Více dětí, více slev, to je daňová úvaha podle lidovců

Kateřina Eliášová
24. 8. 2009 11:09
Lidovci dnes představí program a odstartují kampaň
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čím více dětí v rodině, tím víc slev na daních. Alespoň tak to ve svém programu formulují lidovci. Strana jej oficiálně představí dnes odpoledne.

Lidovci soustředí svůj program tradičně na rodinu a přizpůsobili tomu i ekonomickou část.

"V daňové oblasti navrhujeme nad stávající systém slev na dani z příjmu novou slevu již od narození prvního dítěte. Na první dítě bude sleva 5000 Kč, na druhé 10 tisíc, na třetí dvacet, na čtvrté a každé další dítě 30 tisíc korun. Tato nová sleva je slevou bez možnosti uplatnit daňový bonus," řekl deníku Aktuálně.cz předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Lidovci chtějí solidární voliče

Lidovci také ve svém programu opakují tři roky starou tezi zavedení dvou sazeb daně: jednu navrhují ve výši 15 a druhou 18 procent.

Vyšší sazba, pro kterou se vžil pojem "daň pro bohaté" by se týkala hrubého příjmu nad 600 tisíc Kč ročně, tj. 50 tisíc Kč měsíčně.

"Volební program KDU-ČSL v oblasti daňové přichází s řešením, které je založeno na solidaritě všech občanů a nerozděluje tak společnost na chudé a bohaté," říká přesto šéf KDU-ČSL. "Nechceme rozdělit společnost podle sociálního postavení nebo majetku a zároveň přenášet tak odpovědnost na bohatší, nebo naopak navrhovat řešení, která vychází z principu sobeckosti."

Lidovci chtějí prostředky na úhradu snížených příjmů získat snížením odpočtu na poplatníka z dnešních 24 840 Kč na 19 000 Kč a právě zavedením dvou sazeb daně z příjmu fyzických osob. Vrací se rovněž k principu společného zdanění manželů.

 

Právě se děje

Další zprávy