Politici hledají kličky, jak ovládnout ÚOHS

Martina Machová Martina Machová
8. 10. 2009 23:48
Posloužit k tomu má novela zákona o veřejných zakázkách
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže má mít nového - třetího místopředsedu. ODS a ČSSD svorně tvrdí, že o politické objednávce nic neví
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže má mít nového - třetího místopředsedu. ODS a ČSSD svorně tvrdí, že o politické objednávce nic neví | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Když předseda sněmovny Miroslav Vlček předkládal sněmovně zákon o veřejných zakázkách, podle něhož by se vytvořil seznam firem figurujících v podvodných veřejných zakázkách, prezentoval svoji iniciativu jako něco, co má potírat korupci.

Nyní se během projednávání normy v Senátu ukázalo, že paragrafy měly posloužit také tomu, aby přibyla jedna vedoucí pozice na antimonopolním úřadu.

Nenápadná část na konci zmíněné "Vlčkovy" normy mění strukturu vedení úřadu. K dosavadním dvěma místopředsedům by přibyl třetí, o jehož potřebě se dosud nikdy nehovořilo. Navíc novelizuje zcela jiný zákon, o působnosti Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, než ten, v jehož ustanoveních figuruje.

"Dosud třetí místopředseda nikomu nechyběl. Politické strany si ale toto místo domluvily," říká o změněném odstavci senátor Jan Horník z klubu TOP 09 s podporou Starostů.

Martin Pecina ve sněmovně jako ministr nominovaný za ČSSD. Na jeho místě v čele ÚOHS usedl další sociální demoktrat - bývalá poslanec Petr Rafaj
Martin Pecina ve sněmovně jako ministr nominovaný za ČSSD. Na jeho místě v čele ÚOHS usedl další sociální demoktrat - bývalá poslanec Petr Rafaj | Foto: Ludvík Hradilek

Senát s dalším postem souhlasí

Senát novelu poslancům vrátil, neuspěl však pokus pasáž o třetím místopředsedovi ze zákona vypustit.

Senátoři z ODS a ČSSD hlasovali buď přímo proti, nebo se hlasování zdrželi.

Přesto zástupci obou stran v horní komoře oficiálně odmítají, že by šlo o mezistranickou dohodu.

Mluví o tom, že s třetím místopředsedou bude mít antimonopolní úřad lepší strukturu. Někteří však připouštějí, že obecně by se měly klíčové úřady obsazovat i podle stranického klíče.

"Obecně si myslím, že úřady jako ministerstva by se měla párovat. O konkrétní dohodě v případě ÚOHS ale nevím," uvedl senátor za ODS Jaroslav Kubera.

Samotný předkladatel zákona Miloslav Vlček na otázku, jak se ustanovení o třetím místopředsedovi do novely dostalo, odpovídá vyhýbavě. "Já u toho nebyl, když se tyto některé věci řešily, takže to nemůžu potvrdit ani vyvrátit," prohlásil.

O žádné dohodě prý neví ani předseda Senátu Přemysla Sobotky z ODS. "Na grémiu jsme nic takového neřešili," říká.

Předkladatel novely, která skrývala překvapení, předseda sněmovny Miloslav Vlček z ČSSD
Předkladatel novely, která skrývala překvapení, předseda sněmovny Miloslav Vlček z ČSSD | Foto: Ludvík Hradílek

...a nebo také ne

Přesto nasvědčují mnohé okolnosti, že tu mohla být snaha si klíčový úřad rozdělit.

Od vlády totiž leží ve sněmovně stejný návrh zákona, který předložil Miloslav Vlček. A jeho návrh je jen "výcucem" vládní předlohy, což sám autor nijak nezastírá.

Jeho novela se prý stala jenom nástrojem, která měla uspíšit přijetí normy.

Ve vládním návrhu zákona ale žádná douška o zřízení místa pro třetího místopředsedu není.

Jak šel čas

Vládní návrh zákona o veřejných zakázkách je datován květnem 2009. V červnu se pak stal předsedou úřadu bývalý poslanec ČSSD Petr Rafaj a datum 21. července je uvedeno v záhlaví zákona, který předložil Miloslav Vlček.

Ve stejný den přinesl týdeník E15 se zprávu, že ODS by pro sebe ráda získala místo jednoho z místopředsedů. Ve hře byl podle této informace Hynek Brom, dosavadní starosta městské části Plzeň-Doubravka za ODS.

Antimonopolní úřad vedl do letošního jara nynější ministr vnitra Martin Pecina, jehož do vlády nominovala ČSSD. V křesle úřadu ho nahradil bývalý poslanec ČSSD Petr Rafaj, jehož konkurentem na místo šéfa byl exministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Současní místopředsedové Robert Neruda a Kamil Rudolecký pracují na úřadě většinou od dokončení svých studií. V minulosti jejich práce nebyla nijak zpochybňována.

 

Právě se děje

Další zprávy