Komunisté poráží Schwarzenberga tam, kde kdysi kraloval

Petr Holub
7. 10. 2013 6:00
Anketa Aktuálně.cz mezi deseti tisíci čtenáři ukázala, že TOP 09 už má silné soupeře.
Foto: Jiří Kropáček

Praha - Dosavadní specialista na internetové kampaně TOP 09 dostal měsíc před předčasnými volbami silného soupeře.

Rozsáhlá anketa Aktuálně.cz mezi čtenáři ukázala na konci září, že Schwarzenbergově straně minimálně na internetu velmi konkuruje Babišovo hnutí ANO 2011. Účastníci ankety mu zhruba měsíc před skutečnými volbami přidělili přes šestnáct procent hlasů. TOP 09 tak Andrej Babiš porazil o tři procenta.

TOP 09 dosud obdobným dotazníkům dominovala. Například v tzv. "volbách naNETčisto", které Aktuálně.cz uspořádalo místo zrušených předčasných voleb v říjnu 2009, vyhrála TOP 09 suverénně se třiceti procenty.

Jde o hlasy pravice

Detailní výsledky současné ankety navíc ukazují, že Babiš přebírá voliče pravici, nejčastěji právě TOP 09 a ODS.

Třetina příznivců ANO 2011 totiž uvedla, že jako druhou volbu by vybírala právě z těchto stran. Čtvrtina Babišových sympatizantů druhou stranu neuvedla, ostatní příznivci rozdělili druhou volbu mezi deset dalších stran.

V pravicovém smýšlení sympatizantů se ANO 2011 liší od jiného nového uskupení, od Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury. Jeho příznivci dávají svůj druhý hlas nejčastěji levicovým stranám.

Voliči na internetu

(v procentech)
  Předvolební průzkum 2013 Volby nanečisto 2009
ANO 2011 16,23 -
KSČM 14,43 5,96
TOP 09 13,01 31,01
ČSSD 12,34 12,98
ODS 7,71 24,13
Úsvit přímé demokracie 6,3 -
Svobodní 5,58 2,43
KDU-ČSL 5,32 3,23
Strana zelených 4,26 4,91
Pirátská strana 3,58 4,5
SPO- Zemanovci 1,53 -
Dělnická strana 1 2,41
Hlavu vzhůru 0,49 0,79
Věci veřejné - 5,53

Zdroj: Aktuálně.cz

Weboví komunisté

Ankety se samozřejmě zúčastnili pouze uživatelé internetu, právě u nich však nejvíce překvapilo, že ještě před TOP 09 se jako druhá nejoblíbenější umístila KSČM. Přes hranici deseti procent se jako čtvrtí dostali ještě sociální demokraté.

Vstup do sněmovny předpověděly výsledky ankety ještě čtyřem dalším stranám. Mezi pěti až osmi procenty příznivců se pohybují ODS, Úsvit, Svobodní a lidovci.

Blízko k hranici pěti procent mají ještě zelení a piráti, kteří oslovují hlavně mladé voliče. Právě pro ně je neúspěch na internetu zvlášť nepříjemnou zprávou. Skutečnost, že více než piráti oslovili mladší generaci klasičtí liberálové ze Strany svobodných občanů, patří k největším překvapením průzkumu.

Minimum příznivců mají na internetu zemanovci, dělníci a hnutí Hlavu vzhůru. Tento nový a tedy širšímu publiku neznámý projekt Jany Bobošíkové ještě může voliče oslovit, zemanovci mohou najít podporu mezi občany, kteří internet neužívají. Fatální se však zdá výsledek Dělnické strany sociální spravedlnosti, kterou internet odmítl ještě rezolutněji než před čtyřmi lety.

Osm stran ve sněmovně

Anketa Aktuálně.cz není reprezentativní, protože není omezena volebním právem a může se jí účastnit každý. Ve "volbách naNETčisto" v říjnu 2009 přesto dokázala správně předpovědět pět stran, které se dostaly do sněmovny při skutečných volbách v květnu 2010. Hranici pěti procent tehdy překročily i Věci veřejné, kterým zavedené průzkumy nedávaly žádnou šanci.

Tentokrát anketa předpovídá vstup do sněmovny osmi stranám. Proti všem běžným průzkumům se přes pět procent dostali Svobodní a oproti většině z nich také Okamurův Úsvit.

Kdyby se splnila opravdu jen teoretická možnost a volby dopadly skutečně podle internetového průzkumu, tak by bylo možné sestavit většinu přinejmenším s účastí tří stran. Rozhodoval by Andrej Babiš, který by mohl vytvořit levicovou koalici s komunisty a sociálními demokraty s celkovým počtem 115 poslanců. Druhou možností by byla čtyřčlenná koalice 110 poslanců s TOP 09, ODS a Úsvitem.

 

Právě se děje

Další zprávy