Volba prezidenta v cizině: 150 liber a dva dny pryč

Tereza Šídlová
19. 11. 2012 7:40
Češi žijící v cizině nesmí volit korespondenčně. V Británii je to i 500 km na ambasádu
Hradní stráž. Ilustrační foto.
Hradní stráž. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ze skotského Edinburghu je to do Londýna víc než pět set kilometrů. Pokud bude paní Lena, Češka žijící v zahraničí, chtít hlasovat v historicky první přímé volbě prezidenta, přesně tuto vzdálenost bude muset kvůli odevzdání obálky se jménem svého favorita urazit.

Ve Velké Británii, která je třikrát větší než Česko, jiný oficiální český úřad než velvyslanectví v Londýně není a na honorárních, tedy čestných konzulátech v metropolích Skotska a Severního Irska se volit nesmí. České zákony neumožňují ani korespondenční volbu.

V posledních parlamentních volbách v roce 2010 volilo ze zahraničí více než šest a půl tisíce Čechů.

"Počet Čechů v Británii není zanedbatelný. Je to slušný voličský potenciál. Potenciál, který Česká republika předem odmítá s poukazem na škrty a omezené finanční prostředky," říká paní Lena Aktuálně.cz. Svou nespokojenost popsala v e-mailu adresovaném redakci.

Cena volby: 150 liber a dva dny

Podle jejího odhadu žije ve Skotsku asi sedm tisíc Čechů, v Británii pak až ke sto tisícům lidí s českým pasem.

"To, že žijeme v zahraničí, neznamená, že se nezajímáme o to, co se děje doma. Ani to, že po svém návratu - a mnoho lidí se za pár let opravdu vracet bude - nechceme žít v zemi, kterou jsme ovlivnili svými hlasy," dodává s tím, že by ji cesta do Londýna stála 150 liber a dva dny cesty.

Paní Lena se dokonce obrátila na honorární konzulát ČR v Edinburghu, ale ohledně odvolení tam dostala zamítavou odpověď. Na honorárních konzulátech, které neprovozuje český stát, ale spíše dobrovolní příznivci Česka, nelze volební právo naplnit.

"V čele honorárního konzulátu stojí úředník, který není zaměstnancem státu a nemusí být ani státním občanem ČR. Svoji funkci vykonává jako čestnou bez nároku na plat. Často je takový honorární konzulát tvořen pouze jednou osobou, a jeho specifická povaha tedy neumožňuje splnit technické, bezpečnostní či personální nároky, které náš právní řád od organizace voleb v zahraničí očekává," uvedl Karel Šrol z tiskového oddělení ministerstva zahraničí. 

Velvyslanec v ostrovním království Michael Žantovský o nespokojenosti britských Čechů ví.

"Už dlouho se domnívám, že bychom v zemích, které jsou v sousedství a mají podobnou historii, měli být schopni zorganizovat korespondenční volbu," uvedl diplomat a bývalý senátor.

Právě v Británii, podobně jako v USA, je korespondenční volba možná.

Volba o den dřív

Volby v cizině pro Čechy organizuje ministerstvo zahraničí. První kolo volby prezidenta se odehraje o druhém lednovém víkendu, 11. - 12. ledna, ale voliči v zahraničí budou volit už o den dřív, tedy ve čtvrtek a v pátek.

Češi pobývající v zahraničí dlouhodobě se nicméně do speciálních voličských seznamů musí na svých ambasádách zapsat už do 2. prosince.

Naopak ti, kteří se v zahraničí ocitnou v době volby jen na krátkou dobu, mohou odvolit přímo na ambasádě bez předběžného ohlášení, ale musí s sebou mít voličský průkaz, který si přivezou z Česka.

Volební komisi vytvoří diplomaté na českých úřadech v zahraničí.

Například v USA mohou Češi volit na čtyřech místech - na ambasádě ve Washingtonu a na generálních konzulátech v New Yorku, Chicagu a Los Angeles.

 

Právě se děje

Další zprávy