Klaus spěchá, svolává novou sněmovnu

Petr Holub, Sabina Slonková, Jiří Kropáček
4. 6. 2006 12:25
Praha - Mirek Topolánek sdělil prezidentovi své představy, jak by sestavil nový kabinet. Uvnitř: GRAFIKA: NOVÁ SNĚMOVNA

Podle dobře informovaného zdroje Topolánek předložil dvě možnosti jak vládnout. Hlavní možností je středopravicový kabinet sestavený v koalici ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Topolánek se pro tuto vládu pokusí získat i podporu ČSSD, co by za to nabídl, není zatím známo.

Topolánek s prezidentem hovořil také o menšinové vládě, pro niž by se ODS snažila získat podporu u dalších parlamentních stran.

Třetí možnost počítá s duhovou koalicí všech demokratických stran s výjimkou komunistů. Jako poslední je na seznamu velká koalice s ČSSD.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Možnost předčasných voleb ODS zatím vylučuje.

I v ODS se však připouští, že životnost "stovkového" kabinetu se bude počítat na pouhé dny.

"Je to formální pokus," říká ke scénáři středopravicové vlády politik patřící do širšího vedení ODS a seznámený s výsledkem debat, které se v ODS vedly v neděli vpodvečer.

Klaus chce rychlé řešení

Klaus zatím Topolánka vyzval, aby zahájil politická jednání, z nichž by poté mohl vzejít nový kabinet.

Prezident přitom řekl, že si nepřeje dlouhé prodlevy. "Jsem přesvědčený - a myslí si to určitě většina občanů - že je potřeba postupovat rychle. Zákon hovoří jasně. Prezident musí do 30 dnů od voleb svolat první zasedání sněmovny. Tedy noví poslanci se musí sejít do 30. června. Během dvou, tří hodin tak formálně učiním a novou sněmovnu svolám."

Řekl, že se s Topolánkem sejde v půlce příštího týdne, kdy by mu měl šéf ODS říci, kam ve svých jednáních dospěl.

Pokud se Topolánkovi podaří vládu postavit, měla by - nejdříve ve druhém červnovém týdnu - předstoupit na ustavující schůzi před novou Poslaneckou sněmovnu a požádat ji o důvěru.

"Očekáváme, že důvěru nezíská, protože jistých je nyní jen 100 středopravých koaličních hlasů," říká již citovaný zdroj.

Právě pro svou formální povahu zatím politici neočekávají žádné střety při obsazování jednotlivých ministerstev. Náhradní scénář jak postupovat po nezískání důvěry v tuto chvíli není.

Jak se plán zrodil

Na vzniku nového kabinetu, který se rodí v čase parlamentní remízy 100:100, začali politici pracovat již předevčírem. Včera byla jednání doprovázena řadou mlhavých formulací - to ve chvílích, kdy politici museli vystupovat veřejně, například v televizní debatě.

Od rána byl průběh vyjednávání následující:

Ještě dopoledne hovořil Paroubek o tom, že navrhne stranickému vedení aktivní odchod do parlamentní opozice. Grémium se o tom odpoledne radilo přes dvě hodiny, a když před půl šestou předstoupil Paroubek před novináře, původní výrok zmírnil.

Namísto jeho potvrzení odpovídal vyhýbavě, a nakonec pouze řekl: "Pokud se ODS podaří sestavit tuto vládu (myšleno koaliční vládu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených), budeme v opozici."

Předseda ODS Mirek Topolánek uvedl, že se o většinový kabinet pokusí. A pro splnění tohoto plánu je připravený se obrátit i na ČSSD. "Z jednání nevylučuji ani sociální demokracii," prohlásil Topolánek.

Jiří Paroubek ovšem pochybuje i o tom, že by ČSSD jako opoziční strana tolerovala Topolánkovu menšinovou vládu. "V tuto chvíli si to nedokáži představit. Ani v žádnou jinou chvíli," řekl Paroubek během polední televizní diskuse lídrů všech pěti stran zastoupených ve sněmovně.

Připravenost k jednání i s ČSSD dal Topolánek najevo například prohlášením, že vláda, kterou se pokusí sestavit, může být středopravicová, ale také třeba "jen" středová.

Více konkrétních informací zatím Topolánek před svou dnešní cestou na Pražský hrad neprozradil. "Nejprve se v pondělí sejde výkonná rada ODS, pak sestavíme vyjednávací tým."

Zatímco pravice - ODS, KDU-ČSL a Strana zelených - bude podle prohlášení svých lídrů zkoušet sestavit funkční vládu, komunisté hned v neděli ráno prohlásili: Chceme "vládu národní shody" a nové volby.

Pravice v televizní debatě tento návrh odmítla. "Byla by to vláda rozdělování si trafik," prohlásil předseda Strany zelených Martin Bursík. Účast v takové vládě odmítl za lidovce Miroslav Kalousek: "Ne, nemusíme být ve vládě za každou cenu."

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

KONTROLUJTE SI, ZDA POLITICI DRŽÍ SLOVO:

 

Co politici slibovali před volbami

Rozhodl jih Čech

Těsný výsledek voleb do pozdního sobotního večera závisel na přepočtu hlasů na jihu Čech. V konečné animaci výše vidíte novou sněmovnu - rozhodující křeslo nakonec získala pravice, neboli ODS. To určilo výsledek ve sněmovně na 100:100. Výsledek se zrodil přepočtem odevzdaných hlasů na poslanecké mandáty, který zvýhodňuje strany s vyšším volebním ziskem.

Všechny tři strany "pravicové koalice" v sobotu večer tvrdily, že vůči spolupráci s ČSSD jsou po nejnovějším vývoji rezervované - reagovaly tak na nebývale ostré povolební vystoupení šéfa sociálních demokratů Jiřího Paroubka, který přirovnal letošní volby ke komunistickému puči v roce 1948 (ČTĚTE: Paroubek neuznal volby, hrozí soudem).

ODS: Hledá se hlas

První variantou jak pat vyřešit tedy má být pokus Topolánkovy ODS sestavit vládu s KDU-ČSL a Stranou zelených. Jejích 100 poslanců pak bude muset usilovat o alespoň jeden hlas "odpadlíka" z některé levicové strany. "V tuto chvíli je to jediná možnost, na niž se budeme soustředit," uvedl v sobotu po nočním zasedání grémia místopředseda ODS Pavel Bém.

Další místopředseda občanských demokratů Petr Nečas doplnil: "Budeme hledat podporu u poslanců všech demokratických stran, včetně ČSSD."

Lídři občanských demokratů zároveň dopředu uvedli, že v případě neúspěchu této varianty přijde na řadu dočasná vláda úředníků, kterou by podpořila většina sněmovny, a pak nové volby.

 

Právě se děje

Další zprávy