Nečas: Topolánkovi nerozumím. ODS jej ale potřebuje

Kateřina Eliášová
2. 10. 2009 15:50
Nečas: Nerozumím teď některým výrokům předsedy, chci vysvětlení
Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Co se stalo Mirku Topolánkovi? ptají se lidé v ODS. Předseda modrých před čtrnácti dny překvapil veřejnost a taky členy ODS výrokem, že zvažuje svůj odchod z politiky.

Poté poměrně nečekaně oznámil, že skládá poslanecký mandát.

A toto úterý k tomu všemu přidal další, podle mnohých překvapivé a nelogické prohlášení. Svoji další politickou kariéru spojil s osudem Lisabonské smlouvy.

"Nerozumím tomu. Chci od něj slyšet vysvětlení," zlobí se na svého předsedu jeho dlouholetý zástupce Petr Nečas. Není sám, o tomto postoji Topolánek neinformoval žádného z místopředsedů.

Koncem listopadu se koná kongres ODS. Topolánek si pravděpodobně řekne o silný mandát, ale může taky oznámit svůj konec.

"ODS by odchod jejího předsedy v této situaci poškodil. Straně by to přineslo výrazně více negativ, než nějakých potenciálních pozitiv," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Petr Nečas.

A.cz: Jak vnímáte poslední výroky Mirka Topolánka o možném odchodu?

Politik se někdy dostane do stavu, kdy zvažuje, jestli ještě pokračovat dál, jestli na to má ještě sílu nebo chuť. To je přirozené. Samozřejmě problém by to byl, pokud by to zaznívalo příliš často. Zastávám názor, že je to především lídr politické strany, který si to v předvolebním období až tolik dovolit nemůže.

A.cz: Tedy jeho slova o odchodu Vás zatím neznepokojují?

Já to z lidského hlediska naprosto chápu. Na druhou stranu ODS je dospělá politická strana. Nelze od ní očekávat, že když "předseda pohrozí" odchodem, tak strana začne prosit, aby to nedělal. Takhle prostě dospělá politická strana nefunguje. Každý z nás totiž ví, že je nahraditelný. Mimo jiné i proto, že každá politická strana je založena i na vnitřní soutěži poměrně ambiciózních lidí. Mirek Topolánek si bude muset udělat vnitřně co nejrychleji jasno. Toto je možné říct jednou, ale ne po několik týdnů, což v jeho případě zatím nenastalo.

Odchod Topolánka=minus pro ODS

A.cz: Říkáte, že každý je nahraditelný. Platí to tedy i pro tento případ v této chvíli? To by přece mohlo ODS znejistit, rozhodit, dá-li se to tak říct...

Já s tím naprosto souhlasím a velmi otevřeně říkám, že v případě odchodu předsedy ODS v tomto období by to pro ODS byla operace se záporným znaménkem. ODS by odchod jejího přededy v této situaci poškodil. Straně by to přineslo výrazně více negativ než nějakých potenciálních pozitiv.

A.cz: Vy tedy budete říkat: Mirku, teď neodcházej?

Já budu apelovat na to, aby zvítězila zodpovědnost a abychom se koncentrovali na řešení problémů této země, a ne vnitřních problémů ODS.

A.cz: A pokud by se to stalo?

Odmítám spekulovat, co by bylo kdyby. Pokud by to skutečně nastalo, existuje velké množství rizik a úskalí, která by mohla ODS poškodit. Nastal by dlouhodobý mocenský, personální a vnitropolitický střet. Já si ale nemyslím, že ta situace nastane. Jsem přesvědčen, že do vítězných voleb povede ODS Topolánek.

Buď Topolánek, nebo Lisabon? Tomu nerozumím

A.cz: Rozumíte tomu, proč spojil Mirek Topolánek svůj osud s osudem Lisabonské smlouvy?

Především je to osobní zásluha Mirka Topolánka, že Lisabonská smlouva získala v obou komorách Parlamentu ústavní většinu. To je fakt. Bez jeho osobního nasazení by se to nestalo. O to míň rozumím těmto slovům, co měl v úterý říct.

A.cz: Budete chtít vysvětlení?

Očekávám, že se o těchto věcech budeme bavit na grémiu strany a že dostaneme vysvětlení těchto slov.

A.cz: Nemáte tušení, proč to řekl? Může to vůbec ještě Topolánek nějak ovlivnit?

Jeho slovům jsem příliš nerozuměl. Ale může to být dáno komunikačním šumem. Všichni přece víme, že jakákoliv osoba má nulový vliv na kroky, které v ratifikačním procesu zbývají.

A.cz: Může zkusit přesvědčit prezidenta Klause...

Na tahu je Ústavní soud, který na žádost senátorů smlouvu posuzuje, a prezident. My máme nulovou možnost přimět soud nebo pana prezidenta, aby rozhodovali tak, jak my považujeme za správné.

A.cz: Co když Václav Klaus bude skutečně svůj podpis oddalovat nebo Lisabonskou smlouvu prostě nepodepíše?

Já doufám, že zvítězí politická odpovědnost. Hrozí nám totiž, že se ocitneme v politické izolaci. V situaci, kdy se nám tu emancipuje Rusko a máme tady slabou americkou administrativu, není izolace v rámci evropské politiky ten správný krok. To je naopak krok vražedný pro budoucnost této země.

 

Právě se děje

Další zprávy