Kalousek: ČSSD řídí Zeman, spolupráce je teď nemožná

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 10. 2013 15:00
Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 o vztahu k prezidentovi či pověsti mezi voliči
Na startu kampaně.
Na startu kampaně. | Foto: TOP 09

Rozhovor - Miroslav Kalousek jako temný stín TOP 09? On sám to tak nevnímá a říká, že všechno ukáže volební výsledek. Sám je lídrem kandidátky ve Středočeském kraji.

Prozatím vylučuje povolební spolupráci s ČSSD, jejímž lídrem - společně s KSČM - je podle něj Miloš Zeman.

Ale zároveň tvrdí, že spor Zeman-Kalousek o "podstatu parlamentní demokracie", s čímž TOP 09 vyrazila do těchto voleb, vůbec nevnímá osobně.

"Brát si ideové spory osobně je nesmírně vyčerpávající. Kdybyste to připustil, tak to nemůžete dělat dlouho," říká. Miloše Zemana si prý jako politika vážil.

"Ale že se vysmál ústavním zvyklostem, to je pro mě do značné míry okamžik zlomu v pohledu na Miloše Zemana jako na politika," dodává Kalousek.

Jak s tímto tématem zaboduje TOP 09 u voličů, uvidíme už za několik dní.

Aktuálně.cz: Zemanovci postavili svou kampaň na heslu "Zastavili jsme Kalouska". Ať chcete, či ne, i řadou voličů jste vnímán jako temný stín TOP 09. Jak se s tím vyrovnáváte?

Miroslav Kalousek: Tak já nevím, jestli temný stín. Prostě jsem pro spoustu voličů personifikací všeho, co je trápí, čím jsou frustrováni. Tyto osoby často kanalizují i spoustu věcí, za které opravdu nemohu. To bych musel být omnipotentní. S tím se můžu vyrovnat jedině tak, že jsou i ti, kteří mi věří a podporují mě, není jich zase tak málo. Kdybych neměl podporu svých voličů, tak to dělat nebudu.

To, že si mě za hlavní překážku svých cílů zvolila SPOZ, to je pro mě vyznamenání.

A.cz: Jenže ono to zaznívá i z vašich řad. Například lídr kandidátky TOP 09 v Karlovarském kraji v MfD řekl: Kalousek nám část voličů odstřeluje, ubírá nám to pět nebo sedm procent hlasů...

Já nevím, jak na to přišel. Myslím si, že to je hloupost. Myslím, že se to pozná na volebních výsledcích.

S ČSSD to teď nejde

A.cz: Situace po volbách - je opravdu vyloučená vaše podpora menšinové vlády ČSSD, o které se v zákulisí sociální demokracie také mluví?

Víte, odpovídám na situaci po těchto volbách. Bude-li někdy sociální demokracie opravdovou sociální demokracií - a já bych si to věru přál, tak je taková otázka zcela na místě. Ale v současnosti sociální demokracie soutěží s komunistickou stranou, která z obou stran bude komunističtější, a dohromady jim dělá lídra Miloš Zeman. Takže je to velmi těžko představitelné.

A.cz: Vyrazili jste i s heslem Obrana parlamentní demokracie. Nakolik ale spor Kalousek-Zeman vnímáte jako osobní spor?

Budete se divit - skoro nijak. Po politické scéně nějaký pátek chodím a brát si ideové spory osobně je nesmírně vyčerpávající. Kdybyste to připustil, tak to nemůžete dělat dlouho. Miloše Zemana jsem vždy respektoval jako prvotřídního politika, který měl na svět jiný názor než já, což mi nevadilo.

Foto: Ludvík Hradilek

Dokud své ideové názory prosazoval v prostředí liberální parlamentní demokracie a dokud respektoval ústavní pořádek. Ve chvíli, kdy chce změnit systém na mnohem autokratičtější, tak už to není politický soupeř, který má jiná ideová východiska ve stejném prostoru, ale někdo, kdo chce změnit ten prostor samotný.

Zeman by se takto choval i po zvolení parlamentem

A.cz: Já to trochu obrátím: to, že si Miloš Zeman snažil ukrojit více moci, než kolik prezidenti zatím uplatňovali, neumožnily politické strany - tím, že neutvořily sevřený blok, který by řekl, že bude hájit parlamentní demokracii?

Ale strany to přece udělaly. Deklarovaly, že mají většinu sto jednoho hlasu...

A.cz: Ona to nakonec nebyla stojednička...

To nakonec není otázka, zda pověřil tu nebo onu vládu, ale že se vysmál ústavním zvyklostem. To je pro mě do značné míry okamžik zlomu v pohledu na Miloše Zemana jako na politika. Důležitá je ústava, ale i ústavní zvyklosti, principy a tradice. To všechno dohromady tvoří ústavní pořádek. Pokud někdo prohlásí, že kus ústavních zvyklostí je naprosto idiotský a bez konzultace s kýmkoliv ho začne měnit, on jediný, protože je k tomu povolán, ohrožuje garanta základních svobod a práv.

Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Jenže z pohledu voliče bych řekl, že ústavní pořádek posunuly přece i politické strany - tím, že přijaly přímou volbu prezidenta...

Samotná přímá volba ho přece nijak neposunuje.

A.cz: Prezident může mávat silným mandátem...

Byla to samozřejmě částečně změna ústavního pořádku, ale proběhla po desetileté diskusi. A troufám si říct, že prezident se chová, jak se chová, ne proto, že byl zvolen přímou volbou, to používá jenom jako účelový argument. Chová se tak proto, že máme prezidentem Miloše Zemana. Choval by se tak, i kdyby byl zvolen nepřímou volbou.

Opoziční role se nebojím

A.cz: Když si vzpomenu na začátek posledního volebního období v roce 2010, tehdejší vaše koalice poměrně tvrdě válcovala opozici. Jste připraveni na to, že se totéž může stát teď vám?

Neměli jsme pocit, že válcuje. Zastoupení orgánů Sněmovny bylo, myslím, docela standardní a nikdo tam nebyl převálcován. To, že komunisté nebyli zastoupeni ve vedení Sněmovny, to my pokládáme tradičně za správné.

A.cz: Spíš jsem myslel, že argument sto osmnácti hlasů sloužil k tomu, že koalice občas prosazovala věci bez debaty s opozicí...

Myslím, že diskuse s opozicí probíhala. V té míře, s jakou opozice zase byla ochotna onu diskusi vést. Na většinu témat zase ona zvolila naprosto negativistickou politiku. Prostě na všechno říkat: Ne. Nejlépe se to ukázalo na penzijní reformě.

A.cz: Senátor za ODS Jaroslav Kubera mluví o tom, že tyto volby by mohly být jen přechodnými před dalšími volbami krátce na to...

Na to musíte být připraven vždycky. Ale nevím, jak na to pan senátor přišel, pravděpodobně je vševědoucí. Nevím, jak volby dopadnou a zda se podaří, nebo nepodaří sestavit tu či onu stabilní parlamentní většinu. Ale každé volby přinášejí možnost, že se vytvoří tak labilní situace, že brzké volby následují. Zatím o tom nemá cenu spekulovat.

 

Právě se děje

Další zprávy