Reportáž: Volby nebudou? To je fuk. Ale růže nám dejte

Petra Sasínová
2. 9. 2009 20:00
Začala předvolební kampaň. Termín voleb je však vážně ohrožen. Lidi v Hlučíně to nezajímalo.
ČSSD zahájila kampaň navzdory ústavní krizi. Lidé se na nic neptali.
ČSSD zahájila kampaň navzdory ústavní krizi. Lidé se na nic neptali. | Foto: Jan Langer

Hlučín - První předvolební mítink politické strany po propuknutí ústavní krize. Na náměstí v Hlučíně v Moravskoslezském kraji stojí oranžový stan ČSSD, přijíždí auto s oranžovými růžemi, pomeranči a mandarinkami.

Lidí není o mnoho více než organizátorů. Drží se v hloučcích ve stínu pod kaštany asi dvacet metrů od tribuny, pod kterou je skoro prázdno.

Největším lákadlem mítinku ve městě s patnáci tisíci obyvateli jsou oranžové růže. Protože přišlo tak lidí málo, někteří si odnášejí celé kytice. A ještě je kradou z kbelíku za stanem, když mladík, jenž je rozdává, odejde pro další balík.

Budou vůbec předčasné volby nebo ne? To téměř nikoho nezajímá. Nikdo se nepozastavuje nad tím, jestli tento mítink není předčasný, jestli to nejsou vyhozené peníze. Neřeší to politici na tribuně ani potenciální voliči.

Nikdo se na nic neptá

"Nikdo se na mne to, co se děje kvůli stížnosti pana Melčáka, od včerejška nezeptal," říká senátor za ČSSD Petr Guziana, který přijel do Hlučína agitovat společně s poslancem Václavem Klučkou. Ohlášený Lubomír Zaorálek nepřijel, neboť řeší v Praze ústavní krizi.

Guziana raději rozdává růže a mandarinky, což lidé evidentně oceňují více, než řeči o programu nebo o tom, kdy vůbec budou volby. Když zve lidi k volbám, nikdo se nepozastaví nad tím, že neřekl, kdy k těm volbám mají přijít.

"Je mi to fuk, jestli budou volby teď, nebo třeba za dva roky. Jsem politikou znechucena. Možná poprvé letos volit nepůjdu," říká padesátiletá Helena z nedalekých Markvartovic, která se zastavila na hlučínském náměstí při projížďce na kole. "Když se předčasné volby zruší, aspoň se ušetří," dodává žena, která se jako jedna z mála nevrhá na růže.

Volební kampaň začala, i když je zřejmé, že volby budou později.
Volební kampaň začala, i když je zřejmé, že volby budou později. | Foto: Jan Langer

Konšelé do Vltavy

Její kamarádka, která přijela na návštěvu z Prahy, je ještě znechucenější. „Pražské konšely by měli naházet do Vltavy," říká.

Mladá matka z chlapečkem v kočárku, která je na náměstí po celou dobu mítinku, vůbec netuší, čím se Česko otřásá. „Já nevím, mne se na nic neptejte," říká.

„Nevím, je mi to jedno. Já se zajímám spíše o sport než o politiku," říká mladý muž s dítětem.

„Politika se mi v poslední době nelíbí. Politici jen hrabou do kapes. Na našem názoru nikomu nezáleží," říká pětatřicetiletá Michaela Janošová. Jestli se volby odsunou ji nezajímá.

Politiky na tribuně střídá hudební produkce. Početná parta mladých lidí s bubny a bubínky v oranžových tričkách a poté skupina Nebratři z Ostravy. Muzikanti se nedočkají potlesku. Jen děti se pohupují do rytmu a tančí s balónky se znakem ČSSD.

Táhněte pryč...

I v Hlučíně se objeví narušitel. Mladý muž evidentně nemůže oranžovou vystát. Když Guziana a Klučka mluví o zdravotnictví a dopravě, křičí z dálky, ať jsou zticha, nemluví nesmysly a hlavně, ať táhnou.  Později se vrátí a křičí ty nejsprostší nadávky, jaké jsou v kraji známy.

Někteří lidé se smějí, jiní jsou pohoršeni. „Co je nejhorší, je krize morálky," řeční bývalá dlouholetá komunistická učitelka Anna Kostková, která snad jako jedna z mála bere mítink vážně a kroutí hlavu nad těmi, kteří stále znovu chodí pro růže.

Když mluví politici, jde až pod tribunu a poslouchá. „Doufám pevně, že volby budou v ohlášeném termínu. Co to je za člověka, ten Miloš Melčák? Je to vůbec možné? Hlavně nesmí vyhrát ODS!" říká.

Pan Arnošt Oulehla se dobře baví. Růže si rád bere. "Dám je na hrob rodičům," vysvětluje sedmapadesátiletý muž. "Snad budou volby co nejdříve. Měly by být," říká.

Vůbec první mítink ČSSD proběhl v úterý v Ostravě-Porubě. Bombastické zahájení kampaně chystá předseda strany Jiří Paroubek na čtvrtek odpoledne před ostravskou radnicí. S herečkou Kateřinou Brožovou i skupinou Elán.

 

Právě se děje

Další zprávy