Bémovi se rozpadá koalice. ODS chce Praze vládnout sama

Kateřina Eliášová
9. 12. 2009 15:10
Zastupitelé za ODS chtějí odvolat náměstkyni Reedovou (SNK-ED) a radního Štěpánka (SZ)
Pavel Bém
Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražští zastupitelé za ODS se v úterý večer na mimořádném jednání shodli na tom, že už nechtějí na pražské radnici vládnout v koalici se zelenými a evropskými demokraty.

Malé strany mají v radě města dva zástupce, Markétu Reedovou z SNK-ED a Petra Štěpánka ze Strany zelených, zbytek členů rady včetně primátora jsou členové ODS.

Modří mají v zastupitelstvu převahu, 17. prosince chtějí hlasovat o odvolání obou členů rady.

Zastupitele za ODS podráždila Markéta Reedová svým prohlášením, že odejde z rady města, pokud ta nepřijme už příští týden Protikorupční strategii města. ODS to považuje za vydírání. Petr Štěpánek zas podle nich hlasuje na jednání rady jinak, než v zastupitelstvu.

Aktuálně.cz to potvrdil šéf klubu zastupitelů za ODS Pavel Žďárský.

"Klub ODS se od paní Reedové nenechá vydírat a pomlouvat. Pan Štěpánek zase zapomíná hlasovat, byť na radě s tisky souhlasí," zdůvodnil návrh na odvolání Žďárský.

Kritici pryč

Reedová se v posledních dnech pustila ostře do kolegů z rady, a to kvůli předraženému projektu Opencard. Nadto chtěla prosadit, aby radní příští týden přijali už jednou odmítnutou Protikorupční strategii. Do kompetencí Reedové spadá právě boj s korupcí.

"Právě tento dokument upozorňuje i na hlavní problémy projektu Opencard, mezi které patří způsob zadávání veřejných zakázek a uzavírání nevýhodných smluv," tvrdí Reedová. "Pokud někdo upozorňuje na podstatu věci, musí jít pryč," napsala ve svém prohlášení.

Žďárský odmítl, že by její odvolání souviselo s projektem Opencard.

"ODS má určitě dost hlasů vydat se od Vánoc modrou cestou. Rozhodující slovo o budoucnosti budou mít příští rok voliči, ať už je oslovíme z rady nebo z opozice," napsal v reakci na zamýšlené odvolání Petr Štěpánek.

Modrá rada

Žďárský nevyvrátil, že by od 17. prosince mohla v Praze vládnout jednobarevná rada, složená pouze ze zástupců ODS. "Je to pravděpodobné," napsal Aktuálně.cz v SMS zprávě primátor Prahy Pavel Bém. "Byl to většinový názor klubu, který respektuji, byť jsem pro něj nehlasoval," okomentoval návrh na odvolání obou radních Bém.

Kdo by za odvolané radní mohl v radě zasednout, zatím není jisté.

"V našich řadách je dostatek kvalitních lidí, kteří by mohli jejich práci převzít," domnívá se Žďárský. "Předpokládám, že se nebude hledat v jiných stranách," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy