Volby skončily, lidé hlasovali především o Nečasovi

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
13. 10. 2012 15:07
V České republice začíná sčítání hlasů v krajských a senátních volbách
Volby poznamenala nízká účast.
Volby poznamenala nízká účast. | Foto: Jan Langer

Praha - V České republice se s úderem druhé hodiny odpolední uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé hlasovat v krajských a senátních volbách. Okrskové komise právě sčítají hlasy.

Účast byla podle informací okrskových volebních komisí nízká. Hranice čtyřiceti procent z krajských voleb před čtyřmi lety nebude pravděpodobně dosažena, k volbám mohla přijít zhruba třetina voličů.

Z ankety, kterou si před volebními místnostmi udělalo Aktuálně.cz, vyplývá, že hlasující lidé využili volby k tomu, aby se vyjádřili k politice vlády, problémy ve svém kraji jako motivaci pro vlastní rozhodnutí citovala naprostá menšina lidí.

S Aktuálně.cz můžete sledovat online sčítání hlasů, a to jak u krajských, tak senátních voleb:

První senátní výsledky

Rychleji se sčítají hlasy v senátních volbách.

Po sečtení prvních hlasů (tři procenta) to vypadá, že do 2. kola senátních voleb postoupí nejvíc kandidátů ODS a ČSSD (10 a 8), dále po třech lidovcích, dvou komunistech a jeden kandidát ANO2011 a Pirátů.

Vůbec první výsledky ze senátních voleb dodala Praha. Ve všech čtyřech obvodech se po sečteních ještě ani ne celého procenta hlasů rýsují souboje pro druhé kolo mezi kandidáty ČSSD a ODS, jednoho svého zástupce mohou vyslat i Piráti (Libor Michálek) a komunisté (Petr Šimůnek).

Podle čeho lidé hlasovali?

Téměř všichni voliči, které Aktuálně.cz oslovilo v Ústeckém kraji a středních Čechách, jmenovali jako hlavní argumenty pro svůj hlas korupci, rozkrádání veřejného majetku nebo nepořádek ve státní správě.

"Pravice se bojím, už mi bere i důchod. Volím proti této vládě. Mám pocit, že se o mě ČSSD aspoň trochu postará," uvedla ve středočeské Hostivici žena v těsně předdůchodovém věku.

Sondáž před volebními místnostmi v Ústeckém kraji ukázala, že na severu Čech jasně zvítězí levice. Hlas pro ČSSD či KSČM přiznala polovina oslovených voličů.

Anketa, v níž odpovědělo 80 náhodně vybraných voličů a která nebyla vědecky pojatým průzkumem veřejného mínění, ukázala, že KSČM má dobrou šanci volby v Ústeckém kraji vyhrát. Druhá by měla skončit ČSSD, propadák naopak čeká Paroubkovu stranu NS-LEV 21.

Lidé ve volbách rozhodovali o složení třinácti krajských zastupitelstev a o tom, kdo postoupí do druhého kola senátních voleb ve třetině obvodů, které letos obnovují své složení.

Celkové výsledky senátních voleb a podstatné výsledky krajských voleb by mohly být známy v pozdních večerních hodinách.

 

Právě se děje

Další zprávy