ČSSD tvrdí, že zvýší sociální dávky a ještě ušetří

Petr Holub
10. 7. 2009 8:01
Víc utrácet, nezvýšit příjmy, a přitom se zbavit dluhů. Splnit jde vždy nejvýš dva z těchto tří úkolů. Volební program ČSSD slibuje vše naráz
Rozdáme víc, ale víc neutratíme. A ještě smázneme dluhy. To slibují, aby odvrátili další volební porážku.
Rozdáme víc, ale víc neutratíme. A ještě smázneme dluhy. To slibují, aby odvrátili další volební porážku. | Foto: Jan Langer

Praha - Víc utrácet, nezvýšit příjmy, a přitom se zbavit dluhů. Jak ví každý správce rodinných financí, splnit jde vždy nejvýš dva z těchto tří úkolů. Přesto volební program ČSSD slibuje všechno najednou.

"Náklady českého sociálního státu patří v současnosti absolutně i relativně k nejnižším v Evropě. Naše země vydává dosud na důchody mnohem méně, než je evropský průměr," tvrdí hlavní program do říjnových voleb, který publikovala ČSSD pod názvem "Jistoty pro lidi, naděje pro naši zemi".

Proto je možný celý vějíř sociálních slibů, které vyplňují hlavní část volebního dokumentu. "Budeme prosazovat vyšší nárůst důchodů, než je růst životních nákladů důchodců," ujišťují autoři a upřesňují, že penze porostou v každém případě rychleji než inflace, jak nařizuje penzijní zákon. K tomu chtějí letos vyplatit 13. důchod jako "drahotní kompenzaci".

Víc peněz bude potřebovat zdravotnictví. Program doporučuje získat peníze z dobrovolného připojištění občanů, nechává však otevřenou možnost, že v případě neúspěchu připojištění peníze dodá stát. Poplatky u lékaře budou samozřejmě zrušeny.

Byty a nábytek mladým rodinám

ČSSD u vlády začne opět vyplácet dětské přídavky středostavovským rodinám, zvýší daňový bonus za dítě i rodičovský příspěvek.

"Podpora rodin není sociální dávkou, je to investice do budoucnosti," mění volební program zažitou terminologii.

Tím podpora rodin nekončí. Dostanou od státu peníze na svůj startovací byt a také novomanželskou půjčku na nábytek. Bude rozšířena síť mateřských školek a jeslí. Stát bude rodinám platit poslední ročník mateřské školy, který se stane opět povinným.

Stát zachová stavební spoření a podporu hypoték rozšíří zárukami pro případ, že rodina nebude mít na jejich splátky.

Zvýší se nejen učitelské platy, ale vláda bude garantovat trvalý růst platů všem státním zaměstnancům. Školné zavedeno nebude.

Daně jako vždycky

Program neuvádí, kolik peněz bude pro rozšíření služeb sociálního státu potřeba. Zároveň neříká, kde tyto peníze vezme. Jedinou výjimkou jsou třinácté důchody, které se budou financovat z dividend společnosti ČEZ.

Daně se totiž nebudou zvyšovat, maximálně jen kosmeticky. Zavedení druhého pásma pro daň z příjmu na 38 procentech vynese pouze částku v řádu miliard, které přitom pohltí vyšší daňové slevy za dítě. Sociální demokraté navíc slibují, že k současné sazbě 23 procent přidají ještě sníženou sazbu výhodnou zvláště pro chudší rodiny.

Sociální demokraté chtějí dále vrátit sazbu podnikové daně na předloňských 24 procent a ještě podnikatelům omezit nákladové položky, ovšem po dohodě s odbory a podnikateli samými.

Celkem nepůjde o velké zvýšení, protože daňová zátěž občanů se podle programu udrží na současné úrovni 36 procent.

Spořit méně než Janota

Program ČSSD nevysvětluje, z čeho uhradí vyšší důchody a rozšířenou podporu mladých rodin, ani jak najde peníze na snížení rozpočtového schodku, který se má podle ministerstva financí letos a v příštích třech letech pohybovat na úrovni 150 až 200 miliard korun, tedy 4-6 procent HDP.

Podle programu sociálních demokratů by měl být zhruba poloviční a klesnout pod 3 procenta HDP.

Úspory údajně zajistí přísný audit běžných výdajů státní správy. S ním však přicházejí sociální demokraté až druzí v řadě: ministr Janota už navrhl provozní škrty 60 miliard v příštím roce a 90 miliard v roce 2011. Právě tyto úspory zajistí, že schodek zůstane v mantinelech pod 200 miliardami.

Na rozdíl od programu ČSSD přitom Janotův návrh nepočítá s tím, že platy státních zaměstnanců porostou. 

 

Právě se děje

Další zprávy