Konec stravenek a švarcsystému, to je Kalouskův plán

Petr Holub
30. 3. 2010 10:00
Faktický lídr TOP 09 jde do voleb s velkým třeskem na záchranu rozpočtu
Pivní politika to nebude. Chystá se třesk v dávkách.
Pivní politika to nebude. Chystá se třesk v dávkách. | Foto: Jan Langer

Praha - Snížit státní dluh a nezvýšit daně. Přály by si to všechny firmy i ekonomové a dnes jim to nabídl Miroslav Kalousek.

Hledání úspor za osmdesát miliard věnoval hlavní část volebního programu strany TOP 09, který byl právě představen.

Kalousek nabízí rozpočtové science-fiction, o němž před týdnem mluvil v rozhovoru pro Aktuálně.cz analytik David Marek.

Ten předpověděl "Valorizovat důchody pouze o inflaci a nikoli o tempo růstu mezd, omezit růst sociálních dávek, seškrtat mzdy ve státním sektoru. Všechno to jsou opatření natolik nepopulární, že je nepravděpodobné, že někdo půjde touto cestou," předpověděl chování stran ve volební kampani.

Patnáct miliard za důchody

Patnáct miliard ušetří tím, že v roce 2011 důchody vůbec nezvýší, pak se ovšem mohou zvyšovat podle stejného klíče jako dosud, tedy o inflaci a třetinu růstu mezd.

Stejnou částku získá Kalousek tím, že provoz státních úřadů zlevní během čtyř let o dvacet procent.

Z pohledu státních zaměstnanců to bude znamenat, že se v roce 2011 sníží o 10 procent objem vyplácených mezd a další tři roky se nebude zvyšovat. Podle Kalouska to neznamená, že se platy automaticky sníží: "Platy můžou růst, musí ale odejít ti zaměstnanci, kteří jsou jenom na chov," upřesnil.

Nejméně deset miliard přinese snížení dávek sociální podpory o desetinu rovněž v příštím roce.

"Netýká se to nemocenské a mateřské, to nejsou klasické sociální dávky," připomněl bývalý ministr financí. Na druhé straně se úplně zruší porodné a pohřebné, které stojí stát ročně dvě miliardy resp. 100 milionů.

Zapomeňte na podporu

Výraznější škrty postihnou dávky sociální péče pro staré a zdravotně postižené osoby. Příspěvek na péči nedostanou lidé v prvním ze čtyř stupňů závislosti, obtížněji na něj dosáhnou i lidé ve druhém stupni.

"V systému sociálních služeb se nebudou rozdávat dávky, které se utratí v samoobsluze," zdůvodnil tento postup Kalousek.

Zároveň jeho strana prosazuje, aby se všechny dávky pro nemohoucí vyplácely teprve tehdy, až stát otestuje příjmy a majetek jejich domácností. "Dnes by o ně mohl požádat třeba Petr Kellner," připomněl místopředseda TOP 09.

Miliardy úspor očekávají experti nové strany u dávek v nezaměstnanosti. Dosáhne na ně pouze člověk, který nezruší smlouvu na vlastní žádost či dohodou a který nedostane od firmy odstupné. Stát mu navíc dávku vyplatí jen tehdy, když týdně absolvuje dvacet hodin veřejných prací.

Konec švarcsystému a stravenek

Kalousek chce jen omezeně využívat poslední nástroj na záchranu rozpočtu. Daňové sazby se nebudou měnit a výnosy se tak zvýší pouze v řádu miliard.

TOP 09 hodlá zavést jednotné inkasní místo pro daně, zdravotní a sociální pojistné. To mimo jiné předpokládá sjednotit daňový základ a zvýšit tak živnostníkům platby na zdravotní a sociální pojištění.

Sjednotit pojistné pro zaměstnance a živnostníky požaduje po Česku dlouhodobě Světová banka. "Tím se také odbourá švarcsystém," upozornil Kalousek, který chce bojovat nejen proti schodku, ale také černé práci.

Bude zrušena většina daňových výjimek včetně státní podpory stravenek. Zaměstnanecké benefity budou nahrazeny jednotným paušálem na dopravu do zaměstnání, který se bude odečítat od základu daně.

Zůstanou tři dávky bohatým

Škrty z dílny TOP 09 přesto nepostihnou všechny. Například snižování mezd ve veřejném sektoru se nemusejí obávat učitelé a zdravotníci.

"Sociální dávky zpřísníme, aby sloužily těm, kdo jsou opravdu v nouzi. Nárok nemají ti, kteří si dávkami vylepšují rodinný rozpočet," doporučuje Kalousek. Pravidlo se však netýká rodičovského příspěvku, kterého se ročně vyplatí za 30 miliard všem rodinám s dětmi do tří let, bez ohledu na jejich příjmy. Tříletou podporu za výchovu malých dětí přesahující minimální mzdu přitom nevyplácí žádná jiná země Evropské unie.

Nadále se bude vyplácet také příspěvek na bydlení, dobře situované rodiny mohou i nadále spoléhat, že stát bude cca 13 miliardami ročně podporovat stavební spoření.

Maximum pro podnikatele

TOP 09 nenavrhuje příští vládě konkrétní politiku pro jednotlivá hospodářská odvětví. Nemá to podle ní ani smysl.

"Žádná politická strana ani žádná vláda nemůže věrohodně tvrdit, že krizi jako příčinu dokáže vyřešit," stojí ve volebním programu. „Navíc jsme konzervativní strana, která brání zásahům státu do ekonomiky," dodává Kalousek.

Schwarzenbergova strana se proto v konkrétních návrzích omezí na záchranu rozpočtu, aby si stát nemusel tolik půjčovat. "V určitém momentu nám jako státu už nemusí nikdo další peníze půjčit a pak se všichni ocitneme v ohromných problémech," varují autoři programu.

Kalousek nechce předhánět ostatní strany ve slibech, kolik jeho strategie přinese nových pracovních míst. "Ale děláme maximum pro vytvoření předpokladů, jak nová pracovní místa vytvořit," prohlásil. Vedle omezení státních výdajů k tomu má přispět pružnější trh práce, kde chce TOP 09 postupovat podle vzoru ODS. Povolí snadnější propouštění a umožní libovolně dlouho prodlužovat smlouvy na dobu určitou.

 

Právě se děje

Další zprávy