Volebním tahákem TOP 09 jsou nepopulární škrty

Petr Holub
27. 8. 2009 15:30
Strana, kterou do voleb vede Karel Schwarzenberg, chce o pětinu levnější stát
Kalousek a Schwarzenberg lákající
Kalousek a Schwarzenberg lákající | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hlavním volebním tahákem TOP 09 jsou skutečně nepopulární opatření.

Potvrzuje to ekonomický program, který "slibuje" nižší státní důchody, omezení zdravotní péče hrazené pojišťovnami, zvýšení základu pro pojistné živnostníkům, zrušení dětských přídavků pro nezaměstnané.

Důvodem je kritické zadlužení státu. "Každá hospodyně nebo muž v domácnosti vědí, že si nemohou každý měsíc půjčovat, když jim dojdou peníze dva dny před výplatou. Stát by měl být stejně rozumný," zdůvodnil své přísné návrhy předseda programové rady TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jak to bylo v Lotyšsku

Pro stát mohou být následky zadlužování ještě horší, než u jedné domácnosti. V období ekonomické krize s tím získalo nejhorší zkušenosti Lotyšsko.

"Byl jsem osobně u jednání Mezinárodního měnového fondu s Lotyšskem. Úředník fondu jednoduše diktoval: platy ve státní správě 30 procent dolů, důchody dvacet procent, lůžka v sociálních ústavech 50 procent. Když lotyšský ministr protestoval, že taková opatření v parlamentu neprojdou, úředník mu vysvětlil, že alternativou je úplně zrušení státní správy a důchodů," připomněl Kalousek svou ministerskou zkušenost.

Na pomoc Mezinárodního měnového fondu jsou vedle Lotyšska odkázány i Litva, Maďarsko, Rumunsko, Srbsko a Ukrajina.

"My dnes jdeme po stejné cestě," míní Kalousek, podle kterého je lepší, když stát o úsporách rozhodne sám a nečeká na diktát mezinárodních institucí. "Pak to může být mnohem víc sociální," dodal.

O pětinu levnější stát

Záchrana rozpočtu je vedle podpory exportu a přijetí eura hlavním motivem boje z krizí podle strany Karla Schwarzenberga.

Navržená opatření uspoří 80 miliard. "Znamená to, že vláda bude moci předložit vyrovnaný rozpočet už při růstu o dvě procenta," upřesnil zadání exministr Kalousek.

Výdaje na státní správu se sníží o pětinu, TOP 09 chce přitom šetřit na platech a na státních programech. "Státní programy se dají nahradit z evropských fondů," zdůraznil.

Dnes se státní a evropské dotace kříží například ve zdravotnictví, dopravě a bydlení. Zrušení národních programů podle Kalouska bolestně zasáhne pouze tzv. dotační bratrstva, která vznikají na lince úředník-dodavatelská firma-komunální politik.

Soumrak daňových výjimek

TOP 09 nechce snižovat daně, zjednoduší však jejich výběr. Budou zrušeny transakční daně, konkrétně dědická a darovací daň spolu s daní z převodu nemovitostí. Výnosy však budou zatíženy daní z příjmu.

Vznikne jedno výběrčí místo pro daně, sociální a zdravotní pojistné. Znamená to mimo jiné, že se vyrovná vyměřovací základ pro pojistné živnostníkům a zaměstnancům, jak po Česku dlouhodobě žádá Světová banka. Tím také ztratí smysl tzv. švarcsystém, protože živnostníci přijdou o výhody nižšího pojistného.

Budou zrušeny daňové výjimky. Zachovány zůstanou pouze slevy na dítě, pro zdravotně postižené, podpora hypoték, penzijní spoření a nově se zavede spoření na vzdělání.

Současné penze neudržíme

Kalousek oprášil plán tzv. opt-outu, který připravil před třemi lety jako autor programu KDU-ČSL.

Dnes daňoví poplatníci odvádějí na penzijní pojištění 28 procent hrubé mzdy. Napříště budou moci přesunout čtyři procenta do soukromých fondů pod podmínkou, že přidají ještě dvě procenta. Kdo bude mít rodiče v důchodovém věku, pošle zmíněná dvě procenta na jejich účet.

"Současný poměr státních penzí k průměrné mzdě je při stárnutí populace neudržitelný," upozornil programový šéf TOP 09 na to, že penze budou pomalu klesat.

"Ale tyto změny se netýkají dnešních důchodců a lidí těsně před penzí," ujistil Kalousek veřejnost.

Bez práce nejsou přídavky

"Chceme podporovat ty, kdo živí své děti vlastní prací, byť mají nízký příjem," zdůvodnil exministr zrušení dětských přídavků. Namísto toho si lidé budou moci odepsat za dítě vyšší částku z daní případně dostanou vyšší daňový bonus.

Při takovém zásahu se mají zabít tři mouchy jednou ranou. Ušetří se za byrokracii při rozdělování dávek a lidé získají novou motivaci pracovat: bez zdanitelných příjmů nebude možné žádat o podporu. Zároveň se méně vyplatí práce načerno.

"Například osamělá živitelka se třemi dětmi může přibrat dvě od sousedky a oficiálně inkasovat peníze za pečovatelskou službu," uvedl Kalousek jeden příklad možné změny chování.

Další motivací k práci bude i to, že nezaměstnaný, který odmítne práci na pracovním úřadě, rekvalifikaci nebo veřejné práce pro obec přijde o podporu v nezaměstnanosti a bude se muset spokojit s životním minimem.

Návrat k Dzurindovi

TOP 09 je prozatím první stranou, která se hlásí k nedávnému Julínkovu pokusu reformovat zdravotnictví. Konkrétně chce napodobit jeden z Julínkových vzorů, když zdravotnickou kapitolu píše někdejší ministr slovenské Dzurindovy vlády Rudolf Zajac.

Podle něho je nezbytné omezit zdravotní služby, které jsou placeny z veřejného pojištění. Zároveň nebude možné snížit zdravotní pojistné.

"Zdravotníci zaslouží vyšší platy, pacienti musí mít včas potřebnou péči, roste potřeba péče pro staré lidi, v krizi klesají příjmy pojišťoven," zdůvodnil Zajac, proč není možné dál platit všechny výkony.

Rozhodovat o vyřazení výkonů budou na návrh vlády odborné společnosti. Podle Zajace se budou vždy platit výkony, které zachraňují život a které nejdou odložit.

V takovém případě se mohou z českého systému vyřadit služby, které nejsou pojištěny ani v některých jiných zemích, například stomatologie, logopedie, lázně, fyzioterapie apod. Zajac jako příklad spoluúčasti uvedl plnou úhradu léků na chřipku, pokud se pacient proti ní před tím nenechal očkovat.

"Pojistím dům proti požáru a doufám, že nevyhořím. Když ale potřebuji nové boty, tak si je jdu prostě rovnou koupit," shrnul smysl zdravotnických změn Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy