Nová vláda zreformuje penze, má jasno Kalousek

Petr Holub
30. 4. 2010 13:35
Místopředseda TOP 09: Agenda jakékoli vlády po volbách je jasná. Důchody a rozpočtový deficit
MIroslav Kalousek.
MIroslav Kalousek. | Foto: Reuters

Praha - Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek říká, že po volbách bude mít vláda, ať bude jakákoli, jasnou agendu.

Jednak ji stanovili soudci Ústavního soudu, když zrušili redukční hranice pro výpočet důchodů, a fakticky tak nařídili změnit náhradový poměr důchodů k vyšším mzdám. A k programu příštího kabinetu přispěla podle Kalouska také Fischerova vláda, která rezignovala na tzv. druhý Janotův balíček.

"Nejnaléhavější úkol po volbách bude navrhnout co nejrychleji změny rozpočtové legislativy tak, aby snížily deficit na mandatorních výdajích. Primárně jsou to samozřejmě otázky, které se týkají penzijní reformy, protože politická scéna je pod tlakem co nejrychleji odpovědět na nález Ústavního soudu. Pokládám to za správné. Vedle toho se to týká zdravotní reformy, sociálních dávek či vládní spotřeby. Politická scéna bude mít minimum času na to, aby věrohodným způsobem změnila cash-flow státu a to tak, aby bylo důvěryhodné pro naši budoucnost i pro zahraniční investory," uvedl exministr financí v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A.cz: Tyto zákony by měly platit už od prvního ledna 2011 pokud jde o daně, dávky a státní spotřebu, u důchodů od podzimu 2011?

To je samozřejmě utopie. Byl jsem v té menšině, která si přála ještě jeden tzv. Janotův balíček před těmito volbami, protože žádná vláda, která se ujme svého úkolu po volbách, nestihne legislativní proces, aby mohl platit od prvního ledna 2011. Ale o to víc musí chvátat, aby změny platily co nejdříve.

Vyšší spoluúčast 2011

A.cz: Ale něco bude muset rozhodnout ještě letos. Koncem roku končí platnost Janotova balíčku a některá úsporná opatření včetně snížení některých dávek bude nutné prodloužit. Vy byste byl pro prodloužení?

O prodloužení Janotova balíčku rozhoduje parlament a tam z něj levicová koalice lidovců, sociálních demokratů a komunistů již udělala trhací kalendář. Co si myslíte, že bude ještě moci rozhodovat vláda? Vláda například 30. června rozhodne o tom, zda se má nebo nemá zvýšit příspěvek na státního pojištěnce ve zdravotnictví. Odpovídám, že nemá, ale současně se bude muset příští rok trochu zvýšit spoluúčast. Protože pokud se nezvýší spoluúčast a zároveň nedojde ke zvýšení příspěvků za státního pojištěnce, tak dojde k podfinancování veřejného zdravotnictví a to my si nepřejeme. Říkáme zcela otevřeně, že to chceme řešit postupným, sociálně únosným zvýšením spoluúčasti.

A.cz: Janotův balíček zvýšil některé daně včetně DPH s tím, že jde o krizové opatření. To by mělo platit i nadále a vláda by už neměla zasahovat?

Vláda rezignovala na to, že do voleb předloží nějaký další legislativní návrh, což pokládám za chybu a za nedostatek odvahy. Teď může vláda těžko ještě něco nového předkládat. To bude muset až nová vláda.

Nižší strop, vyšší solidarita

A.cz: Máte už návrh, jak by měla vláda reagovat na verdikt Ústavního soudu, který žádá vyšší důchody pro ty, kdo více odvádějí na pojistném?

Verdikt ústavního soudu zrušil obě redukční hranice. Žijeme v právním státě, měla by platit vláda práva. Bez ohledu na to, jak kdo z nás zkomentuje nález Ústavního soudu, měli bychom ho umět naplnit a neměli bychom ho obcházet změnami pojmů.
Myslím, že ho není možné naplnit, aniž bychom se současně dohodli na celkovém scénáři penzijní reformy. V jediném průběžném pilíři, který zatím tvoří státní penzijní systém, není možné současně odehrát nezbytnou míru solidarity a nezbytnou míru zásluhovosti u pojištění, jak si přeje Ústavní soud. Je nezbytné přistoupit k penzijní reformě. Někde v onom průběžném systému bude realizován princip solidarity a k němu přistoupí státem organizovaný druhý pilíř a soukromý třetí pilíř, kde bude organizován princip zásluhovosti a výše individuálního pojištění.

A.cz: To znamená obnovit redukční hranice a zároveň dát návrh na reformu?

Nějaká redukční hranice bude, také Ústavní soud nevylučuje, že bude. Neříká, že nesmí být redukční hranice. Jenom říká, že když je systém postaven na pojištění, musí budoucí příjmy odpovídat přiměřeně pojištění.
Říkáme zcela otevřeně, že první pilíř bude zcela solidární a povede k nivelizaci, další dva pilíře zdůrazní individuální zásluhovost, tam to skutečně musí odpovídat výši vašeho příspěvku na pojištění.

A.cz: Případné snížení stropu pro pojistné budete prosazovat?

Myslím, že to je nezbytná cesta. Pokud se má v prvním pilíři odehrávat solidarita, tak podle nálezu Ústavního soudu platí, že čím vyšší stropy, tím menší vůle k solidaritě v rámci průběžného systému. Nelze postupovat jinak, než v čase snižovat stropy v průběžném pilíři a vedle toho implementovat pilíře individuálního pojištění.

 

Právě se děje

Další zprávy