ODS chce revizi rodičovské. Je prý příliš velkorysá

Kateřina Eliášová
19. 11. 2009 7:11
Občanští demokraté píší nový program na příštích deset let
Málokde narazí člověk v hospodě na tolik maminek s kočárky. Za socialismu byla v této vile školka.
Málokde narazí člověk v hospodě na tolik maminek s kočárky. Za socialismu byla v této vile školka. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - ODS píše nový program a v rámci něj uvažuje o revizi reformy rodinné politiky.

Rodiče z žádné jiné země Evropy si nemohou dovolit tolik, jako ti z Česka. Jen oni můžou zůstat doma s dětmi a být za to placeni státem po čtyři roky.

"To je nesmírně velkorysý model a je otázkou diskuzí, zda přesně tento model je dlouhodobě finančně udržitelný," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz místopředseda ODS Petr Nečas.

ODS nyní formuluje své vize a plány na příštích deset let. Prorodinná politika bude jedním z pilířů nového programového dokumentu s názvem Vize 2020.

"Chceme jít cestou svobodné volby - kdo chce zkracovat dobu, kdy pečuje o dítě, tak mu musíte vytvořit náležité služby, aby se o dítě někdo postaral. Jiný chce zase zůstat s dítětem doma déle," uvedl Nečas.

Čtyřletá rodičovská? Evropský luxus

Aktuálně.cz: Český model sociálního státu předpokládá silnou podporu rodin. Podle stávajícího modelu je ekonomicky výhodné, když matka zůstane do tří let dítěte doma a pak si najde práci, pokud je v okolí k dispozici školka. Tento model zůstane podle ODS zachován?

My jsme již zavedli vícerychlostní rodičovskou, tedy možnost si volit výši a délku rodičovského příspěvku a chceme v tom pokračovat. Zda to má odpovídat těm dosavadním platným pravidlům (tedy délka a výše příspěvku), to je jiná otázka.

Žádná země v Evropě nedává možnost čtyřleté rodičovské. A taky nikde v Evropě není výše standardního rodičovského příspěvku srovnatelná s výší minimální mzdy, všude je to výrazně nižší. To je nesmírně velkorysý model a je otázkou diskuzí, zda přesně tento model je dlouhodobě finančně udržitelný.

A.cz: Vy byste tedy šli cestou snižování rodičovského příspěvku?

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas na chodbě okresního soudu.
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas na chodbě okresního soudu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Dokud se nevytvoří širší spektrum služby péče o děti a podstatně širší možnost částečných pracovních úvazků, tak mluvit o tom, co udělat s rodičovskou, je nesprávné. Chceme jít cestou svobodné volby - kdo chce zkracovat dobu, kdy pečuje o dítě, tak mu musíte vytvořit náležité služby, aby se o dítě někdo postaral. Jiný chce zase zůstat s dítětem doma déle. Nechceme, aby byli rodiče tlačeni k chování jednoho druhu.

A.cz: Nicméně označil jste stávající model za velkorysý, tedy můžeme od ODS čekat snížení rodičovské či zkrácení doby, kdy je rodičovská placená?

Jakékoliv úvahy o redukci doby pobírání rodičovské nemohou přijít dříve, než vytvoříte dostatečný model různých typů péče o děti a dostatečně dynamický systém vytváření částečných úvazků.

Foto: Ludvík Hradilek
ODS má Vizi. Manifest, ze kterého vzejde program

A.cz: ODS připravuje nový dlouhodobý program Vize 2020. Znamená to, že chcete otočit kormidlo a oslovit nové voliče? Na koho se zaměříte?

My chceme především ukázat, že jsme stranou, která vidí dál, než jenom za nejbližší rok. Chceme definovat cíl, ke kterému budou kráčet naše programy, včetně toho, který bude na následující volební období. Spíše než hledání nových skupin voličů chceme deklarovat to, jak vidíme změny světa v prvních letech 21. století. Jsme jinde, než v 90. letech, kdy ODS vznikla.

A.cz: Zatím jsou známa obecná témata, která se mají v programu rozepsat. První z nich je "obrana svobody". Kdo bude v příštích deseti letech ohrožovat svobodu?

Je tu vlna nových regulací, jak ze strany státu, tak Evropské unie. Přijímáme je tu pod záminkou globálního oteplování, tu boje proti organizovanému zločinu, tak boje proti terorismu.

A.cz: A to je podle Vás špatně?

Já nechci bagatelizovat to, že všechny tyto regulace jsou špatné. Nicméně u každé jednotlivé této regulace musíme posuzovat, zda je oprávněná. Zda prostor svobody, který nám omezí, je dostatečnou cenou za to, co pozitivního ta regulace přináší. Neměli bychom automaticky srazit paty jenom proto, že to někdo chce, aniž bychom přemýšleli o tom, zda je to rozumné a účelné.

A.cz: Vidíte větší riziko pro národní, nebo individuální svobodu?

Spíše pro tu individuální, což lze dokázat hned na několika příkladech. Došlo k vývoji technologií, dnes máte všude kamerové systémy, mobilní telefony. Jednoduše lze zjistit, komu a kdy jste volal, komu smskujete, mapovat lze i e-maily.

Lidé se mohou denně přesvědčit o tom, co je to globalizovaná ekonomika. Stačí jedno kliknutí myší ve firemní centrále stovky nebo tisíce kilometrů daleko a ze dne na den stovky či tisíce lidí přijdou o práci, která se přesunuje stále více na východ. Ukazuje se, že chceme-li obstát, tak jedině díky vysokému podílu výzkumu, vývoje a inovací. My neobstojíme jako průmyslová velmoc založená na montovnách. To je slepá ulička.

 

Právě se děje

Další zprávy