Radnice před volbami narychlo vytváří romské ghetto

Kateřina Mahdalová
30. 9. 2010 17:30
Je to jako ve Vsetíně. Lidé jsou z centra stěhováni do kontejnerů na periférii
Stěhování začalo. Některé kusy nábytku se do nových domů nevešly.
Stěhování začalo. Některé kusy nábytku se do nových domů nevešly. | Foto: Petr Protivánek

Holešov - V centru Holešova na Kroměřížsku panuje velmi špatná nálada. Rodiny ze zchátralých domů ve Školní ulici se začaly stěhovat do takzvaných kontejnerových bytů, které nechala radnice postavit vedle místní drůbežárny. Stály 21 milionů korun.

Je dva týdny před volbami a v těch minulých pomohla podobná akce k triumfu Jiřímu Čunkovi v nedalekém Vsetíně. V diskusní bouři, která kolem vsetínských kontejnerů vznikla, byl Čunek zvolen senátorem, pak i předsedou KDU-ČSL a záhy se stal místopředsedou vlády.

Také starosta Holešova Zdeněk Janalík z ODS je senátorem a právě letos svůj mandát v horní komoře parlamentu obhajuje.

Nábytek je venku

Holešovské rodiny, které nyní dostaly klíče od nových bytů, neskrývají obavy.

Ze sedmdesátimetrové plochy dosavadních bytů se jim životní prostor smrskává do čtyřiceti metrů. Některé kusy nábytku nechávají před domy, které opouštějí. Devítičlenná rodina bude mít problém se do malometrážního bytu vejít a noví nájemníci se ptají, proč architekt nepočítal s tím, že by chtěli do bytu umístit pračku.

Starosta Zdeněk Janalík přitom původně prosadil, aby se část rodin z centra usadila ve starších bytech, které měla obec k dispozici. Postupně se ale radniční politika začala měnit a integraci vystřídalo odsunutí na okraj města.

Senátor Janalík pak přistoupil i na spolupráci s vládní Agenturou pro sociální začleňování, ale její argumentace, že stěhování na okraj přinese jenom potíže městu i nájemníkům, nebyla nakonec vyslyšena.

I když se už zdálo, že se hrozbu vznikajícího ghetta podařilo zažehnat.

Uspořádejte si život

Po půl roce je totiž nejasné, jaké má radnice s kontejnerovými domy plány. Nejsou zřejmé podmínky, za nichž by se mohli nájemníci  odstěhovat jinam a starosta dává od slibované šetrné sociální politiky ruce pryč.

"Dostávají šanci uspořádat si život, ulehčit si finančně a zaplatit aspoň část dluhů," sdělil Aktuálně.cz Zdeněk Janalík. "Mají teplo, sucho, neposíláme na ně zatím exekutory, hodně jsme jim odlehčili s nájmem, který činí jen tisíc korun."

Starosta už ale nedodává, že ne každá rodina, která se do domů u drůbežárny stěhuje, obci dluží. Neříká ani to, že dluhy vystěhovaných se leckdy pohybují kolem tisícikoruny.

Důvodem pro stěhování rodin je hlavně zhoršený stav domů ve Školské ulici, které chce radnice neprodleně zbourat, "aby se do nich nenastěhovali squatteři".

"A už jsme jen krůček od toho, kdy se za čas začne poukazovat na to, že rodiny dostaly nové byty, které podle očekávání zničily. S tímto přístupem radnice se takový předpoklad může snadno naplnit. Bez další sociální práce to nejde," říká ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček.

Aby nepršelo na nábytek

Starosta tvrdí, že stěhování do kontejnerů nesneslo odkladu, protože bylo dlouhodobě plánováno právě na dnešek.

Mediální archív nic takového nepotvrzuje, v dřívějších prohlášeních starosta zmiňuje pouze termín kolaudace kontejnerů, která byla naplánovaána na konec září.

"Kdybychom stěhování oddálili, zhoršilo by se počasí. Přece je nenecháme stěhovat se v plískanici nebo v mrazu," nabízí starosta nové vysvětlení a dodává, že na sociální politiku je tu někdo jiný než radnice.

"Agentura pro sociální začleňování tu má prostor a jiné organizace, které jsou placené z grantů, se mohou připojit."

"Sociální politika samozřejmě patří do působnosti obce," říká Martin Šimáček z vládní agentury. "My, případně nevládní organizace můžeme pomoci s žádostí o grant, můžeme poradit, dodat studie, ale do obecní politiky se vměšovat nemůžeme."

 

Právě se děje

Další zprávy