Apríl: Topolánek končí v ODS, přestoupí do TOP 09

apr
1. 4. 2010 0:00
TOP 09 už Topolánka nemůže dopsat na kandidátku. Přesto ho zapojí do volební kampaně.
Přestup roku zatím není oficiální. (Archivní foto Topolánka a Schwarzenberga z roku 2008.)
Přestup roku zatím není oficiální. (Archivní foto Topolánka a Schwarzenberga z roku 2008.) | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Mirek Topolánek opouští ODS, kterou sedm a půl roku vedl, a míří do TOP 09 Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska. Politický přestup roku se podle zdrojů Aktuálně.cz chystá oznámit na dnešním zasedání grémia ODS.

Topolánek minulý týden rezignoval na post volebního lídra po skandálu, který způsobily jeho výroky o židech, homosexuálech a katolické církvi.

Informaci o odchodu do TOP 09 Topolánek nepotvrdil, ale ani v nejmenším nevyvrátil. "Do pr... Bez komentáře! Karel je fajn, ale to přece nesouvisí s tím, že je šlechtic a má mozek vymytý od církve, on je prostě fajn," odepsal na dotaz Aktuálně.cz v SMS zprávě.

Možnosti prostředníčku

Vedení TOP 09 zprávu zatím moc nekomentuje, nebo spíš trochu popírá. "Když se kecají blbosti, tak předseda spí," odkázal tiskový mluvčí na slogan z billboardu.

Přesto se už ozývají první hlasy z regionů. "Slyšel jsem o tom. Konkurence ve straně je zdravá. Ani prostředníček by mi nevadil. Záleží na tom, komu ho ukážete," říká Vasil Zimperlich, předseda základní organizace ve Šluknově.

Také Karel Schwarzenberg bude zřejmě k nonverbální komunikaci tolerantní - vztyčený prostředníček funguje jako tajné znamení na rodových setkáních orlické a hlubocké větve už od roku 1802.

TOPolánek

Protože je po uzávěrce kandidátních listin, nový člen TOP 09 by se už nemohl přímo zapojit do volebního boje. "Škoda. Na venkově máme na kandidátkách obrovský shit, tohle by byla posila," nechal se údajně Schwarzenberg slyšet na předsednictvu.

Topolánek už je v plném tréninku.
Topolánek už je v plném tréninku. | Foto: Ondřej Besperát

Topolánkův potenciál přesto partaj hodlá v kampani využít. "Zatím je to z naší strany trochu suchařina, chybí tomu tah na branku. Proto jsme se rozhodli, že si pořídíme maskota. A Topolánek je pro tuhle práci úplně ideální. Navíc, rovnou máme pro maskota jméno," poodkrývá karty jeden ze členů volebního štábu.

Aby straníci nereptali, že prestižní post obsadil bez výběrového řízení nováček, začne Topolánek na nižší úrovni. "Zásady, ne výsady," připomíná heslo TOP 09 výše nejmenovaný zdroj. Expředseda proto nejdřív nastoupí jako cheerleader, placený fanoušek a roztleskávač publika na mítincích.

"Když jsme ho viděli na Davis Cupu, bylo nám jasné, že tohle je přesně jeho parketa. Až se osvědčí, a o tom nepochybujte, uděláme z něj TOPolánka se vším všudy. Kostým už máme."

 

Právě se děje

Další zprávy