Paroubek chce skončit v politice, míří do byznysu

Sabina Slonková
7. 6. 2010 16:15
Expředseda ČSSD to osobně popírá, ale podle zdrojů Aktuálně.cz se to má stát ve výhledu týdnů či měsíců
Nejprve oznámil odchod z čela ČSSD, nyní se chystá i z politiky
Nejprve oznámil odchod z čela ČSSD, nyní se chystá i z politiky | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Deset dní po rezignaci na post šéfa sociální demokracie se Jiří Paroubek chystá i na odchod z politiky. Podle zjištění Aktuálně.cz se dokonce chce vzdát poslaneckého mandátu.

Paroubek se už se svými plány, které vycházejí z neúspěchu ČSSD ve volbách, svěřil svým nejbližším spolupracovníkům.

"V podstatě je rozhodnutý. Není to ale záležitost na příští dny. Ještě chvíli bude vyčkávat, zcela jistě půjde na ustavující schůzi nové sněmovny, ale jasně řekl, že poslancem být nechce," uvedl vysoce důvěryhodný zdroj, který je s Paroubkovými úmysly seznámen.

Sám Paroubek na přímou otázku, zda se ve výhledu týdnů či měsíců hodlá vzdát mandátu poslance a zamířit do obchodní sféry, odpověděl jedním, ale jasným slovem: "Ne."

Jeho straničtí kolegové mluví podobně, i když nedávají tak kategorickou odpověď. Jeden z kandidátů na předsednické místo v ČSSD Michal Hašek na stejnou otázku jako Paroubek Aktuálně.cz řekl: "Nejsem o něčem takovém informován."

Když však Jiří Paroubek končil ihned po volbách jako předseda ČSSD, byly reakce sociálních demokratů podobné. Někteří lidé z vedení rezignaci veřejně popírali, ačkoli už v tu chvíli byla podána.

Těžká pozice

Důvod, proč by chtěl Jiří Paroubek časem ze sněmovny odejít, je podle zdrojů Aktuálně.cz logický.

Někdejšímu premiérovi a lídrovi nejsilnější politické strany týden po volbách došlo, že ve Sněmovně by nejspíš zůstal pouze v roli řadového poslance či šéfa nějakého z výborů.

Na post předsedy sněmovny je expředseda sociálních demokratů pro ostatní strany nepřijatelný a žádná jiná funkce mu nepřijde adekvátní.

Míří do byznysu jako Topolánek

Podle informací Aktuálně.cz bude ohledně Paroubkova mandátu definitivně jasno nejpozději po podzimních komunálních volbách.

Ve sněmovně by jej pak nahradil jeho blízký spolupracovník a kmotr jeho dcery Petr Benda, který se do sněmovny těsně nedostal a je nyní prvním náhradníkem na uvolněné místo.

Paroubek - stejně jako jeho letitý politický rival Mirek Topolánek - má nakročeno do byznysu.

Ze zjištění Aktuálně.cz vyplývá, že má už i poměrně jasnou představu, co by chtěl dělat: poradenství v bankovním sektoru. Ve hře je práce pro rakouské či slovenské bankovnictví, kde má někdejší český premiér z minulosti dobré kontakty.

 

Právě se děje

Další zprávy