ODS představila program. Chce bojovat s krizí

Domácí Domácí
31. 8. 2009 12:10
ODS zveřejnila svůj dlouho utajovaný program pro předčasné volby
Foto: Jan Langer

Praha - Téměř jako divadelní šou pojala ODS oficiální představení svého volebního programu. Každou z šesti tematických kapitol uvedl krátký animovaný spot Vladimíra Jiránka.

Hlavní body pak na pódiu stylizovaného městečka Řešení spolu s předsedou Mirkem Topolánkem komentovali neherci "z lidu". "Nebyl to žádný kompars, byli to naši skuteční kandidáti ve volbách," vysvětlil Topolánek.

"Základním sloganem je slovo "řešení". Zvolili jsme ho úmyslně, protože se chceme odlišit od těch, kteří žádné řešení nenabízejí, ale jen parazitují na strachu ostatních," řekl v úvodu Topolánek.

Hlavní důraz podle něj klade ODS na boj s dopady hospodářské krize. Občanští demokraté chtějí udržet zdravé veřejné finance a nepřipustit zvyšování zadlužení státu.Slibují také snižování daňové zátěže a zvyšování zaměstnanosti.

"Když někdo vytvoří nové místo pro nezaměstnaného, po dobu dvou let mu bude platit jednoměsíční výpovědní lhůta," nastínil jedno ze slibovaných opatření Topolánek.

ODS chce také umožnit čerpání 3,3 miliard korun z evropských fondů na zvyšování kvalifikace zaměstnanců, kteří by jinak mohli přijít o práci. Součástí programu jsou i slevy na sociálním pojištění pro zaměstnavatele nebo zrychlení odpisů majetku.

Sociálně citlivá spoluúčast

V dalších kapitolách programu se ODS věnuje podpoře rodiny, seniorů i mladých lidí. Slibuje dostupnější lékařskou péči a zavedení dobrovolného a daňově výhodného ošetřovatelského připojištění nebo právo na druhý názor lékaře placený z veřejného zdravotního pojištění.

Občanští demokraté počítají se spoluúčastí pacientů na financování zdravotní péče, má být podle nich ale sociálně citlivá. K tomu má přispět přesné vymezení péče hrazené z veřejného pojištění od péče hrazené přímo.

V kapitole věnované kvalitě života Topolánek řekl, že jednou z priorit ODS je i ochrana životního prostředí. „Nevím, kde vznikl mýtus, že životní prostředí je čistě levicové téma. Ochranu životního prostředí pokládám za výsostně pravicové a výsostně konzervativní téma," vysvětlil předseda ODS.

Podrobný rozbor volebního programu ODS přineseme během odpoledne.

 

Právě se děje

Další zprávy