V Ostravě může vládnout levice

mih, ČTK
22. 10. 2006 12:17
Ostrava - Komunální volby v Ostravě vyhrála stejně jako před čtyřmi lety ODS. Většinu v zastupitelstvu však získala levice.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

VOLBY V OSTRAVĚ

Strana     Zisk v %     Mandáty ODS 37,71         24 ČSSD 27,60         18 KSČM 16,59            10 KDU-ČSL 5,72          3

ČSSD společně s KSČM, se kterou už nyní působila ve vedení města, získala těsnou většinu mandátů. Obě strany by získaly v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 28 hlasů.

K volbám přišla asi třetina voličů, což je o několik procent více než před čtyřmi lety.

Hranici pěti procent hlasů, která zaručuje místa v zastupitelstvu, překročila ještě KDU-ČSL. Strana zelených v zastupitelstvu nebude.

Občanští demokraté si proti minulým volbám polepšili o čtyři mandáty, sociální demokraté o dva mandáty. Komunisté naopak dva mandáty ztratili. O jednoho zastupitele méně budou mít lidovci.

Do zastupitelstva se letos nedostalo Sdružení nezávislých kandidátů (SNK), které v roce 2002 získalo tři mandáty.

"Dosáhli jsme výsledek, které nemá v historii ostravského zastupitelstva obdoby," řekl ostravský lídr ODS Lukáš Ženatý. Dodal, že situace je přesto složitá. "Jsme omezeni ve spolupráci s KSČM a všichni to ví. S ostatními chceme vyjednávat," řekl.

Spokojeni jsou i sociální demokraté. "Posílili jsme o dva mandáty. To je úspěch s ohledem například na to, jaká situace je v Praze," prohlásil ostravský předseda ČSSD Petr Kajnar. Připustil, že při tvorbě budoucí koalice má ČSSD dobrou pozici. ODS, která se nemůže spojit s komunisty, se totiž bez hlasů ČSSD neobejde.

I v minulých čtyřech letech v Ostravě vládla koalice ČSSD a KSČM s podporou KDU-ČSL.

 

Právě se děje

Další zprávy