Opozice žádá ÚOHS, ať prověří podezřelou zakázku Prahy

Kateřina Eliášová
30. 9. 2010 7:00
Pražští radní narychlo schválili stamilionovou zakázku, smlouvu chce uzavřít do voleb
Pražští radní narychlo schvalují obří zakázky. Nedávno je hlídaly obří krysy
Pražští radní narychlo schvalují obří zakázky. Nedávno je hlídaly obří krysy | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražští opoziční zastupitelé Olga Sedláčková a Jiří Witzany (oba SNK-ED) se obrátili na antimonopolní úřad, aby prověřil podle nich podezřelou veřejnou IT zakázku, kterou schválili těsně před volbami pražští radní.

Deník Aktuálně.cz o předmětné zakázce jako první informoval už ve středu. Jejím cílem je rozšíření již existující software pro magistrát a úřady městských částí, a to na čtyřleté volební období.

Oba politici se shodně domnívají, že magistrát porušil zákon o ochraně hospodářské soutěže, a to hned z několika důvodů.

Smlouvy s pěti firmami, které výběrové řízení vyhrály, mají být podle radních uzavřeny do 12. října, tedy tři dny před komunálními volbami. Opozice má za to, že jde o neoprávněný kartel.

Podezření na kartel

Stamilionovu zakázku o rozšíření softwaru, který sdružuje databáze a evidence magistrátu a jednotlivých městských částí, vyhrálo celkem pět firem.

"Firmy mezi sebou budou dále soutěžit, což tlačí dále cenu zakázky dolů," hájí rychlý tendr radní Milan Richter (ODS), do jehož kompetence IT projekty spadají.

Právě v tom spatřují Sedláčková s Witzanym problém. Cenové nabídky firem jsou vesměs totožné, což je patrné i z jejich nabídek, do nichž Aktuálně.cz nahlédlo.

Navíc firmy na svých webech deklarují dřívejší vzájemnou spolupráci. Konrétně firma Marbes Consulting, jedna z vítězných firem, uvádí jako své partnery firmy Padcom, Ortex a Xeos, další z výherců zakázky.

"Vypadá to, že mezi soutěžiteli je koordinovaný postup a dohoda o ceně," vyslovila podezření autorka podnětu pro ÚOHS Olga Sedláčková. Obdobné dohody jsou ale protizákonné.

"V případě této veřejné zakázky však uvedené společnosti soutěžily jako jednotlivé společnosti, nikoli jako konsorcium dodavatelů, či vzájemní subdodavatelé, a tak shodné ceny v jednotlivých nabídkách ukazují na možnou dohodu narušující soutěž, a taková dohoda je zakázaná," stojí v podnětu pro antimonopolní úřad, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Stejný plat pro juniora i seniora

Oba zastupitelé rovněž po antimonopolním úřadu požadují, aby prověřil kvalifikační předpoklady obou firem. Domnívají se, že ne všichni vítězové budou schopni nabídnout požadované služby.

"U některých vítězných uchazečů není splnění profesních kvalifikačních předpokladů. Je to patrné z náhledu do obchodního rejstříku i z veřejně dostupných zdrojů," namítá zastupitel Jiří Witzany.

Spoluautorce podnětu se taky nelíbí, jak chtějí firmy platit jednotlivé zaměstnance.

"Jsou tam stejné ceny za konzultační dny jak u konzultantů seniorů, tak juniorů, to je obchodní nesmysl. Běžně v praxi rozlišujete platy začátečníků a pokročilých. Práci to může jen prodražit," komentovala to Sedláčková.

"Samozřejmě platí i naše výhrady k tomu, že zakázka byla vypasána narychlo a uavření smluv je nařízeno ještě do voleb," dodal Witzany.

Kvůli sporným zakázkám se nedávno na antimonopolní úřad obrátil andidát na primátora za TOP 09 Zdeněk Tůma.

 

Právě se děje

Další zprávy