Co změní ČSSD za sto dnů vlády. První rychlé kroky

ČTK Domácí ČTK, Domácí
19. 10. 2013 11:30
Minimální mzda 12 tisíc, žádné školné ani registrační pokladny, tím mimo jiné láká ČSSD.
Stát bude fungovat, slibují sociální demokraté.
Stát bude fungovat, slibují sociální demokraté. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sociální demokraté v sobotu na programovém shromáždění v Národním domě na pražském Smíchově představují první kroky, které by v případě volebního úspěchu učinili během sto dní nové vlády. 

Volební lídři a zástupci vedení strany promluví k jednotlivým tématům.

Setkání zahájil předseda strana Bohuslav Sobotka, který zdůraznil tři nejdůležitější úkoly, které podle něj socialisty v případe usednutí ve Strakově akademii.

"Zde chceme během prvních sto dnů našeho vládnutí připravit akční plán zaměstnanosti. Prvním krokem bude zřízení vládního zmocněnce a ustavení pracovní skupiny odpovědných ministrů," uvedl.

Další oblast, která podle něj potřebuje rychlý zákrok, je zdravotnictví. "Zvýšíme odvody za státní pojištěnce, poskytneme půjčku VZP, změníme úhradovou vyhlášku tak, aby všem dávala srovnatelné podmínky a zastavila ekonomickou devastaci nemocnic," vypočítával Sobotka.

Třetí oblastí, kterou Sobotka označil jako prioritu, je "boj proti okrádání státu". Lídr socialistů zopakoval, že jedním z prvních zákonů, který se ČSSD zavazujeme předložit, je zákon o majetkových přiznáních.

"Nová vláda se musí soustředit na daleko lepší výběr daní, zejména daňové úniky ve velkém, na záměrné vyvádění peněz do zahraničí, na lepší zdanění velkých firem a daňovou progresi pro ty nejbohatší. Ale také na boj s korupcí a hospodářskou kriminalitou, která náš stát stojí desítky miliard ročně," zdůrazňoval Sobotka. Zároveň uvedl, že sociální demokracie nebude zvyšovat daně a odvody lidem ze středních vrstev, nízko příjmovým zaměstnancům a živnostníkům.

Zastavíme Kalouska, slibuje Hašek

Po Sobotkovi vystoupil místopředseda socialistů Michal Hašek, který zdůraznil, že ČSSD je bariéra proti tomu, aby se dostal zpět do vlády Miroslav Kalousek. "Nepodceňujte poslední týden, mobilizujme voliče, aby věnovali 30 minut návštěvě volebních místností," burcoval spolustraníky i voliče.

Sociální demokraty přišel podpořit i herec a spoluzakladatel herecké asociace Ivan Vyskočil. Prohlásil, že nejlepšími ministry kultury v historii České republiky byly Pavel Dostál a Vítězslav Jandák, které do postu dosadila právě ČSSD.

Favorit voleb, jemuž ale podle posledních průzkumů přízeň voličů spíše klesá, si zvolila volební heslo "Prosadíme dobře fungující stát". Chce například opatření proti lichvě nebo vyšší zdanění bohatých lidí.

Proti daňovým únikům hodlá bojovat také povinným zavedením registračních pokladen. Do roku 2018 by chtěla rovněž zvýšit minimální mzdu na 12 000 korun. Odmítavě se staví k zavedení školného.

 

Právě se děje

Další zprávy