Zelení dostali 20 procent. Ale jenom v Horním Jiřetíně

Pavel Baroch
31. 5. 2010 14:30
Voliči vzkázali, že nechtějí, aby se jejich obec zbourala kvůli těžbě uhlí
Foto: Ludvík Hradilek

Horní Jiřetín - Strana zelených 20,5 procent hlasů, Věci veřejné 18,6 procent, ČSSD 18,5 procent, ODS 9,5 procent a TOP 09 7,2 procent.

To nejsou opravené výsledky parlamentních voleb, ale konečný součet hlasů v jedné nevelké obci - Horním Jiřetíně. Obci, které reálně hrozí, že kvůli pokračující těžbě hnědého uhlí zmizí z povrchu země.

A volby také hodně ukázaly, jakou budoucnost si Jiřetínští přejí. "Bylo to znovu takové malé referendum," řekl Aktuálně.cz místostarosta Vladimír Buřt, podle něhož není vítězství zelených ve dvoutisícovém Horním Jiřetíně až tak překvapivé.

"Lidé v Jiřetíně žijí opravdovým problémem," konstatoval Buřt, který za zelené kandidoval na čtvrtém místě volební listiny. A právě zelení podle Buřta vždy usilovali o zachování Jiřetína i okolní krajiny.

Jiřetínský úspěch nepomohl

Mimořádný volební výsledek v Horním Jiřetíně nakonec zeleným nebyl moc platný. K obhájení pozic ve sněmovně jim nepomohl, strana dostala v celorepublikovém součtu jen 2,4 procent hlasů.

"Ale má to lokální význam," tvrdí Martin Bursík, který byl v Ústeckém kraji zelenou jedničkou a právě v Jiřetíně měl svůj předvolební stan.

Proč v Jiřetíně zelení tolik uspěli, je podle Bursíka zřejmé. "Jednoznačnou motivací byl náš boj za zachování limitů těžby," řekl Aktuálně.cz Bursík.

Malý zelený ostrůvek

Dvacetiprocentní volební zisk Strany zelených v Horník Jiřetíně vypadá na volební mapě jako malý ostrůvek. Zelený úspěch se omezil výhradně na Jiřetín, okolo už strana získala jen pár procent. V okrese Most tři procenta hlasů, v celém Ústeckém kraji 2,4 procenta.

V samotném Jiřetíně přitom nebyl pro voliče takovou osobností někdejší předseda zelených a krajská jednička na kandidátce Martin Bursík. V preferenčních hlasech ho předhonil právě místostarosta Vladimír Buřt, který získal 127 kroužků, více než dvakrát tolik co Bursík.

"Vladimír Buřt tady udělal hodně práce," uznal i "poražený" Bursík, kterého v okrese Most v pereferenčních hlasech předhonila i dvojka na kandidátce, zelený exposlanec Přemysl Rabas. Dostal 362 kroužků, zatímco Bursík jen 239. Všechny porazil místostarosta Buřt se 408 preferenčními hlasy.

Zabodoval i bývalý litvínovský starosta

Na druhém místě za zelenými skončila v Horním Jiřetíně nová strana Věci veřejné, jejíž jedničkou na krajské kandidátce byl bývalý litvínovský starosta Milan Šťovíček.

Zachování těžebních limitů, které chrání Horní Jiřetín před velkorypadly, patří mezi jeho priority. Také proto, že po prolomení limitů by se jáma povrchového velkolomu přiblížila těsně k Litvínovu.

"Jde mi o zachování limitů těžby a zrušení dobývacích prostorů pod obcemi v Ústeckém kraji," uvádí na své internetové stránce Šťovíček.

Foto: Greenpeace

Paroubek chtěl limity prolomit

Podle Martina Bursíka je další dobrou zprávou pro Horní Jiřetín, že předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek po volebním neúspěchu rezignoval na předsednické místo.

Paroubek před volbami prohlásil, že je pro prolomení těžebním limitů, protože to podle něj pomůže zaměstnanosti v Ústeckém kraji.

"Snad je to nejhorší zažehnáno," věří Bursík. Dodal, že teď bude záležet na programovém prohlášení vlády. "Myslím, že tam aktivní podpora další těžby uhlí nebude," odhaduje Bursík.

ODS i ČSSD si nechávají otevřená zadní vrátka

Největší politické strany - ČSSD i ODS - sice odmítají prolomení těžebních limitů v severozápadních Čechách, zároveň si ponechávají otevřená zadní vrátka, aby mohly velkorypadla pustit do Horního Jiřetína a Černic.

Menší strany včetně TOP 09 a Věcí veřejných se vyslovují pro zachování limitů.

 

Právě se děje

Další zprávy