Schwarzenberg: Když do koalice, tak jedině s ČSSD

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 10. 2013 17:37
Šéf TOP 09 to řekl v rozhovoru pro časopis Týden, který vyjde v pondělí.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - TOP 09 může podle svého předsedy Karla Schwarzenberga vytvořit po volbách koalici jedině s ČSSD.

Schwarzenberg to uvedl v rozhovoru pro příští vydání časopisu Týden, které vyjde v pondělí

Předseda TOP 09 promluvil o koalici s ČSSD v reakci na otázku Týdne, zda by si uměl představit povolební spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše. "Jediná realistická možnost vytvořit koalici je se sociální demokracií. Nikoliv s hnutím ANO. To mě nezajímá," řekl šéf TOP 09.

Zároveň však také připomněl, že koalici TOP 09 a ČSSD už před časem výslovně "zakázal" prezident Miloš Zeman, takže zřejmě nebude o čem jednat.

Spojení mezi TOP 09 (ve spolupráci se Starosty) a ČSSD však dlouhodobě vylučují také zástupci obou těchto stran.

Gazdík i Sobotka zajedno - společnou koalici ne 

"Politik nemá před volbami vylučovat žádnou možnost. Nicméně z programového hlediska jsme natolik odlišní, že to naprosto vylučuji. Jediné, v čem se shodneme, jsou evropské hodnoty, nicméně způsob, jakým ČSSD přistoupila ke svému programu - my když něco navrhneme, tak nám to, podtrženo a sečteno, může sedět. ČSSD přišla s populistickými výkřiky, které musí jednoznačně zvýšit deficit státního rozpočtu - a tady vidíme značný rozpor," řekl v polovině září v rozhovoru pro Aktuálně.cz šéf Starostů Petr Gazdík.

A podobně naposledy ve čtvrtek reagoval i Bohuslav Sobotka. "Opakujeme, že odmítáme vzkazy od neúspěšných pravicových stran, které mají za cíl poškodit volební výsledek sociální demokracie. Platí usnesení, že sociální demokracie nevytvoří vládní koalici se stranami, které svou asociální politikou poškodily občany České republiky," říká Sobotka.

Kalousek: Až bude ČSSD skutečnou ČSSD, pak bude čas to řešit

Naopak druhý muž TOP 09, její první místopředseda Miroslav Kalousek, v chystaném rozhovoru pro Aktuálně.cz podobně jako Schwarzenberg tuto možnost nezavrhuje.

"Bude-li někdy sociální demokracie opravdovou sociální demokracií - a já bych si to věru přál, tak je taková otázka zcela na místě. Ale v současnosti sociální demokracie soutěží s komunistickou stranou, která z obou stran bude komunističtější, a dohromady jim dělá lídra Miloš Zeman. Takže je to velmi těžko představitelné," konstatuje v rozhovoru Kalousek.

Schwarzenberg také ve zmíněném rozhovoru pro Týden prohlásil, že TOP 09 není čistě pravicovou stranou. "My jsme konzervativní strana. Vědomě. Nikoliv pravice. Stojíme na zásadách, které vycházejí z křesťansko-židovských hodnot," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy