Ministři Kohout a Pecina kandidují, potvrdila ČSSD

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
26. 2. 2010 18:40
Ministři Pecina a Kohout budou lídry kandidátek ČSSD v některém z regionů. Pecina zřejmě v Praze.
Martin Pecina
Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Úřednický vládní tým premiéra Jana Fischera má tři měsíce před volbami dva ministry, kteří jsou těsně spjati se stranickou politikou.

Sociální demokraté potvrdili, že ve volbách do sněmovny využijí služeb ministra vnitra Martina Peciny a ministra zahraničí Jana Kohouta.

Pecina i Kohout byli dnes vpodvečer na jednání předsednictva ČSSD a výsledkem je dohoda, že vedení strany začne vyjednávat s kraji, kde by členové vlády zaujali místa lídrů kandidátek

Ačkoli místo kandidatury zatím nebylo uvedeno, v Pecinově případě to téměř jistě bude Praha, kde je dosud lídrem šéf pražské organizace ČSSD Petr Hulínský.

Ministr zahraničí Jan Kohout je zase spojován s kandidaturou v Plzeňském kraji. Zdroj blízký předsednictvu dnes Aktuálně.cz řekl, že se hovoří také o Královéhradeckém kraji.

Jan Kohout
Jan Kohout | Foto: Reuters

V tuto chvíli ale není úplně jasné, zda právě tyto kraje v Kohoutově případě vedení strany osloví jako první nebo pro něj bude hledat místo v čelke kandidátky i jinde. Vyjasnit by se to mělo do příštího pátku.

Kandidaturu obou ministrů ostře kritizovala ODS.

Podle ní nad vznikem vlády, již před devíti měsíci podpořila jak ODS tak ČSSD, panovala dohoda, že nikdo z ministrů nebude za žádnou ze stran kandidovat. Pecina však v reakci na to uvedl, že tato dohoda platila pouze pro volby, které se měly konat loni na podzim, ale pak byly po zásahu Ústavního soudu zrušeny. 

Premiér Fischer se staví k politickému angažmá svých ministrů pragmaticky. Na začátku února v televizi řekl, že kandidatura by byla krajně neobvyklá věc, ale zároveň dodal, že by byla vyústěním toho, že jeho tým vládne mnohem déle, než se původně zamýšlelo. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy