Paroubek stopnul volby i kvůli strachu hejtmanů

Domácí Domácí
18. 9. 2009 7:40
Báli se, že by jim kvůli rozpočtovému provizoriu utekly miliardy

Praha - Když v úterý ČSSD oznámila, že nepodpoří rozpuštění Poslanecké sněmovny a tudíž umožnění předčasných voleb, zdůvodňovala to strachem z další možné ústavní stížnosti.

Nyní ale vyplouvají na povrch informace, které jsou diametrálně odlišné.

Už ve čtvrtek se veřejnost dozvěděla, že se šéf partaje Jiří Paroubek obával povolebního komplotu. "Obdrželi jsme signály o tom, že v hlavách některých amerických poradců, nebo snad někoho jiného, se zrodil plán ještě zrůdnější, který počítal s možností rozhodnutí Ústavního soudu po proběhnutých volbách," napsal v interním bulletinu, který je určen členům strany.

A nyní se ukazuje, že Paroubkův volební veletoč ovlivnili i hejtmani. Podle MF DNES se obávali, že do krajů a obcí přestanou téct kvůli rozpočtovému provizoriu peníze.

Strach hejtmanů vyplýval z toho, že pokud by Ústavní soud opět zrušil rozhodnutí o předčasných volbách a sněmovna by již byla rozpuštěna, hospodařila by země až do příštího května v režimu rozpočtového provizoria. A tak by krajům utíkaly peníze na investice i miliardy z evropských fondů.

"Pro kraje, města a obce představuje rozpočtové provizorium vážný problém především pro nejasnou výši příjmů, nemožnost investic a čerpání z evropských fondů. Byl to vážný argument," řekl deníku jihomoravský hejtman Michal Hašek.

"Hlas hejtmanů hrál při našem rozhodování důležitou roli," potvrdil ve čtvrtek jeden z nejbližších spolupracovníků předsedy Paroubka, který si nepřál být jmenován.

Paroubkovo salto mortale

Posléze to připustil i sám Paroubek. "Prostě to riziko bylo příliš vysoké," řekl. "My jsme i tuto věc zmínili, jen nás nikdo nechtěl moc poslouchat," odmítl, že by o tom veřejnost neinformoval.

Podle původního plánu se měly volby uskutečnit 9. a 10. října. Ústavní soud ale tento termín zrušil na podnět Miloše Melčáka.

Poslanci a senátoři proto narychlo změnili ústavu a plánovali, že Češi vyrazí do volebních místností první listopadový víkend.

Když ovšem mělo dojít na lámání chleba a sněmovna se měla rozpustit, socialisté cukli a trvali na květnu. Jiří Paroubek to zdůvodňoval právními analýzami, které varovaly před další možnou ústavní stížností.

 

Právě se děje

Další zprávy