Zanechte fízlovských praktik, vyzval Topolánek Paroubka

Michal Žák Michal Žák
31. 7. 2009 22:19
Dovolená v Itálii byla privátní, žádné pikle se nekuly, prohlásil
Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda ODS a expremiér Mirek Topolánek se poprvé vyjádřil ke své dovolené, kterou trávil v Toskánsku.

"Soukromá dovolená byla zneužita k nepodloženým, křivým a lživým obviněním," řekl novinářům k fotografiím, na nichž je zachycen s lobbisty a podnikateli.

Podle něj jsou snímky z jedné půlhodiny během třítýdenní dovolené. "To, že se někdo někde sejde, neznamená, že kuje pikle," vyvracel podezření. "Nezapírám, že jsem se potkával s lidmi, s nimiž se veřejně potkávám i v Praze."

Topolánek vyslyšel i apely z Lidového domu, aby odkryl účty za pobyt v Itálii. "Pobýval jsem v pronajatém domě, v němž se celkem vystřídalo asi 20 lidí. Byli to příbuzní a přátelé mě či Marka Dalíka."

On sám za svoji rodinu podle vlastních slov zaplatil 3300 euro. Loď, na níž byl zachycen, si prý pronajali od renomované české společnosti. "Odhaduji, že částka za pronájem nepřevýší 30 tisíc korun. Částka, kterou jsem se rozhodl vynaložit není malá, ale odpovídá našim příjmům," připomněl.

Topolánek je paranoidní, zní z Lidového domu

Šéf ODS výjimečně poděkoval i médiím, která informovala, že za kompromitujícími snímky stojí někdejší ředitel civilní rozvědky Karel Randák. "Věřím, že se novináři nespokojí pouze s odhalením vykonavatelů této špinavé práce, ale že usvědčí také zadavatele."

Naznačil, že za snímky mohou stát konkurenti z ČSSD, jedním dechem ale dodal, že pro to nemá přímé důkazy. "Vyzývám vážně a veřejně Jiřího Paroubka a sociální demokracii, aby tyto estébácké a fízlovské metody přestala používat."

Reakce sociálních demokratů na sebe nenechala dlouho čekat. Jiří Paroubek, jihomoravský hejtman Michal Hašek a volební manažer Jaroslav Tvrdík se proti výrokům ohradili.

"Pan Topolánek, přes veškerou závažnost své osobní situace, by neměl ztrácet nervy a propadat se do paranoie. Mirek Topolánek je podle svých slov obklopen spiknutím a estébáckým sledováním. Je mi ho upřímně líto" prohlásil Paroubek.

A i on si vzýval média, jež jinak - stejně jako Topolánek - kritizuje. "Za jeho slova jej musí brát k odpovědnosti. Ať doloží jediný důkaz o účasti kohokoliv z ČSSD na pořízení a distribuci fotografií M. Topolánka, M. Dalíka, A. Řebíčka, lobbistů a jimi propůjčených či jimi vlastněných vil a jachet v Itálii."

 

Právě se děje

Další zprávy