Bursík a Topolánek: Pře o hory a kolo

Red DOM
5. 5. 2006 14:30
Praha - Nováček, který chce do sněmovny, dnes v on-line Duelu na Aktuálně.cz stanul proti politickému rutinérovi. Uvnitř: ANKETA a GALERIE.
Připraven utkat se s šéfem ODS: Martin Bursík při on-line rozhovoru.
Připraven utkat se s šéfem ODS: Martin Bursík při on-line rozhovoru. | Foto: Ludvík Hradilek

Předseda ODS Mirek Topolánek a lídr Strany zelených Martin Bursík dostali možnost vyříkat si v internetové diskusi - pod dohledem vás, čtenářů - své názory a zeptat se sami na to, co by od druhého chtěli vědět.

  • Celý DUEL naleznete níže na této stránce.

Právě to umožňuje Duel na Aktuálně.cz - jediná politická debata v České republice, ve které si politici pokládají otázky v přímém přenosu sobě navzájem. Bez jakéhokoliv zásahu moderátora si oba muži mohou položit ty nejtvrdší a nejnepříjemnější otázky.

Jejich otázky musí spojovat jediné motto: Proč si myslíte, že právě vy byste měli usednout v příští vládě?

Foto: Aktuálně.cz

Duel začal hodinu po poledni. První půl hodiny se ptal Mirek Topolánek Martina Bursíka, v druhé půlhodině si role vyměnili.

Mirek Topolánek vstoupil do Duelu s otázkou na možnou povolební spolupráci zelených, kteří doposud měli blíže k levici, s pravicovou vládou. "Začnu zostra," varoval svého rivala. Martin Bursík reagoval sarkasticky: "Rozklepala se mně kolena," napsal.

Další Topolánkovy otázky směřovaly na ekologickou daň či na budoucnost výstavby dálnic; Bursík se na oplátku snažil dozvědět, proč na něj šéf ODS v televizních debatách útočí, když není přítomen a nemůže se bránit.

Nakonec si pánové vyčetli populismus - to když se Martin Bursík snažil zjistit, zda jízda na kole či horolezení jsou aktivity spíše levicové či pravicové.

Infobox

KDE JE PAROUBEK?

  • Premiér Jiří Paroubek se zúčastnil pouze prvního Duelu v listopadu loňského roku. Tehdy se utkal s Mirkem Topolánkem.
  • Přestože odborníci na politiku i veřejné vystupování analyzovali střet jako vyrovnaný, Jiří Paroubek opakovaně odmítl před své politické soupeře i před internetové čtenáře znovu předstoupit a všechna pozvání odmítá.
  • Mirek Topolánek proto jako šéf nejsilnější opoziční strany postupně v Duelu soupeří s lídry těch stran, které stejně jako ODS mají reálnou šanci bojovat o svůj podíl na vládnutí.

"Taky jsem dříve lezl, taky jezdím na horském kole, jsem velký fanda turistiky, a to i vysokohorské. Zároveň hraju tenis, někdy golf a nedávno jsem skončil v tandemu z 3,5 kilometru. Nemám pocit, že by to vypovídalo jakkoli o mé politické orientaci," napsal Topolánek.

Do Duelu jste mohli zasáhnout i vy, čtenáři.

V čase, kdy politik čeká v tříminutové lhůtě na odpověď od soupeře, mohl odpovídat na vaše otázky, které jste až do dnešního poledne posílali e-mailem. ZDE naleznete, jak se s nimi oba pánové popasovali:

Duel Topolánek-Bursík
Duel Topolánek-Bursík | Foto: Ludvík Hradilek

 

Martin Bursík, předseda Strany zelených
Martin Bursík, předseda Strany zelených | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

 

A TAKHLE VYPADAL DUEL:

05. 05. | 13:03

Mirek Topolánek: Dobrý den pane Bursíku, začnu hned zostra: Jak budou reagovat ti významní členové Vaší strany, jejichž názory leží dokonce nalevo od ČSSD na případný vstup Strany zelených do středopravicové vlády?

Martin Bursík: Rozklepala se mně kolena. V naší straně jsou všechny členky a členové významní a dílčí výsledky i finální povolebních koaličních jednání bude schvalovat předsednitstvo a republiková rada, tedy orgány, které k tomu mají politický mandát. To je vnitrostranická demokracie.

05. 05. | 13:07

Mirek Topolánek: Nechtěl jsem otázku personifikovat. Nicméně: Jak se programově slučují pohledy paní Kuchtové, pana Uhla, Vaše a dalších předních kandidátů? Stále trváte na tom, že nevstoupíte do vlády s komunisty? A platí to striktně i pro vládu tolerovanou komunisty?

Martin Bursík: Nechtěl jste ji personifikovat, ale personifikujete ji. Strana zelených a její lídři, kteří vedou kandidátky v krajích, se shodli na společném programu, kteří všichni týmově prosazujeme. Obávám se, že problém s identifikací vašich politiků s programem budete mít větší, protože jste neposkytl čas ani jim, ani občanům, aby se s programem seznámili. Vlastně jste vaše politiky dostal do pozice, že už jsou na kandidátce a teprve se seznamují s jednotlivými kapitolami vašeho programu, který postupně presentujete. To Vám nezávidím. Ke komunistům platí dvě věty. Nepůjdeme do vlády s komunisty a nepodpoříme ani menšinovou vládu, která by se při hlasování o důvěře v parlamentu opírala o hlasy komunistů.

05. 05. | 13:14

Mirek Topolánek: Děkuji za odpověď. Současně jste položil několik otázek, ale ty budu odpovídat až v druhé polovině duelu.
Jste ochotni ustoupit ze svého konceptu ekologické daně, který jde nad rámec požadavků EU a znamená tak další zdražení energií a dopravy?

Martin Bursík: Nepřicházíme s konceptem ekologické daně, jak nesprávně uvádíte, ale ekologické daňové reformy. To je veliký rozdíl. Jde nám o to postupně přesouvat daňovou zátěž z přímých daní k nepřímým. Naším cílem je postupně snižovat povinné odvody sociálního pojištění, zlevňovat tak práci a do důchodového systému přinášet právě výnosy ze spotřebních daní z energií. Reforma je výnosově neutrální a vede k modernizaci ekonomiky. Nepřistupujeme k evropské směrnici o zdanění energií jako k plnění domácího úkolu, ale chceme ji využít k prosazení větší ekologické spravedlnosti. Proto prosazujeme diferencované spotřební daně podle škodlivosti té které výroby elektřiny. Z tohoto základního principu připraveni ustoupit nejsme. Vy máte nějaké lepší řešení?

05. 05. | 13:22

Mirek Topolánek: Nechci vést sofistikovanou polemiku na téma škodlivost přenášení daňové zátěže pouze do nepřímých daní. Na to tady prostor není. V podstatě jste mi neodpověděl.
Jak se zachováte v případě stavby dálnic? Budete upřednostňovat zájmy občanů, pro něž tento typ komunikací kromě komfortu znamená primárně snížení exhalací, nehodovosti a dalších rizik? Nebo spíše fundamentalisticky někdy těžce slučitelné zájmy ochrany přírody?

Martin Bursík: Odpověděl, nejsme.

S dovolením, máte poněkud poněkud idealistické názory na positivní přínosy dálnic. Zelení nejsou a priori proti výstavbě dálnic, ale pro toto volební období dáváme přednost výstavbě obchvatů měst a obcí a tam, kde to bude racionální nahradit plánované dálnice rychlostními komunikacemi. Důvod je jediný. Tento náš přístup přinese obyvatelů obcí a měst, kteří jsou zatíženi exhalacemi, hlukem, vysokou intenzitou dopravy, ulehčení daleko dříve, než kdyby čekali na výstavbu dálnice. Lepší moderní dvoupruhová silnice za pět let než dálnice za padesát let. Máme vytipováno 330 měst a obcí, které potřebují obchvaty. Ale naší absolutní prioritou je převedení kamionů na železnici. Kdo z nás je fundamentalistou?

05. 05. | 13:29

Mirek Topolánek: Beru odpověď a v podstatě souhlasím. To ovšem předpokládá výraznou reformu Českých drah a tím zvýhodnění karga po železnici.
Poslední otázka je celkem jasná: Proč jste nezařadili atomovou energii mezi zvýhodněné zdroje ve své představě ekologické daňové reformy, když jde také o čistou energii?

Martin Bursík: Odpověď je ještě jednoduší než Vaše otázka. Atom není obnovitelným zdrojem energie. Jaderné palivo se separuje z rudy, která je neobnovitelným zdrojem energie. Náš nový zákon na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů vychází z evropské směrnice, která definuje, že obnovitelnými zdroji energie jsou: voda, vítr, slunce, energie zemského nitra, energie vln a biomasa. Tady jste se asi nechal milně inspirovat tiskovou zprávou prezidenta Klause, který uvedl jako jeden z deseti důvodů, proč zákon nepodepsal tento Vámi uvedený argument.

05. 05. | 13:35

Redakce Aktuálně.cz: V tuto chvíli si pánové mění role. Ptá se Martin Bursík a odpovídá Mirek Topolánek.

05. 05. | 13:36

Martin Bursík: V duelu s panem Kalouskem jste řekl, že jste proti překotné privatizaci ČEZu. Z čeho usuzujete, že my chceme překotnou privatizaci?

Mirek Topolánek: Z vašich, možná mediálně zjednodušených vyjádření. Uklidnil jste mne.
Jinak nerozděluji zdroje na obnovitelné a neobnovitelné, maltuziánské koncepty považuji za překonané. Rozděluji zdroje opravdu spíše na škodlivé a neškodlivé. To jen k předchozí otázce...

05. 05. | 13:40

Martin Bursík: Předchozí otázku jsem položil proto, abych ucházal způsob volebního boje, který mi nevyhovuje. Nařknete někoho, kdo u toho není a nemůže se bránit a pak s tím nařčení polemizujete. Vám to nepřipadá nefér?

Mirek Topolánek: Nesnažte se, prosím vyvolat dojem, že proti Vám vedu nekalou kampaň. Není to pravda.

05. 05. | 13:43

Martin Bursík: Bude s námi hlasovat pro přímou volbu prezidenta, starostů a hejtmanů?

Mirek Topolánek: Já osobně pro přímou volbu prezidenta nejsem, nemyslím si, že by to vypovídalo cokoli o kvalitě naší demokracie. Valná část členů ODS má názor opačný. U starostů a hejtmanů je to sice krok veřejností žádaný, obávám se, že by to muselo vést k výrazné změně zákonů o krajích a obcích, protože si nedovedu představit, že by přímo volený starosta či hejtman neměl podporu většiny zastupitelů v zastupitelstvích obce respektive kraje. Pokládám tuto diskusi spíše za diskusi povolební, věcnou, evoluční, nikoli za lehce účelově předvolební...

05. 05. | 13:47

Martin Bursík: Hm, také odpověď.
Potřeboval bych se lépe zorientovat co je levicové, co je pravicové. Věnuji se aktivně horolezení, jízdě na horském kole a turistice. U nás u Zelených prosazujeme odklon od ropy a to tak, že začneme více používat alternativní paliva. Můžete jen písmenem L nebo P označit, co je levicové a co je pravicové?

Mirek Topolánek: Pojal jste dnešní diskusi lehce populisticky, nikoli věcně. Taky jsem dříve lezl, taky jezdím na horském kole, jsem velký fanda turistiky, a to i vysokohorské. Zároveň hraju tenis, někdy golf a nedávno jsem skončil v tandemu z 3,5 kilometru. Nemám pocit, že by to vypovídalo jakkoli o mé politické orientaci. Co se týká budoucího zabezpečení energetických potřeb v globálním měřítku, věřím v inovativní schopnost lidstva, věřím v prosazení vodíkových technologií, supravodičů a dalších dnes třeba i neznámých způsobů tohoto zabezpečení. Současně ale věřím, že stávající orientace na fosilní paliva s podporou vědy a výzkumu při prosazování alternativních metod a dalším vývoji jaderných technologií je ta správná cesta. Ani levicová ani pravicová. Trvale udržitelná.

05. 05. | 13:54

Martin Bursík: Výborně. Takže společnými silami relativizujeme pojem levice a pravice, to mně vyhovuje. Teď samozřejmě nemluvím o horolezení a kole, to byla legrace. Dovolte ještě jedno vysvětlení k Vaší představě o budoucích energetických zdrojích. Vodík a supravodiče, o kterých mluvíte, nejsou zdroji elektrické energie, ale pouze jejími nosiči. Vidím zde průnik našich programů, my budeme prosazovat výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů a vy její skladování v podobě vodíku a distribuci supravodiči:-)
Další téma, na kterém nám záleží. Jste připraveni být našimi partnery pro omezení provozu kamionů o víkendech? Ptám se proto, že 92% vašich poslanců hlasovalo v dubnu pro rozšíření jízdy kamionů o prázdninových víkendech o 24 hodin.

Mirek Topolánek: Já nerelativizuji pojem levice a pravice. Nevěřím na soumrak ideologií, vždy budou strany, které budou chtít větší zásahy státu do lidského života a strany, které budou hájit individuální svobodu a zodpovědnost a minimalizaci zásahů státu. Těší mne, že máte tendenci mě poučovat v energetice. Své odpovědi redukuji na formát obvyklý internetové diskusi.
Pokud dokončíme základní páteřní síť rychlostních komunikací, není nutné omezovat jízdu kamionů ve dnech pracovního klidu a volna.

05. 05. | 14:02

Martin Bursík: A na kdypak plánujete to dokončení základní páteřní sítě dálnic? Od vstupu do EU vzrostl počet tranzitních jízd kamionů o 50% a dokonce příštího volebního obdobní se očekává dalších 30%. Ročně zahyne kvůli střetům s kamiony 136 lidí, celá polovina dopravních nehod se odehrává o víkendech. Plus hluk, plus emise. A vy na to lidem před volbami vzkazujete, že necháte jezdit kamiony bez omezení do té doby, než dostavíte dálniční síť. Tak tady si opravdu nerozumíme.
Jak se po dvou letech členství v EU stavíte ke strašení, kterému jste před vstupem občany vystavili?

Mirek Topolánek: Naše výhrady k celé řadě negativních projevů a záležitostí v Evropské unii jsou stále tytéž a zdaleka nejsme jediní, kdo je vidí podobně. Po vystřízlivění euronaivistů a neschválení evropské ústavy se počet politiků i stran zastávajících podobné pozice zvětšuje. Je to nepochybně chybně nastavená zemědělská politika, obrovská byrokracie, přeregulace, protekcionismus, zapouzdřenost, nedokončení jednotného vnitřního trhu, celá řada diskvalifikací a podobně.
Čas vypršel. Děkuji za diskusi, myslím, že je z ní zřetelné, že Topolánek s Bursíkem jsou schopni spolu komunikovat a dokonce se na něčem i dohodnout. U našich politických stran to zdaleka tak jednoduché nevidím. Přeji pěkný den.

 

Připomeňte si

Dnes odpoledne měla premiéru nová politická aréna DUEL. Premiér Paroubek a předseda ODS Topolánek se střetli v on-line diskusi.
Dnes odpoledne měla premiéru nová politická aréna DUEL. Premiér Paroubek a předseda ODS Topolánek se střetli v on-line diskusi. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Duel I: Toplánek versus Paroubek
Pozdrav soupeřů - je krátce před devátou a Vojtěch Filip a Mirek Topolánek se vítají v newsroomu Aktuálně.cz
Pozdrav soupeřů - je krátce před devátou a Vojtěch Filip a Mirek Topolánek se vítají v newsroomu Aktuálně.cz | Foto: Ludvík Hradilek
Duel II: Topolánek versus Filip
K vzájemnému utkání v Duelu se dnes v redakci Aktuálně.cz sešli předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek s předsedou ODS Mirkem Topolánkem.
K vzájemnému utkání v Duelu se dnes v redakci Aktuálně.cz sešli předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Duel III: Topolánek versus Kalousek

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy