Zemanovi přátelé objevili půvaby Pohádkové země

Martina Machová Martina Machová
Aktualizováno 29. 9. 2013 15:34
Několik příběhů, jak vznikla kandidátka Zemanovců v Praze.
Miroslav Šlouf a Martin Nejedlý po přímé volbě letos v zimě.
Miroslav Šlouf a Martin Nejedlý po přímé volbě letos v zimě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Když politické strany minulý týden ladily kandidátky do předčasných voleb, ukázalo ústředí prezidentské Strany práv občanů - Zemanovci své pražské organizaci, jak udělat korektury.

Případ pražské kandidátky SPOZ se sice točil především kolem vyřazení v primárkách zvoleného lídra Miroslava Šloufa, ve skutečnosti však vedení strany vyměnilo celých 23 ze 37 jmen, která si straníci v Praze původně pro volby vybrali.

Deník Insider má znění původní pražské kandidátky k dispozici, oficiální kandidátka sestavená stranickým ústředím je volně dostupná na stranickém webu. Z porovnání obou kandidátních listin pak lze vyčíst, kdo upadl u vedení Zemanovců v nemilost a kdo dostal doslova ze dne na den šanci bojovat o sněmovnu.

Jak se po zásahu vedení hledali vhodní kandidáti, pak ukazují příběhy několika lidí, kteří byli centrem nově dosazeni. Mezi nimi je známá ilustrátorka a spisovatelka Vítězslava Klimtová, jejíž jméno po úpravě figuruje na 31. místě kandidátní listiny.

Objevitelka Pohádkové země

Dvaasedmdesátiletá autorka knih o strašidlech má na oficiální kandidátce v kolonce povolání uvedeno mimo jiné i "objevitelka Pohádkové země", ale nezastírá, že o volební angažmá nijak nestála.

"Museli mi zaručit, že mne nikdo nezvolí," směje se do telefonu, když se od reportérky Insideru dozví, na které místo kandidátky byla oficiálně zapsána. "Požádali mne, jestli bych za ně nekandidovala, a protože mám smysl pro humor a s panem Zemanem se znám osobně a on má také smysl pro humor, tak jsem souhlasila," líčí svůj vstup do politiky.

O sporech uvnitř strany Zemanovců prý neví, protože to nesleduje. Napřímo také přiznává, že nechodí ani k volbám. Ale pozor - s rodinou prý své případné politické angažmá probrala.

"Jsem nestraník, žiju si v úplně jiném světě, neusiluji o jakoukoli pozici, peníze také nepotřebuji, knížky si vydávám sama, tak jsem si říkala, že by to musela být docela velká legrace, kdybych do tohohle vstoupila," popisuje motivaci a slovo legrace v hovoru několikrát opakuje a zdůrazňuje.

"Jen si to představte, všichni se derou dopředu, každý touží být vidět a zvolen a tady je někdo, kdo z toho má upřímnou srandu. I když vím, že i sama jdu s kůží na trh," dodává s tím, že vlastně ani pořádně neví, proč ji na kandidátce chtějí.

Jsem od prezidenta

Vítězslava Klimtová pro Insider také popsala, jak lze dnes v předvolebním Česku dostat šanci v politice.

Někdo ze SPOZ jí prý zavolal, představil se umělkyni jako spolupracovník prezidenta, řekl, že je na její výstavě na zámku Berchtold a že by se jim jako kandidátka líbila. V současnosti jsou na Berchtoldu od paní Klimtové k vidění její hodní skřítci, víly a strašidélka s jejich vesničkou.

"Pak jsem se s tím pánem setkala, byl sympatický," říká spisovatelka. "Ohromně se smál, když četl mé knížky, a říkal: oni jsou ale i pro dospělé."

Jak se dotyčný člověk "od prezidenta" jmenoval, však paní Klimtová ani na přímý dotaz neuvedla. Jméno prezidentova kancléře Vratislava Mynáře vyloučila. "Já se nejprve musím toho pána zeptat, jestli to můžu říci," dodala.

A jen pro připomenutí - v devadesátých letech, kdy Lidovému domu ještě vládl Miloš Zeman, měla paní Klimtová v sídle socialistů výstavu. Tehdejší lídr ČSSD povolil kvůli tomu na dům vyvěsit poutač Klub ohrožených strašidel.

S členskou knížkou

Dalšími, kdo se po zásahu vedení dostali vedle paní Klimtové na kandidátku SPOZ, jsou také Pavel Václavík uvedený jako podnikatel v automobilovém průmyslu a o generaci mladší Pavel Václavík - student fakulty tělesné výchovy a sportu.

Že jde o otce a syna, potvrdil Pavel Václavík starší. On sám přijal 33. místo, syn pak 30. místo kandidátky, oba jsou na rozdíl od Klimtové členové SPOZ.

"Byl jsem osloven, ve své podstatě se mnou byl konzultován i nějaký program, proto jsem na tu kandidátku dodatečně kývl," líčí svou cestu na kandidátní listinu Václavík starší.

Když se deník Insider začal vyptávat na podrobnosti, ochota bavit se o volbách se pomalu vytrácí. A po otázce, zda jeho kandidatura nesouvisí s tím, že jednatelem společnosti, kterou z poloviny vlastní, je odvolaný předseda pražských Zemanovců Ondřej Kropáček, pan Václavík rozhovor utíná. Nemůže si prý být jist, že opravdu mluví s novináři.

Rusnokova náměstkyně

Šestkou "nové" pražské kandidátky Zemanovců se stala někdejší náměstkyně Jiřího Rusnoka na ministerstvu financí, později náměstkyně Zdeňka Škromacha na ministerstvu práce a sociálních věcí Yvona Legierská.

"Téměř před dvěma lety jsem byla oslovena vedením sociálně-ekonomické komise SPOZ v Praze s nabídkou pracovat v ní. Následně pak přišla nabídka kandidovat za SPOZ v Praze jako nestraník," líčí svou cestu k Zemanovcům.

Deníku Insider přiznala, že se volební konference v Praze osobně nezúčastnila, takže je odkázána jen na výslednou informaci, tedy že kandiduje. "Oslovilo mě už před tou schůzí vedení SPOZ Praha. Další interní záležitosti SPOZ, které popisujete, mi nejsou známy, neboť nejsem členkou této strany," uvedla. Jméno toho, kdo se na ni obrátil, také neuvedla, i když je v příběhu důležité - pražská volební konference totiž vedle schválení kandidátky odvolala na stejném jednání svého předsedu.

Deník Insider se rovněž pokoušel získat vysvětlení k tomu, jak se lidé na kandidátku vybírali, od předsedy SPOZ Zdeňka Štengla. Ten nebral svůj mobilní telefon a na zaslanou SMS odepsal, že je zaneprázdněn, a požádal o zaslání otázek e-mailem.

Místo něj reagoval jeho místopředseda Vladimír Kruliš. "Na základě usnesení předsednictva SPOZ nebudeme interní záležitosti Strany práv občanů - Zemanovci v médiích komentovat," uvedl v odpovědi.

Den poté Zdeněk Štengl uveřejnil na stranickém webu vyjádření, že za půtkami kolem kandidátek stojí "především osobní ambice neuspokojených členů a jejich nevhodné projevy, které nás pochopitelně poškodily". "Mohu vás ujistit, že všechny kroky předsednictva SPOZ směřovaly a směřují k úspěchu v nadcházejících volbách," pokračoval. Podrobnější vysvětlení, proč ústředí vehementně škrtalo na kandidátkách, i zde chybí.

 

Právě se děje

Další zprávy