Média škodí malým stranám, tvrdí analýza

ph
10. 6. 2006 0:00
EXKLUZIVNĚ - Média před volbami stranila pravicovým stranám, stěžuje si předseda ČSSD Jiří Paroubek. Jak je to doopravdy? Uvnitř: ANALÝZA

Pochybnosti o kvalitě zpravodajství v předvolebním období přinesla také analýza, kterou nyní vydává projekt Media Tenor sdružení InnoVatio. Analytici však nenásledují kritiku premiéra Jiřího Paroubka, podle kterého média byla neobjektivní a přála pravici. Expertům nejvíc vadilo, že se média ve vleku dvou velkých stran významně podílela na vyostření konfrontační kampaně.

Mezinárodní agentura InnoVatio hodnotí média v několika zemích. Analyzuje, jak novináři referují o jednotlivých politických stranách, osobnostech nebo firmách, zda spíše kladně, anebo negativně. Experti zjistili, že negativních článků či pořadů o stranách bylo v předvolebním období o poznání víc než před čtyřmi lety.

Foto: Tomáš Daněk

"Největší chybu médií v předvolebním období nelze spatřovat v jejich levicovém, či naopak pravicovém pohledu na politickou scénu. V demokratické společnosti na to mají právo a je to jednou z jejich elementárních výsad. Média však svými sklony k intenzivnímu zpravodajství o ČSSD a ODS personifikovala volby jako zásadní střet těchto dvou stran," upozornila analytička Media Tenoru Antonie Kulíková, podle níž tím novináři snížili vyhlídky menších stran na volební úspěch.

Kulíková to tvrdí, i když samotné výpovědi o lidovcích nebo zelených byly v průměru příznivější než o velkých stranách.

Takové pravidlo se ostatně přeneslo od minulých voleb, kdy rovněž byli nejlépe hodnoceni lidovci a Unie svobody.

Foto: Tomáš Daněk

3:1 pro Topolánka

Právě k velkým stranám se však chování médií změnilo. Právo ještě prohloubilo svou podporu ČSSD a kritiku občanských demokratů.

Ostatní noviny byly před čtyřmi lety vyvážené, tentokrát se Lidové noviny a Mf Dnes postavily na stranu ODS jednoznačně, Hospodářské noviny o něco opatrněji.

Nejvíce stranické bylo Právo a jeho nasazení na straně sociální demokracie vyrovnalo při součtu pro všechna média převahu ODS ve třech ostatních denících.

Rozdílem kvality je podle Media Tenoru nárůst počtu negativních výpovědí. Televizní stanice byly o málo víc přísné na sociální demokracii. Tím se opakoval jejich postoj z roku 2002.

Paroubek v Lidovém domě
Paroubek v Lidovém domě | Foto: Ludvík Hradilek
Vrátil se do Česka Únor 48? Doslovný přepis ostrého projevu premiéra Paroubka a následná reakce prezidenta Klause - KOMPLETNÍ PŘEPISY ČTĚTE ZDE
Foto: Ondřej Besperát
Čtvrteční události? Jiří Paroubek se po setkání s Václavem Klausem omluvil za své povolební výroky. Paroubek přiznal chybu a omluvil se - ČTĚTE ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy