovoru: Ověření podpisů si po volbách odpusťme

...

Andrej Babiš, ANO 2011

Foto: Ludvík Hradilek

Bylo to nedopatření, nikoliv geniální kalkul. Ale zemi zaplavilo 750 billboardů hnutí ANO 2011 s tváří miliardáře Andreje Babiše takřka přesně v momentě, kdy se poslanci dohodli na rozpuštění Sněmovny a předčasných volbách. Babiš z toho tehdy šťastný nebyl - zhroutily se mu plány na velkorysou předvolební kampaň. Ta měla trvat devět měsíců, právě se rozbíhala a výsledkem mělo být minimálně 12 procent hlasů Babišova hnutí v nové Sněmovně. Majitel obřího potravinářsko-zemědělsko-chemického konglomerátu Agrofert to tehdy glosoval slovy: "Nevadí. Umím si poradit v krizi. Do Sněmovny se i tak dostaneme."

Nabízíme vám rozhovor ze srpna 2013, abyste si mohli sami porovnat, co z toho, co Andrej Babiš řekl, skutečně naplnil.

1. díl rozhovoru: Budu ve Sněmovně a napravím podvod kolem solárů

2. díl rozhovoru: Nejsem Murdoch, nebudu novinám diktovat zprávy

...

Miroslava Němcová, ODS

Foto: Ludvík Hradilek

U Miroslavy Němcové, lídryně ODS vedené Martinem Kubou, nabízíme online rozhovor, abyste si mohli projít její bezprostřední reakce na otázky čtenářů. Například prozradila, že ODS se nebude snažit o sestavení povolební koalice s ČSSD.

"Vzpomínám na období opoziční smlouvy, které bylo pro ODS mimořádným kompromisem. Ukázalo se, že naši voliči něco takového odmítají, zatímco levicovým voličům to vůbec nevadilo," řekla Němcová s tím, že míru kompromisu je třeba pečlivě hlídat tak, aby nebyly ohroženy základní programové priority strany. "Říkám tedy, že jsme schopni vytvořit pouze takovou koalici, na níž se budou podílet strany programově blízké. Je to fér k voličům, kteří očekávají, že základní věci ze svého programu bude strana plnit, že z nich nesleví. Podle toho přece ve volbách volí, podle toho říkají, kudy má země jít. Obcházet tuto vůli voličů se nevyplácí. ODS si to již vyzkoušela a stejnou chybu opakovat nebude."

Online rozhovor: Naši voliči nám koalici s ČSSD nedovolí

...

Petr Gazdík, TOP 09 - Starostové a nezávislí

Foto: Ludvík Hradilek

ODS už teď trpí obrovskými problémy a sociální demokracie je na cestě rozpadu, kterému brání jen vidina vysokých míst a funkcí. Alespoň podle šéfa hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka.

"V situaci, kdy tu máme ČSSD se slabším předsedou a ve které má hlavní slovo prezident Miloš Zeman, v době, kdy ODS má obrovské vnitřní potíže, kdy je možné, že do Sněmovny po zkušenostech s Věcmi veřejnými proniknou další populistické výkřiky, tak se domnívám, že nás nečeká žádné dobré období," říká v rozhovoru bez špetky optimismu Gazdík.

1. díl rozhovoru: Spolupráci TOP 09 a ČSSD naprosto vylučuji

2. díl rozhovoru: SPOZ zneužívá prezidenta, ne naopak

...

Vladimír Kruliš, SPOZ

Foto: Vojtěch Marek

Strana práv občanů - Zemanovci rozběhla souběžně se svou kampaní za zvolení do Sněmovny nechtěně i "kampaň" pro svou stopku ve vysoké politice. Straníci hned ve čtyřech krajích se rozhádali o podobu kandidátek, jak mezi sebou, tak se stranickou centrálou v Praze. Vše skončilo škrtáním a vylučováním, kdy vedení SPOZ přetvořilo kandidátky k obrazu svému.

Právě tehdy jsme pořídili rozhovor s místopředsedou SPOZ Vladimírem Krulišem, aby vysvětlil, proč strana, která se hlásí k principům přímé demokracie a kritizuje skutečnost, že o kandidátech do Parlamentu rozhoduje hrstka straníků, ukázala, že není zas tak jiná než ostatní. "Rozhodně nerozhodovala hrstka funkcionářů. Dohromady má předsednictvo 16 lidí. Dva, tři, čtyři je pro mne hrstka, ne šestnáct lidí," říkal.

Jak funguje vnitrostranická demokracie Zemanovců a jak co udělat, pokud byste za ně chtěli napříště kandidovat, si přečtěte v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

1. díl rozhovoru: Ve SPOZ nerozhoduje hrstka, ale 16 lidí

2. díl rozhovoru: Program Zemanovců: Jen to, co chce pan prezident

...

Pavel Bělobrádek, KDU-ČSL

Foto: Vojtěch Marek

Jsou tu tradiční strany, jsou tu nová uskupení, my patříme k těm tradičním, láká voliče předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Jistý vstup do Sněmovny lidovci nemají: jejich preference oscilují kolem pětiprocentní uzavírací klauzule. Bělobrádek, na kterém žádné emoce příliš vidět nejsou, se tento fakt snaží komentovat pozitivně: "Jsme ve zdravé nejistotě. Kdybychom měli třeba devět procent, možná by nás to příliš uklidnilo."

"Hraje se tady o hodně. Já nemám úplně strach z ústavní většiny, ale to, že sociální demokraté na krajích ukazují, že jsou ochotni vládnout s komunisty, že deklarují, že stojí o podporu komunistů své vládě. Minimálně i tohle stojí za to, aby lidé k volbám přišli," apeluje alespoň na volební účast. A netají se doufáním, že z koláče nerozhodnutých voličů si ještě uloupnou i jeho lidovci.

1. díl rozhovoru: Slušný výsledek? Patnáct našich poslanců

2. díl rozhovoru: Přijďte k volbám, vyzývá Bělobrádek. A varuje před KSČM

 

ANALÝZY, PROFILY, NÁZORY

Koho volit, koho ne. A proč. Názory blogerů Aktuálně.cz

Foto: Libor Stejskal

Připravili jsme pro vás výběr z blogů osobností. Chcete vědět, komu dají hlas a jaké argumenty pro své rozhodnutí mají?

V přehledné grafice naleznete názory Václava Hořejšího, Karla Janečka, Vladimíra Justa, Matěje Hollana nebo Jana Berwida-Buquoye, který vzkázal: "Volte pouze ty kandidáty, kteří již prokazatelně ve svém životě něco mimořádného dokázali! V Česku jsou to bohužel doposud jenom Andrej Babiš a Tomio Okamura. Karel Schwarzenberg svůj majetek pouze zdědil. U těch ostatních je nutné být na pozoru. Je nesmírně těžké u nich odhadnout, co je přitom 'bohapustý žvást' a co skutečné nadání, tak jako schopnost řídit stát." 

...

Rozbory sociologa Jana Herzmanna

Foto: Vojtěch Marek

Kampaň na předčasné volby probíhala zrychleně. Lidé se museli během několika týdnů po prázdninách rozhodnout, jestli vůbec půjdou volit, seznámit se s nabídkou politických stran i s tím, o co vlastně ve volbách půjde.

Sociolog Jan Herzmann je jedním z nejzkušenějších znalců veřejného mínění a měsíc před volbami pojmenoval na žádost Aktuálně.cz hlavní okolnosti voleb, které prý mohou přinést v zemi dalekosáhlé ústavní změny. Předpokládá přitom, že se až polovina oprávněných voličů do voleb vůbec nezapojí.

"Stále tu je velká poptávka po nových subjektech, které nějakým způsobem zatočí s těmi starými politiky. Tenhle bianco šek inkasovaly v roce 2010 Věci veřejné a teď to vypadá, že se o něj podělí ANO 2011 s hnutím Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz sociolog Jan Herzmann. "Průměrný volič je ale nezná. Jména jako Babiš, Okamura a Bobošíková jsou známější než subjekty, v jejichž čele stojí," řekl například.

1. díl: Volby rozhodnou o ústavní většině pro levici

2. díl: Metody Okamury, Babiše a Bobošíkové pod drobnohledem

3. díl: Poukázka na volební zisk: Čisté ruce a lék na krizi

...

Analýza Petra Holuba: Nejchudší třída Čechů prudce narostla. Rozhodne volby

Foto: Ludvík Hradilek

"... Stranám minulé vládní koalice hrozí nejhorší výsledek v historii, podle posledních předvolebních průzkumů se jejich společný výsledek pohybuje kolem hranice dvaceti procent. Rekordní výsledek - přes čtvrtinu hlasů - předvídají naopak průzkumy stranám zaměřeným především na protest proti celé politické garnituře. Dostatečným důvodem tohoto převratu je sociální propad, který v posledních pěti letech zažila přímo na sobě nebo nepřímo u svých známých značná část obyvatelstva.

Nezaměstnanost pomalu rostla během pěti let krize a dosáhla dvojnásobku předkrizového období. Půl roku je bez práce téměř půl milionu občanů a tento počet se zvyšuje i v posledních měsících. Dvě stě tisíc domácností by letos bez státní podpory nedokázalo zaplatit náklady na byt, sto třicet tisíc rodin by nemělo ani na potraviny. Rovněž počet lidí odkázaných na dávky v hmotné nouzi roste setrvalým tempem už pět let..."

...

Sonda Zuzany Kubátové: Svět podle Babiše. Makejte a čtěte mé SMSky

Foto: Ludvík Hradilek

"... Babiš do politiky před dvěma lety vyrazil s tezí, že stát je třeba řídit jako firmu. Pořád na tom trvá: „Stát se má řídit jako firma, jejíž akcionáři jsou občané. Já nabízím české společnosti své manažerské schopnosti." Soudíme proto, že je nejvyšší čas podívat se, jaký je Babiš vlastně manažer.

Tak předně, u Babiše musí být podřízení po skautsku "vždy připraveni". Celý Agrofert, skupinu více než 200 firem sídlících v Česku, na Slovensku, v Německu a Maďarsku, majitel diriguje esemeskami ze svých dvou telefonů a jeho manažeři mají být nepřetržitě na příjmu. "Nejhorší je, když je šéf na dovolené. Na lehátku na pláži se nudí, takže esemesek přibývá," říká Babišova finanční ředitelka Petra Procházková. Pověstné jsou časně ranní a pozdně večerní textovky..."

...

Foto: Jiří Kropáček

Volební řež: Komentátoři Martin Fendrych a Jan Lipold glosují zářezy volební kampaně

"... Ve čtvrtek v noci zelení promítli na zeď Hradu nápis: 'Liška a Láska musí zvítězit nad lží a nenávistí'. Použili zelený laser. Nápis zdobilo zelené srdce. Anatomie zelených je zajímavá, mají 'zelenej hlas', zelené srdce i zelený laser. Volit u nás vodníci, má ta strana pět procent jistých. Možná by měl Ondřej Liška v roce 2018 kandidovat na prezidenta. Program: Natřu Hrad na zeleno. S Láskou.

'Jeho tvář na nás shlíží z volebních billboardů této strany. Jeho vystoupení na půdě univerzity v době volební kampaně by bylo jasným narušením principu politické neutrality univerzity vůči soutěži demokratických stran o přízeň voličů, studentů a zaměstnanců univerzity,' řekl rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek o Miloši Zemanovi. Proto mu nedovolil, aby vystoupil a pověděl pár sprostých vtipů o Kalouskovi před studenty ekonomie této školy. Zeman se rozlítil a strašlivě se Bekovi pomstil: nepozval ho na Hrad, kde chce 28. října vyznamenat zázračného slušovického exkomunistu Čubu. Hrůzný trest!"

...

Portrét od Martiny Machové: Sobotka a Hašek nejsou přátelé z Brna ani Prahy

Foto: Vojtěch Marek

"... Oba muže, kteří jsou hlavními lídry očekávaného vítěze voleb, dělí od sebe pět let věku, šest let v poslaneckých lavicích, jedno ministerstvo a jedno hejtmanství. Spojuje je naopak Jihomoravský kraj, z něhož oba pocházejí, a fakt, že oba v brzkém věku zakotvili v politice. Ta je teď, i když to oba před veřejností vehementně popírají, postavila do pozice hlavních rivalů na místo v čele příští české vlády, potažmo nejsilnější české politické strany.

Pokud byli oba mladí muži na přelomu století nadějemi sociální demokracie, přičemž kariéra staršího Bohuslava Sobotky byla i vzhledem k věku o něco dál, příchod Michala Haška do Sněmovny mnohé změnil, zejména jejich vzájemný vztah... "

...

Reportáž Lucie Kudláčkové: Vodící pes Chico kandiduje do Sněmovny. I s pánem

Foto: Sandra Štefaniková

"... uprostřed davu se pak nezúčastněně drbe za uchem další z uchazečů o vstup do Sněmovny - dvanáctiletý retrívr Chico. Povoláním vodicí pes, nestraník na čtvrtém místě pražské kandidátky KDU-ČSL.

"Já pohlídám pána, on pro vás zákony," zní Chicovo volební heslo. Pánem se rozumí nevidomý právník Ondřej Závodský. Ten se proslavil tím, že upozornil na podezřelé zakázky na ministerstvu zahraničí, kde pracoval jako vedoucí právního oddělení..."

...

Na vlastní kůži Sandry Štefanikové: Tajně u Okamury. Tak se dělá kampaň za pár korun

Foto: Sandra Štefaniková

Jak se dělá politická kampaň po česku? Nepřekvapí vás to: U piva v hospodě.

Reportérka Aktuálně.cz Sandra Štefaniková se na začátku září přihlásila jako dobrovolnice k hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Ke straně, jejíž lídr se usadil na čele žebříčku nejpopulárnějších politiků v Česku a poté, co získal senátorské křeslo, chce se svým uskupením usednout i do Poslanecké sněmovny a stát se novou silou na politické scéně.

Ambice byla jednoznačná: Popsat, jak rodící se strana pracuje s voliči a jaké "fígle" používá, aby jejich rozhodování, komu odevzdají hlas, vyznělo v její prospěch. Reportérka pracovala bez nároku na honorář. Nabízíme vám její poznámky, jak se pracovalo ve straně pyšnící se tím, že si nepotrpí na milionové kampaně a vystačí si s minimální propagací.

 

FOTOGALERIE

Foto: Magdaléna Daňková

Jak vypadá jeden den lídra kandidátky ve volební kampani? Kolik lidí na setkání s ním přijde? A co je vůbec zajímá?

Fotoreportéři Aktuálně.cz Ludvík Hradilek a Vojtěch Marek strávili den s lídry různých stran a průběh pro vás zaznamenávali slovem i obrazem.

Den s Jaroslavem Zavadilem (ČSSD)

Den s Věrou Jourovou (Ano 2011)

Den s Martou Semelovou (KSČM)

Den s Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Den s Miroslavou Němcovou (ODS)

Den s Danielem Hermanem (KDU-ČSL)

Den s Janem Nezmarem (SPOZ)

 

 

Právě se děje

Další zprávy