Duku vypnuli v rozhlase. Ovlivňoval volby, tvrdí

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 22. 10. 2013 16:35
Kardinál zmínil srpy a kladiva, moderátorka ho kvůli předvolebním pravidlům přerušila.
Dominik Duka
Dominik Duka | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Český rozhlas čelí námitkám na postup moderátorky, která při debatě přerušila kardinála Dominika Duku. Duchovní podle ní naznačoval, koho mají lidé volit.

To pravidla veřejnoprávní instituce zakazují. Duka se však ohradil, že žádné návody nedával. Informaci jako první přinesly Lidové noviny.

K situaci došlo při debatě s premiérem Jiřím Rusnokem o omezení církevních restitucí. "Pokud přijme naše společnost toto opatření, budu vědět, že nežiji v demokratickém státě, protože neplatí ani právní řád, ani žádné zásady a vracíme se pod rudé prapory se srpem a kladivem!" rozohnil se Duka, dál se ale kvůli moderátorce nedostal.

"Je doba těsně před volbami a podle pravidel Českého rozhlasu nesmíme vysílat jakékoli návody, koho volit či nevolit, ani naznačovat," pronesla podle listu.

Duka pak Český rozhlas obvinil, že nedodržuje zásady svobody, a v závěru ironicky poděkoval za "cenzurované vysílání".

V rozhlase platí před volbami zostřený režim. "Pokud host v živém vysílání bez ohledu na moderátorem položenou otázku začne propagovat či naopak kritizovat některého z politiků, kandidátů či některý subjekt, je moderátor povinen okamžitě zasáhnout, případně i přerušit rozhovor," píše se v pokynech ředitele rozhlasu.

Proti tomu se ale v komentáři na facebookovém profilu ohradil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Se zájmem jsem četl o vyjádření kardinála Dominika Duky v Radiožurnálu, kde mu moderátorka utnula slovo. Četl jsem to pozorně, nikde nestálo, že by vyzýval k volbě jakékoli strany. To je mu naprosto cizí. Má obavy z vývoje u nás a já tyto jeho obavy sdílím. To, že už se proti tomu nesmíme ohradit na veřejnosti, je opravdu pozoruhodné. Český rozhlas má informovat, nikoli cenzurovat," uvedl.

Vedení se zastalo moderátorky

Podle mluvčího pražského arcibiskupství Aleše Pištory si Duka na postup rozhlasu dále stěžovat nehodlá. "Máme informaci, že si na postup redaktorky stěžovali diváci u Rady Českého rozhlasu, takže počkáme, jak se jejich podnět vyřeší," uvedl Pištora. Mluvčí rady není k zastižení.

Diváci si ale stěžovali i přímo vedení rozhlasu. "Hanka Shánělová postupovala  profesionálně. Ode mě dostala vpodvečer, kdy se objevily první negativní i pozitivní reakce na její postup, mail, v němž jsem její vyhodnocení situace schválil," uvedl šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný. Duka se prý podle něj pohyboval na hraně toho, co dovolují pravidla.

Zvláštní režim v období před volbami vyhlašují obě veřejnoprávní instituce - Český rozhlas i Česká televize. Do pořadů mimo zpravodajství a publicistiky se například nesmějí zvát kandidáti do Sněmovny.

"Omezení okruhu hostů platí bez výjimek od zveřejnění kandidátních listin, je ale vhodné, aby redaktoři v jeho duchu přiměřeně postupovali od účinnosti těchto pravidel zejména u hostů, o kterých je jejich politická aktivita známa i před uzavřením kandidátek," uvádí se v pokynech Českého rozhlasu.

V České televizi se před volbami kontrolují i předtočené pořady. Zaměstnanci letos obdrželi následující pokyn: "Prosím o kontrolu, a to dle Seznamu všech registrovaných kandidátů do mimořádných voleb (odkaz od Č. Fraňka níže).
Týká se však nejen kandidátů, ale i všech osobností veřejně proklamujících podporu některé straně či konkrétnímu kandidátovi."

Česká televize však odmítá odpovědět na dotaz, jakým způsobem se určují sympatizanti strany a kolik pořadů už letos kvůli těmto pravidlům vyřadili.

Herecké role ano, vlastní názory ne

Není ani jasné, zda se například u kandidujících herců omezení vztahuje i na herecké role. "Diskutovalo se třeba o hereckých rolích - kdysi před senátními volbami to byl Töpfer, teď je to Stropnický. Töpfer se tehdy nakonec pustil s argumentem, že v herecké roli není sám za sebe a nepropaguje své názory," popsal dění v ČT zdroj, který si nepřál být jmenován.

Minulý týden se také objevila zpráva, že Český rozhlas kvůli volbám přejmenuje dopravní pořad Zelená vlna. Údajně měl na diváky působit jako reklama Strany zelených.

Později se však ukázalo, že jde o mystifikaci příznivců strany.  Aktuálně.cz od nich dostalo přiznání, že zprávu rozeslali proto, aby připomněli voličům, jak veřejnoprávní média, v tomto případě rozhlas, přehlížejí ve svém vysílání v době kampaně malé politické strany.

 

Právě se děje

Další zprávy