Věci veřejné po měsíci zrušily hlídky. Vadily straníkům

Michal Štůsek Michal Štůsek
13. 5. 2010 13:10
Proti hlídkám se prý vyjádřily téměř dvě třetiny příznivců strany
Člen hlídky Věcí veřejných
Člen hlídky Věcí veřejných | Foto: Věci veřejné

Praha - Věci veřejné po zhruba měsíci zrušily svoje hlídky, které od poloviny dubna potíraly bezdomovce a narkomany v pražských ulicích.

Na tiskové konferenci vedení oznámilo, že je k rozhodnutí vedlo referendum mezi příznivci. Ti se téměř ze dvou třetin vyslovili pro ukončení činnosti hlídek.

„Naším cílem je ochránit naše dobrovolníky - příznivce před nastalým mediálním tlakem a pošpiňováním. I v souvislosti s výsledky referenda jsme se rozhodli činnost hlídek ukončit," vysvětlila koordinátorka projektu Jana Pařízková.

Pražský předvolební záměr Věcí veřejných byl od začátku pod silným tlakem médií i některých politických stran.

„Prostřednictvím hlídek jsme chtěli dát jasně najevo, že nestrkáme hlavu do písku jako ostatní, a že se snažíme každodenní problémy lidí s bezdomovectvím a narkomanií aktivně řešit, hledat pro konkrétní lidi konkrétní řešení," vysvětlila Pařízková.

Rozpočet na chod dobrovolnické aktivity straníků a sympatizantů VV byl přitom schválený do konce května, což potvrdila již dříve redakci Aktuálně.cz i samotná Jana Pařízková, která se na vzniku hlídek výrazně podílela.

Členka Věcí veřejných a jejich šestka na pražské kandidátce pro nadcházející parlamentní volby samozvané ochránce pořádku hájila tím, že nová služba má údajně v první řadě pomoci Pražanům vypořádat se s obyvateli města, kteří se dostali do sociální nouze a nechovají se podle pravidel.

Hlídky nejprve operovaly na Praze 1 a 5, později se rozšířily i do dalších částí města. Za hlavní cíl si přitom kladly přesvědčit bezdomovce či narkomany, aby "místo polehávání na lavičkách v parcích či vysedávání před obchodními centry navštívili denní či kontaktní centra jim určená".

Hlídky byly také často spojovány s domobranou Dělnické strany nebo komunistickou Pomocnou stráží Veřejné bezpečnosti.

Podívejte se na hlídku v akci:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy