Rychlé splacení půjčky? Poslanci trhají rekordy

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 4. 2010 11:30
Někteří poslanci splatili za jediný rok tři čtvrtě milionu korun i víc
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Některým poslancům se daří splácet své půjčky pomalu, jiným naopak extrémně rychle. Legitimní otázkou pak je, kde na to vzali.

Aktuálně.cz procházelo majetková přiznání stávajících poslanců, kteří mají zároveň reálnou šanci usednout ve sněmovně i po volbách.

Splácím, ani nevím jak

Podíváme-li se na majetkové přiznání poslance ČSSD Jiřího Krátkého (na 3. místě kandidátky v Olomouckém kraji), pak si za jedniný rok umazal tři čtvrtě milionu z úvěru, který si vzal. 

Žádné vedlejší příjmy přitom nepřiznává, naopak si v roce 2008 koupil auto za dalšího tři čtvrtě milionu a pozemky za 410 tisíc korun.

V první reakci na dotaz Aktuáně.cz uvedl: "Když jsem to otevřel, tak jsem si řekl, tam to asi nebude v pořádku, tady se mi něco nezdá."

Manželka podle něj ale patří mezi vícepříjmové lidi. Na dotaz, co dělá, prohlásil: "Je důchodkyně." Dodal ale, že vlastní nemovitosti.

Po několika hodinách - a poradě s manželkou - si poslanec Krátký vzpomene: k 25. únoru 2008 jednorázově splatil 400 tisíc z úvěru, zbytek v pravidelných splátkách. Peníze na to vzal z prodeje svého podílu ve firmě, který prodal ještě předtím, než se stal poslancem a peníze měl uložené.

Přehled o tom všem on sám prý nemá právě od doby, kdy zasedl ve sněmovně. "Veškeré příjmy šly na manželku," prohlašuje.

Špatně jsem to pochopil

Infobox

Zákon 159/2006 Sb. o střetu zájmů

§ 11, odst. 1b:

"Veřejný funkcionář je povinen přesně, úplně a pravdivě oznámit, že má nesplacené finanční závazky, zejména půjčky, úvěry, nájemné (...), pokud souhrnná výše závazků přesáhla k 31. prosinci kalendářního roku, za nějž se oznámení podává, částku 100 000 Kč."

Nesrovnalosti v majetkovém přiznání má i místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach (lídr zlínské kandidátky). Za rok 2007 uvádí hypotéku 2,9 milionu korun. O rok později je už, alespoň podle jím vyplněného formuláře o přiznání majetku, bez jakýchkoliv dluhů.

Bezmála 3 miliony ovšem ve skutečnosti nesplatil.

"To nikoliv, splácím stále hypotéku. A ještě dost dlouho budu," odpověděl Zdeněk Škromach na dotaz Aktuálně.cz.

Na upozornění, že v tom případě měl zbytek hypotéky uvést, přiznal: "Špatně jsem to asi pochopil. Myslel jsem, že musím uvést jen nové závazky. Udělal jsem chybu, přiznávám."

Rozpůlená hypotéka

Občanský demokrat František Sivera (6. místo na jihomoravské kandidátce) zase za rok 2007 uvádí, že má nesplacený úvěr 1 840 000 Kč. O rok později mu už ale zbývá podle jeho majetkového prohlášení splatit jen 880 tisíc. Přesto ani on nesplatil za jediný rok bezmála milion.

"To je společné jmění manželů. Tady jsou dva výklady. V druhém případě jsem uvedl jen svoji půlku," vysvětluje pro Aktuálně.cz poslanec Sivera. V prvním případě - za rok 2007 - ovšem uvedl půjčku celou, teprve o rok později si to rozmyslel a uplatnil jiný výklad.

"A vloni jsem hypotéku umořoval ve zvýšených částkách, umazal jsem výraznou část" doplňuje poslanec. Na majetkové přiznání za loňský rok má ale ještě čas do konce června.

Na rychlé splátky peníze měli

Někteří další naopak své závazky rychle splatili a z majetkového přiznání je i jasné, kde na to mohli vzít. Jiní se půjček zbavili jinak.

David Šeich (ODS, 4. místo na jihomoravské kandidátce) splatil za rok hypotéku ve výši dvou a půl milionu korun. Zároveň ale uvádí, že prodal akcie za 5 milionů korun.

Podobně je na tom i Martin Bursík (Strana zelených, lídr její ústecké kandidátky). Za léta 2007 i 2008 uvádí jako nesplacený závazek 1 milon korun vůči Ivaně Bursíkové. V dodatku k majetkovému přiznání ale k 29. červnu 2009 píše, že už závazek splatil.

Vzhledem k příjmům z pronájmu vlastních nemovitostí (1,3 mil. Kč v roce 2007 a 1,7 mil. o rok později) to ale ani pro něj nebyl problém.

Také předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi klesly dluhy za jediný rok o zhruba milion korun. To ale díky tomu, že hypotéku přepsal na svého syna.

A jsou tu sankce

Zákon, který platí od ledna 2007, pamatuje i na sankce.

Uvedení nepřesných, neúplných nebo nepravdivých údajů ve formuláři majetkového přiznání je podle něj přestupkem.

Řešit ho ale má obec s rozšířenou působností v místě, kde má zákonodárce bydliště. Může za něj uložit pokutu až 50 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy