Proč jít volit? Rozhodnete, jestli pro vás bude práce

Petr Holub
23. 5. 2010 12:35
Udrží se pracovní smlouvy na dobu neurčitou anebo zůstanou jen ty termínované, o to ve volbách běží
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Během krize se ztratilo 150 tisíc pracovních míst a náhrada sama od sebe nevznikne. Jakou cestou se bude v Česku tato situace řešit, závisí kromě jíného na výsledku voleb.

Pravicové strany daly najevo, že chtějí firmám usnadnit propouštění. Podniky zbavené závazku pětiměsíčního odstupného nebudou mít podle nich strach přijímat nové lidi. Podle levice je třeba ochranu zpřísnit, aby se přinejmenším stávající místa udržela.

Volby tak nejspíš rozhodnou, jestli se v Česku udrží pracovní smlouvy na dobu neurčitou anebo budou nahrazeny jen termínovanými smlouvami.

Receptem, jak vyřešit nezaměstnanost, začíná Aktuálně.cz seriál analýz, v nichž se zaměřujeme na několik hlavních témat, jež mohou letošní volby ovlivnit. Kromě nezaměstnannosti se podíváme mimo jiné také na důchody, budoucnost firmy ČEZ a na to, jak se politické strany postaví korupci

Španělská či německá cesta

Česko není v potížích s nedostatkem pracovních míst výjimkou, proto se může inspirovat u ostatních evropských zemí, které rovněž chystají na trhu práce reformy.

Ve Španělsku, kde hrozí krach veřejných financí, požaduje šéf tamní centrální banky Miguel Fernandez Ordoňez snadnější propouštění.

„Zvýšení rozpočtového deficitu je v posledních letech přímo či nepřímo spojeno s nezaměstnaností," prohlásil na konferenci Mezinárodního měnového fondu. V zemi s dvacetiprocentní nezaměstnaností mají nejvyšší náhrady pro propuštěné zaměstnance a každá firma se po krizi obává někoho přijmout.

Přísnější podmínky pro nezaměstnané, kteří stojí státní pokladnu příliš peněz, ohlásila německá vláda. Za neopatrné výroky vicepremiéra Guida Westerwelleho o požitkářském životě nezaměstnaných ale zaplatila porážkou v zemských volbách v Severním Porýní-Vestfálsku. Tím ztratila většinu v horní komoře německého parlamentu a může prosadit jen sociálně velmi citlivou reformu.

Pátý rok boje o zákoník

Boj o pracovní trh poznamenal české volby už v roce 2006.

Nový zákoník práce z dílny sociální demokracie tehdy modernizoval předlistopadový zákoník, ale zachoval stejnou ochranu zaměstnanců. V květnu 2006 ho prosadila ČSSD s pomocí komunistů.

Ještě před krizí připravil změny v zákoníku tehdejší ministr práce a současný šéf ODS Petr Nečas. Právě on přišel jako první s myšlenkou, že se nabídka práce nezlepší, dokud firmy nedostanou možnost snáze propouštět. Dnes je výpovědní doba dva měsíce a kromě toho musí firma platit odstupné ve výši tříměsíčního platu.

Nečas tehdy navrhoval pro mladší zaměstnance měsíční výpovědní lhůtu s dvouměsíčním odstupným. Déle zaměstnaní měli získat nárok až na čtyřměsíční odstupné.

Levice však návrhy rezolutně odmítla pod dodnes užívaným heslem: „Zabráníme výpovědím bez udání důvodu".

Termínované smlouvy donekonečna

Přišla krize a poměry na pracovním trhu se vyostřily. Reformátoři z podnikatelských kruhů přišli s heslem, že se pracovní smlouvy na neomezenou dobu úplně zruší a náklady na propouštění odstraní úplně. Je to odrazem krizové situace.

„Dnes firmy přesně tak postupují a nabízejí jen termínované smlouvy. Některé jsou na měsíc, jiné na dva nebo šest měsíců," popisuje současnou praxi v průmyslu předseda odborového svazu Kovo Josef Středula.

První krok tímto směrem podnikla ODS, která okopírovala některé části úspěšné německé reformy Hartz-IV. Nejtvrdší zásah omezuje dočasně platnost pravidla, podle kterého je podnikatel po dvou letech termínovaných smluv povinen předložit zaměstnanci smlouvu na dobu neurčitou. Podle volebního programu ODS se tato ochrana zruší na období pěti let po krizi.

Levice plán odmítla s varováním, že po pěti letech se zákaz nekonečného řetězení termínovaných smluv už neobnoví.

Volební téma pravice

Spor rozhodnou volby.

Obě menší pravicové strany TOP 09 a Věci veřejné dnes jasně požadují, ať se pracovní smlouvy na dobu neurčitou zruší.

ODS je v oficiální odpovědi na přímou otázku opatrnější a slibuje, že současné dvouleté období termínovaných smluv zachová. Jeho přechodné zrušení však ve volebním programu zůstalo.

Střed a levice chtějí udržet současný stav, případně ještě zaměstnancům pomoci. Konkrétně KDU-ČSL a KSČM budou pouze hájit stávající předpisy, zelení a sociální demokraté chtějí zavést povinnost, aby firma nabídla pracovní smlouvu na neomezenou dobu už za rok.

Náklady firem při propouštění tak může omezit jedině pravicová koalice ODS, TOP 09 a VV. Všechny ostatní alternativy včetně velké koalice takový plán vylučují.

 

Právě se děje

Další zprávy