Zlom: Plán na podzimní volby je mrtvý. Volby budou 2010

Domácí Domácí
15. 9. 2009 13:15
Sociální demokraté se rozhodli nepodpořit rozpuštění sněmovny, komunisté se zdrží hlasování

Praha - Politická scéna se znovu otřásá.

Poté, co se zástupci stran předběžně shodli na konání voleb na začátku listopadu a nejprve poslanci a následně senátoři kvůli tomu urychleně přijali změny Ústavy, změnila ČSSD strategii.

V úterý dopoledne sociální demokraté oznámili, že končí s volební kampaní. Že nepodpoří rozpuštění sněmovny. A že si volby přejí až v květnu příštího roku.

Jak se podařilo zjistit Aktuálně.cz, plán ČSSD má podporu u zelených poslanců. Ti od počátku odmítali rozpouštět sněmovnu podle ad hoc připravených pravidel.

Pro odklad voleb až na květen budou s vysokou pravděpodobností i "odpadlíci", kteří nemají šanci se do sněmovny znovu dostat. Tedy legie v tuto chvíli volných poslanců ODS (Tlustý, Schwippel, Raninec) a přeběhlíci (Melčák, Jakubková, Snítilý a Zubová).

Při hlasování se podle vyjádření místopředsedy Jiřího Dolejše zdrží komunisté.

Znamená to, že plán na rozpuštění sněmovny je mrtvý.

ODS, která si volby přála na podzim (jako do této chvíle ČSSD) nezíská pro akt "rozpuštění" ústavní většinu.

V překladu to znamená, že Češi na podzim prostě volit nepůjdou.

ČSSD na začátku i na konci

Byla to přitom právě sociální demokracie Jiřího Paroubka, která letos na jaře svrhla vládu ODS, KDU-ČSL a zelených, a připravila politický pat, který skončil dohodou o dočasné úřednické vládě a podzimních předčasných volbách.

Nyní ČSSD naprosto otočila. Do června 2010 chce spolupracovat s kabinetem někdejšího šéfa statistiků Jana Fischera.

Důvodem pro obrat jsou údajně čerstvé analýzy, které si socialisté nechali připravit a podle nichž hrozí další ústavní stížnosti. Tentokrát právě na překotnou změnu ústavy.

Soud by se stížností zabýval, což by v lepším případě "jen" znovu pozdrželo termín voleb.

"Přípustnost této varianty, to znamená zneplatnění rozpuštění sněmovny nebo dokonce zrušení a anulování již proběhlých voleb, je pro ČSSD nepřijatelná... Česká republika potřebuje nyní stabilní vládu více než kdy jindy a vláda Jana Fischera tuto odpovědnost musí převzít," napsal Jiří Paroubek v prohlášení.

Foto: Simona Holecová
Dokument:
Přečtěte si, proč chce ČSSD volby až v květnu

Podle informací Aktuálně.cz byla ovšem důvodem překvapivé změny názoru především obava, že lidé znechucení přetahováním o termín voleb hlasovat nepůjdou.

Kdy budou volby

  • Volby do Poslanecké sněmovny musejí být nejpozději 28. a 29. května příštího roku. Ukládá to ústava, podle níž se musejí konat během měsíce před skončením volebního období. To v případě současné sněmovny skončí ve čtvrtek 3. června 2010.
  • Nejzazším termínem pro volby je tak konec května vzhledem k tomu, že volebními dny jsou pátek a sobota.
  • Naopak nejdrříve by mohly volby být 7. a 8. května, protože se mohou konat nejdříve 30 dní předem.

ČSSD přitom nemá zrovna ukázněné voliče, na nízkou volební účast by doplatila.

Co na to ostatní?

ODS zatím Paroubka a jeho stranu ostře kritizovala, na středu svolává jednání výkonné rady.

Po současné vládě ODS chce, aby co nejrychleji předložila Poslanecké sněmovně ke schválení návrh protikrizového rozpočtu včetně balíčku legislativních změn, které jej umožní. "Jsme přesvědčeni, že v dané situaci musí být hlasování o tomto zákonu spojeno s vyslovením důvěry Fischerově vládě," uvedl Topolánek.

Foto: Simona Holecová
Dokument:
Přečtěte si plné znění reakce ODS

Komunisté se rozhodli hlasovat dnes ve sněmovně stejně, jako hlasovali o změně Ústavy. Tedy zdržet se.

KDU-ČSL a TOP 09 podporují nadále listopadový termín voleb. Lidovci budou hlasovat stejně jako minulý týden - většina tehdy změnu ÚStavy podpořila.

 

Právě se děje

Další zprávy