Hašek: Nemám mindrák z Miloše Zemana. Nebudu jeho lokaj

Martina Machová Martina Machová
14. 10. 2013 14:04
Online rozhovor s místopředsedou ČSSD Michalem Haškem.
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Hejtman jihomoravského kraje a dvojka tamní kandidátky ČSSD Michal Hašek chce, aby byly zakopány příkopy mezi prezidentem Milošem Zemanem a sociální demokracií. Řekl to v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

"Jsem rád, že země má levicového prezidenta. Země potřebuje levicovou vládu, která nebude válčit kvůli hloupé osobní ješitnosti s levicovým prezidentem," okomentoval svůj vztah k Miloši Zemanovi. "Nemám mindrák z Miloše Zemana jako někteří čeští politici napříč politickým spektrem, nejsem a nebudu jeho lokaj ani pátá kolona v ČSSD," dodal.

V kuloárech se o něm přitom spekuluje jako o možném premiérovi případné sociálnědemokratické vlády, pokud se socialistům podaří získat převahu a spojence v nové sněmovně. Pro tuto variantu hovoří zejména skutečnost, že na rozdíl od Bohuslava Sobotky našel cestu k prezidentovi Miloši Zemanovi.

Sám Hašek takové spekulace v online rozhovoru popřel a na otázku, zda by se ujal sestavování vlády, kdyby ho po volbách tímto úkolem prezident pověřil, Hašek odpověděl jednou větou. "Očekávám, že sestavením vlády bude pověřen předseda ČSSD a tím je Bohuslav Sobotka," řekl.

Z ankety, kterou si Aktuálně.cz udělalo mezi voliči ČSSD na jižní Moravě, přitom vyplynulo, že více preferenčních hlasů než lídr kandidátky Sobotka by mohl získat právě Hašek jako její dvojka. Prezident Zeman se přitom už nechal slyšet, že vítězná strana by měla k takto vyjádřenému názoru voličů přihlédnout.

Hašek zároveň popřel účast na tajných schůzkách se zástupci Strany práv občanů - Zemanovci (SPOZ). "Nemám žádné tajné schůzky u představitelů SPOZ ani jiných politických stran, třeba TOP 09."

Jihomoravský hejtman také okomentoval billboardy, které se objevily kolem dálnice D1 před Brnem. Na nich se autoři venkovní reklamy ptají, kdo je kecal, lenoch a nevěrník.

"Dehonestující billboardy jsou špína, ať už směřují proti mně, či komukoliv jinému," řekl. "Politika má být souboj programů a nikoliv sprostých lží, mimochodem ani jedno tvrzení na onom billboardu není pravdivé," okomentoval reklamu Hašek.

Na programové otázky přišla v online rozhovoru řeč s Haškem zřídka. Zaujal ale například jasné stanovisko v otázce důchodů.

"Kalouskův druhý pilíř zrušíme a budeme zaměstnance motivovat ke spoření v dobrovolném třetím pilíři. Stát bude muset pomoci důchodovému účtu také z výnosu některých státních podniků, například Lesů ČR. Valorizaci penzí plánujeme vrátit k modelu "před Drábkem", protože chceme seniorům přilížit důstojný příjem za celoživotní práci," popsal plán své strany Hašek.

 

Právě se děje

Další zprávy