ODS oprášila slib voličům. Chce jednodušší daně

ČTK Kateřina Eliášová, ČTK
18. 8. 2009 15:05
Plán ODS: Zaplatit daně, sociální a zdravotní nebo třeba i clo na jediném místě
Foto: Aktuálně.cz

Praha - ODS necelé dva měsíce před volbami přichází s dalším plánem, jak získat voliče. Nejsilnější parlamentní strana oprášila tři roky starý nápad sjednotit výběr daní.

To, co se jim nepodařilo během tří let, chtějí občanští demokraté stihnout v případě volebního úspěchu do konce nového volebního období, tedy do roku 2014.

Pro běžné plátce daně, ale především pro firmy by změna znamenala výrazně menší papírování, protože by v budoucnu jednali s jediným úřadem.

Podle žebříčku sestavovaného Světovou bankou a PricewaterhouseCoopers je současný systém výběru daní a pojistného jedním z nejsložitějších a časově nejvíce náročných na světě.

Méně nervů...

Plán ODS předpokládá sjednocení institucí, tedy finančních a celních úřadů a úřadů sociálního zabezpečení pod jednu střechu. Jednotný má být i formulář a placení daní, cel a pojistného na jeden účet.

"Lidé tak nebudou chodit zvlášť na každý úřad a ušetří tak čas, peníze a nervy," řekl místopředseda ODS Petr Nečas. "Lidé už by nemuseli jednat s několika úřady a vyplňovat rozsáhlý 'paperback' formulářů. Chceme, aby vyplňovali pouze jeden," dodal.

Státní kasu by to podle náměstka ministra financí Ivana Fuksy přišlo na stovky milionů korun. Petr Nečas naproti tomu odhaduje úspory v řádu miliard korun, a to díky sjednocení výběru a zrušení několika tisíc pracovních míst.

...méně úřadů

Podle návrhu ODS by ze stávajících zhruba dvou stovek finančních úřadů a 54 celních úřadů vznikla necelá stovka poboček krajských finančních úřadů. Ta část, která je nyní spravována OSSZ z hlediska výběru pojistného, by přešla na tyto pobočky.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) by podle návrhu nadále spravovala systém starobních a invalidních důchodů a pozůstalostních penzí. Současně by agenda zdravotních pojišťoven ve výběru pojistného přešla na tuto zhruba stovku krajských poboček finančních úřadů, dodal Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy