Volební deník: Podepsal radar, dnes se k němu nezná

Domácí Domácí
12. 7. 2009 21:30
Den po dni sledujeme, jak probíhá předvolební kampaň

"Kdyby Volební deník mohl něco změnit, už dávno by ho zakázali."

Sledujeme pro vás den po dni, jak chtějí strany před volbami získat voliče. Čtěte více o Volebním deníku - zde, na redakčním blogu.

Co se stalo v předvolební kampani ve středu 8. července 2009

Foto: Aktuálně.cz

Schwarzenberg v radaru téma nevidí - Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, nynější lídr nově vzniklé strany TOP09 exministra financí Miroslava Kalouska, přibližně před rokem podepsal smlouvu o stavbě amerického protiraketového radaru v Brdech. Dnes v něm ale téma pro nadcházející volby nevidí. "Toto téma je , jak bych tak řekl, v chladničce," uvedl Schwarzenberg v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Není totiž jasné, zda radar vůbec postaven bude a případně kde. Nová americká administrativa preuidenta Baracka Obamy po radaru totiž tolik netouží, jak tomu bylo za George Walkera Bushe.

Pěkně jsme to řekli
Pěkně jsme to řekli | Foto: Ludvík Hradilek

Foto: Aktuálně.cz

Ekonomové s cupováním musí počkat - V předvolbením klání zatím strany se zveřejněním svých programů vyčkávají. Jediný, kdo jej už představil, je česká sociální demokracie. A ekonomové se již mohli vyřádit na jejích proklamacích slibujících zvýšení dávek, ale zároveň šetření státního rozpočtu. Shodují se mimo jiné, že zodpovědný volič by si měl vybrat stranu, která mu nebude slibovat boj s krizí, ale s přebujelými státními financemi. ČTĚTE VÍCE: Ekonomický rádce zodpovědného voliče: Chtějte reformy

Evergreen před volbami - omezení poslanecké imunity - Čeští poslanci jsou někdy velmi předvídatelní. Rádi a často prosazují změny, které by měly omezit jejich bezbřehou imunitu. Zejména nahlas to říkají před volbami. Když ale dojde na hlasování, vždy mají šikovnou vytáčku - málo komplexní změna, nebo že se to nestihne. Letos se návrhem na změnu ústavy blýskli zelení. Sněmovna má před sebou ale už jen jednu řádnou schůzi. Návrh tak zřejmě skončí jako jeho zhruba 15 předchůdců. ČTĚTE VÍCE: Omezíme si imunitu, volají poslanci. Pokolikáté už?

Hledání volebního partnera zahájili i zelení - Strana zelených chce jít do voleb společně s Českou pirátskou stranou, která bojuje za svobodný internet. Šéf SZ Ondřej Liška nevylučuje, že na středečním jednání nabídne "pirátům" dokonce společnou kandidátku. Jediný zástupce pirátských stran v europarlamentu se už k zelené frakci přidal, uvedl server idnes.cz.

Nám neuniknete, aneb předvolební billboardy s rozesmátými tvářemi lídrů stran už visí téměř všude

Foto: Aktuálně.cz

Chcete Volební deník pravidelně odebírat? Přidejte si odkaz do své RSS čtečky!

 

Právě se děje

Další zprávy