Experti: Shoda na balíčku není úplná, bude se jednat

Domácí Domácí
23. 9. 2009 19:03
Sledujeme dění kolem rozpočtu
Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo.
Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Boj o úsporný balíček ministra Eduarda Janoty, který má snížit děsivý schodek státního rozpočtu z 230 na 155 miliard, pokračuje.

Jeho osud ještě dopoledne nebyl vůbec jistý. ODS, lidovci a TOP 09 dali najevo, že úspory podpoří, ač se jim příliš nezamlouvají. Komunisté se tradičně nechali slyšet, že pro balík ruku nezvednou a je jim jedno, zda vláda Jana Fischera padne, či nikoliv.

Značné výhrady měla i sociální demokracie, která tvrdí, že úsporná opatření nechávají v klidu bohaté, ale oslabují důchodce či rodiny s dětmi. Nakonec si ale vymohla změnu.

Odpoledne se totiž předsedové stran u premiéra Jana Fischera dohodli, že připraví společný pozměňovací návrh. Jednání nekončí.

Dění kolem rozpočtu sledujeme průběžně v online reportáži:


Prohlášení

Rozhodnutí

Zajímavost

19:00 - Skončila schůzka expertů stran. Podle informací Aktuálně.cz socialisté trvají na svém protikrizovém balíčku, otevírající cestu mimo jiné k zavedení šrotovného. Ten ještě obsahuje úpravy nemocenské dávky, zvyšuje přídavky na děti, daňovou slevu na dítě a prodlužuje podporu v nezaměstnanosti, což by dohromady ukrojilo z Janotova balíčku dalších 16 miliard. Ráno se proto ještě znovu sejdou předsedové partají a dohodnou poslední detaily.

18:01 - Ministr Janota po jednání rozpočtového výboru řekl, že bude respektovat dohodu mezi předsedy nejsilnějších stran a premiérem Fischerem, k níž dospěli v Kramářově vile.

17:14 - Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny doporučil přijmout úsporný balíček Eduarda Janoty. Komunisté byli proti, sociální demokraté se zdrželi hlasování.

16:56 - Místopředseda KSČM Jiří Dolejš tvrdí, že cesta od rozvratu veřejného rozpočtu nemusí být "jednoduchou jednosměrkou", jak to nyní vypadá. Současný styl cesty kompromisů přirovnal k "opravě odprýsknutého emailu" s tím, že o zásadní změny se vlastně nejedná.

16:36 - Janota poslance znovu upozorňuje, že raději podá demisi, než aby byl spojován se schodkem 230 miliard korun. "Nechci, abych byl podepsán pod tím, že jsem se podílel na rozvratu veřejných financí," brání napadaná opatření před levicí.

16:27 - Kraje budou i nadále hradit poplatky u lékaře, řekl šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD). Zároveň navrhne, aby od plateb byli zproštěna podstatná část populace - děti, studenti, starobní a invalidní důchodci a také lidé s nízkými příjmy.

16:21 - Opatření ČSSD by mělo podle propočtů Aktuálně.cz přijít na 11 miliard korun. Schodek by se ze 153 zvýšil na 164 miliard.

16:18 - Milan Urban se ve sněmovně obrací na Janotu, aby nespojoval svou budoucnost s konkrétními čísly. Situace se podle něj dynamicky vyvíjí. Jednání v Kramářově vile prý posunuly schodek z 155 miliard na 170. Ministr financí Janota se brání, že když odcházel, bylo tomu jinak.

16:16 - Paroubek vyzval vládu, aby v rozpočtu našla peníze i na platy státních zaměstnanců. Ty by se podle něj neměly snižovat o čtyři, ale jen o dvě procenta.

16:15 - Sociální demokraté si na jednání s ostatními stranami prosadili svou. "Balíček nebude obsahovat snížení porodného, rodičovského příspěvku a dávek na sociální služby," oznámil předseda Jiří Paroubek. Dodal, že se zvýší podpora v nezaměstnanosti. Na oplátku netrvá na daňové progresi, zvýšení daní právnických osob či daně z převodu nemovitosti.

16:05 - Na jednání rozpočtového výboru dorazil ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Přichází uprostřed diskuze, kde například předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) nazval opatření v sociální oblasti za "hrůzy".

15:45 - Šéfové parlamentních stran se v Kramářově vile dohodli s předsedou vlády Janem Fischerem, že připraví společný pozměňovací návrh Janotova balíčku. Znovu budou jednat experti partají i jejich předsedové.

15:28 - "Vláda spojuje s projednáním tohoto materiálu de facto své další působení. Deficit téměř 7,5 procenta HDP je pro ni nepřijatelný," řekl poslancům Janota.

15:19 - Právě Janota si vzal jako první slovo. Poslancům představuje svůj balíček, který má srazit schodek rozpočtu o 75 miliard korun.

15:10 - S krátkým zpožděním začalo jednání Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Čekalo se na ministra financí Eduarda Janotu, který se zdržel na setkání předsedů stran v Kramářově vile.

14:26 - "Vraťme se k progresivní dani, která je běžná ve všech vyspělých zemích," nabádá současnou politickou reprezentaci expremiér Miloš Zeman. V rozhovoru pro Českou televizi zároveň zkritizoval 13. důchod, na nějž v předvolební lákala jeho bývalá ČSSD. "Já sám bych se tak lacino neprodal," nebral si servítek.

14:00 - V Kramářově vile začalo vyjednávání premiéra Jana Fischera s šéfy parlamentních stran.

13:48 - Hnutí Duha se nelíbí, že se v návrhu rozpočtu uberou peníze školství na úkor dopravy. "Že se peníze vyhazují na nekoncepční stavby, není poprvé. Navíc jsou u nás dopravní stavby neuvěřitelně předražené, což kritizují všichni od NKÚ, přes ministerstvo financí až po NERV. V době recese skutečně není na místě ustupovat betonové lobby a vynakládat veřejné finance na společensky nezdůvodněné projekty," upozornil Pavel Přibyl.

12:29 - Jakou cestou by se měla vydat česká ekonomika? Finskou, radí ekonom Tomáš Sedláček, který se nedávno spolu s dalšími členy NERVu vydali na sever Evropy zkoumat tajemství hospodářského úspěchu. Psycholog Tomáš Nikolai ovšem upozorňuje na jedno důležité úskalí, které by se zjednodušeně dalo shrnout do věty: Češi nejsou Finové. Čtěte více

11:36 - Občanští demokraté mají pro případ krachu vládou navrhovaného balíčku protikrizových úsporných opatření připraven vlastní plán. Návrh ODS na redukci schodku veřejných financí o 70 až 99 miliard je podle Topolánka mixem posílení příjmů a redukce výdajů v přibližně shodném poměru.

10:29 - Ekonomický expert ČSSD a europoslanec Jiří Havel obhajoval na finančním fóru Zlatá koruna progresivní zdanění, které Lidový dům požaduje. "V Česku platí bohatí daň 15 procent, na Západě je to v průměru 38 procent."

10:27 - Další zadlužování státu je podle ministra Janoty nepřípustné. "Letos mi bude v rozpočtu chybět deset miliard jen na úroky," řekl.

10:11 - "Pokud levice nechce hlasovat o balíčku jako o celku, ale hodlá z něj udělat trhací kalendář, pak ODS nechce mít s něčím takovým nic společného," upozornil Topolánek.

10:08 - "Deficit veřejných financí nelze nechat jen tak být. A každému je jasné, že se musejí omezovat výdaje, nikoliv se snažit zvýšit příjmy," míní předseda ODS Mirek Topolánek. "Ani při vyšší daňové zátěži se příjmy moc nezvýší." Levice podle něj svým populismem pouze hraje na city voličů.

09:49 - "Je pro mě nepřijatelné, abych se podepsal pod rozpočet se schodkem 230 miliard," reagoval šéf státní kasy Janota. "Vzhledem k tomu, že znám veřejné finance, to bych raději ministrem nebyl," řekl na finančním fóru Zlaté koruny.

09:45 - ČSSD má plán, jak zachovat deficit 155 miliard, ale přitom neohrozit skupiny s nejnižšími příjmy. Snížení platů ústavních činitelů o 20 procent, zvýšení daňové progrese, zvýšení daně z příjmu právnických osob na úroveň roku 2008, zvýšení daně z převodu nemovitostí ze tří na pět procent, vypočítává Paroubek.

09:44 - Sobotka tvrdí, že vláda příliš málo sahá do kapes bohatých.

09:43 - Místopředsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi se nelíbí, že vláda po pátečním jednání se stranickými nevzala na vědomí ani jednu z devíti připomínek sociálních demokratů. "Byla to chyba, protože ČSSD má ve sněmovně 71 poslanců," nepřímo pohrozil.

09:32 - Paroubek přiostřuje. "Je nepřijatelné, že se vůbec nezabývá situací seniorů. Jsou tam aktivní opatření, která oslabují příjmovou situaci mladých rodin s dětmi," vypočítává. Mnohdy jde podle něj o několikanásobný útok na finance těch nejslabších.

09:30 - ČSSD vystoupila před novináře se svým názorem na Janotův balíček. "Naše vyjednávací pozice se rodila mnoho dnů a na základě řady analýz," začal mírně předseda partaje Jiří Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy