Režie na sněmu TOP 09 zabrala. Vše vyšlo na 99 procent

Martina Machová Kateřina Eliášová, Martina Machová
28. 11. 2009 16:24
Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek oficiálně převzali vedení v TOP 09.
Foto: Jan Langer

Praha - Exministr zahraničních věcí a senátor Karel Schwarzenberg se stal oficiálním předsedou TOP 09.

Delegáti mu dali 163 hlasů ze 164 možných. Hlasovali tedy pro něj všichni, jen on sám se zdržel.

Ale i v jiných ohledech se ukázalo, že sněm připravený zakladatelem TOP 09 Miroslavem Kalouskem vyšel přesně, jak se čekalo - a jak také bylo plánováno.

"Já vám nebudu nabízet řádné funkce a výhody. Jediné, co vám mohu nabídnout, je ustavičná tvrdá práce za Českou republiku.

My se musíme prosadit proti politické konkurenci, vypořádat se s pomluvami, s velkými penězi , které proti nám budou nasazeny. Ten boj skončí volbami. Bude to obtížná cesta," řekl v projevu Schwarzenberg.

Prvního zástupce mu bude dělat právě Miroslav Kalousek. V hlasování dopadl stejně: dostal 166 hlasů ze 167 možných.

"Pokud by pan Kalousek nebyl zvolen prvním místopředsedou, měl bych problém vést stranu," řekl už v pátek večer Karel Schwarzenberg.

Strana bude mít pak další čtyři místopředsedy. Delegáti zvolili senátorku Ludmilu Müllerovou, náměstka ministryně spravedlnosti Marka Ženíška, starostu Čeladné a šéfa moravskoslezské buňky Pavola Lukšu a posledním z místopředsedů je čestný prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Program pro volby bude mít TOP 09 hotový na jaře. V současné době ji průzkumy volebních preferencí předpovídají zhruba desetiprocentní zisk, ale volby budou až za několik měsíců.

Zpravodajství z volební části sněmu TOP 09 jsme sledovali živě.

17:43 - Historicky první sněm TOP09 končí. Straníci se fotí a odjíždí domů

16:14 - Delegáti dovolují další funkcionáře

15:55 - Svůj program pro jarní parlamentní volby příští jaro chce mít TOP 09 připravený k diskusi uvnitř strany na počátku března, předložit veřejnosti jej hodlá v dubnu, uvedl Kalousek. Zdůraznil, že program, na němž se začne okamžitě pracovat, nebude popírat nic z tezí, které strana zveřejnila před zrušenými říjnovými volbami. Podle jeho stranického šéfa Karla Schwarzenberga je na tvorbu dlouhodobého stranického programu se všemi kapitolami potřeba přibližně dva a půl roku.

Hit sněmu. Kalousek v konzervě a Schwarzenberg v lahvi
Hit sněmu. Kalousek v konzervě a Schwarzenberg v lahvi | Foto: Jan Langer

14:54 - Kdosi spustil speciální web parodizující sněm TOP 09. Na stránkách HOP09.cz - Strana politických skokanů se nachází online zachycující dění na sjezdu, rubriky Knížecí okénko nebo Mírovy padáky karikují hlavní představitele strany. V Profilech zase návštěvník internetových stránek najde výčet kontroverzních osobností, které se k straně přihlásili. "Koncept HOP 09 si klade za cíl s nadsázkou poukazovat na daleko méně úsměvné kroky představitelů strany politických skokanů," stojí v prohlášení autorů stránek.

14:00 - Sněm TOP 09 pokračuje představováním navržených kandidátů do výkonného výboru. Každý se krátce představí a přednese důvod, proč chce být ve vedení.

13:18 - Nově zvolené úzké vedení se poprvé předstoupilo před novináře na tiskové konferenci. Oblasti působnosti si podle předsedy Schwarzenberga rozdělí během pondělí či úterý a začnou pracovat. Současně jeho 1. místopředseda Kalousek slíbil, že členská základna dostane k připomínkování volební program v první půli března. Z tezí, které nastínili již v programu na předčasné volby, prý TOP 09 neustoupí, jen je šířeji rozpracuje.

13:00 - Delegáti sněmu TOP 09 obědvají. Hotel TOP pro ně uvařil tradiční českou svíčkovou. Kdo nemá dost, může si žaludek naplnit ještě kuřecími miniřízečky se salátem.

12:30 - Sněm pokračuje projevy kandidátů do předsednictva. Stanislav Motyčka například slibuje, že zvelebí stranické sídlo. Na zbytečný luxus ale musí straníci podle něj zapomenout.

Foto: Jan Langer

12:27 - Předseda volební komise Pavel Severa přichází z výsledky volby místopředsedů. delegáty chváli, že nikdo dosud nezkazil žádný hlasovací lístek tak, aby nebyl platný. Zvoleni jsou podle očekávání všichni kandidáti vysokými počty hlasů. Z celkových 167 získal Jaromír Drábek 162 hlasů, Marek Ženíšek 160 hlasů, Ludmila Müllerová 152 hlasů a Pavol Lukša 146 hlasů.

12:20 - Ačkoli výsledky volby místopředsedů nejsou ještě nejsou známy, delegátům se začali představovat kandidáti na dalších pět míst v předsednictvu strany. Prvním je poslanec Jan Husák. Dalšími jmény jsou Stanislav Motyčka, Vladimír Pavelka, Jiří Špička a Jiří Oliva.

11:49 - Senátorka Ludmila Mülerová vyzdvihla potřebu poslouchat hlasu venkova, starosta Čeladné Pavol Lukša zase skutečnost, že strana nemá být „výtahem" pro kariéristy. Přihlásil se i k Schwarzenbergově výzvě k pokoře.

Robin Hood kandiduje. Řekne voličům, jak žít na venkově

11:32 - Program pokračuje volbou zbylých místopředsedů. Navrženi jsou Jaromír Drábek, Pavol Lukša, Marek Ženíšek a senátorka Ludmila Müllerová. První mluví Ženíšek. 

11:20 - TOP 09 pomáhá handicapovaným. Nově zvolení šéfové strany předali šek na dvacet tisíc korun Janu Nevrklovi, předsedovi Českého svazu tělesně postižených sportovců. Jak moc to myslí TOP 09 s postiženými vážně, bylo vidět ve chvíli, kdy chtěl Jan Nevrkla promluvit na pódiu. Na to nevedla nájezdová plošina, a tak musel překonat hned dva schody.

11:16 - Volební dopoledne je na chvíli přerušeno. Delegáty pozdravila předsedkyně senátorského klubu TOP 09 Soňa Paukrtová. "Chyběla zde konzervativní proevropská strana," připomněla motivaci nezávislých senátorů, kteří se v létě přihlásili k nově vznikající straně. Po ní pronesl zdravici i šéf Starostů Roman Gazdík. Připomněl, že Starostové a TOP 09 jsou dvojčata spojená pupeční šňůrou. „Chceme Karla Schwarzenberga za premiéra!" uzavřel zvoláním svůj projev.

11:08 - Miroslav Kalousek byl zvolen 1. místopředsedou strany. Z 167 odevzdaných hlasů nebyl nikdo proti.

10:40 - "Chceme-li ale opravdu prosadit změnu, musíme do svého poslání vložit vedle své profesionality také své srdce. A nestydět se za tu emoci, protože nejde o nic menšího, než o naši vlast. TOP 09 je šancí, abychom jako občané mohli být na svoji zemi hrdí. Takový projekt za naše srdce stojí," řekl ve svém projevu delegátům Kalousek. Celý projev ZDE

10:27 - Volba vedení svižně pokračuje. Nyní začala volba 1. místopředsedy. Jejiným kandidátem je Miroslav Kalousek, který právě zahájil svůj volební projev

10:23 - Karel Schwarzenberg byl zvolen předsedou TOP 09. Získal 163 hlasů. Jeden člověk nevolil.

9:54 - Delegáti jdou volit. Na volebních lístcích, které delegáti obdrží po elektronické identifikaci, je jediné jméno: Karel Schwarzenberg.

9:50 - Karel Schwarzenberg domluvil. Celý projev ZDE. Delegáti jej odměnili dlouhým potleskem. "Já vám nebudu nabízet řádné funkce a výhody. Jediné, co vám mohu nabídnout, je ustavičná tvrdá práce za Českou republiku. My se musíme prosadit proti politické konkurenci, vypořádat se s pomluvami, s velkými penězi , které proti nám budou nasazeny. Ten boj skončí volbami. Bude to obtížná cesta," uzavřel svou řeč budoucí předseda strany.

9:44 - Velké české strany v době nejtěžší ekonomické krize utekly od odpovědnosti a nechaly vše na úřednické vládě, vyčetl ODS i sociální demokracii příští šéf Top09.

9:30 - "Národní hrdost se vytratila a na její místo nastoupila závist a klam, stranické a osobní zájmy vyhrály nas odpovědnosti k vlasti a nad lidem této země," říká delegátům Schwarzenberg.

9:20 - Projev má jediný kandidát na předsedu strany Karel Schwarzenberg. Z politiky se vytratila pokora, neznáme pojem vlastnectví a národní hrdosti, říká exminstr zahraničních věcí.

9:09 - TOP 09 zahájila druhý kongresový den. Moderovat jej bude poslankyně Vlasta Parkanová a starosta Čeladné Pavol Lukša

 

Právě se děje

Další zprávy