Ministři píší program: Ve hře je skoro bilion korun

Kateřina Eliášová
29. 9. 2009 21:00
Vláda má navíc osm měsíců. Čekají na ni taky velké privatizace
Členové vlády Jana Fischera naslouchají ve sněmovně řečníkům. Poslanci, kteří rozhodnou o důvěře v jejich tým, v tuto chvíli hovoří již hodinu a čtyřicet minut.
Členové vlády Jana Fischera naslouchají ve sněmovně řečníkům. Poslanci, kteří rozhodnou o důvěře v jejich tým, v tuto chvíli hovoří již hodinu a čtyřicet minut. | Foto: Jan Langer

Praha - Ministři vlády Jana Fischera dostali od svého šéfa úkol: sepsat za svůj úřad seznam prioritních zákonů a témat, které by chtěli do konce svého mandátu ještě prosadit a splnit.

Předčasné volby se v říjnu nekonají, a tak mají členové kabinetu do řádných voleb dalších osm měsíců navíc.

Obdobnou prosbu vyslal premiér také politikům, když je nepřímo vyzval, ať sepíší požadavky, které na vládu mají.

Rýsují se už první priority nového programového prohlášení. Vše se ale děje v situaci, kdy ani levice, ani pravice, nemá jasnou většinu a prosadit tak jakýkoli zákon je jen velmi obtížné.

"Ano takové zadání existuje. Mám to v hlavě, je toho hodně a já musím vybrat věci, které bude reálné připravit a předložit během půl roku. Mám několik priorit, ale nejdřív je řeknu panu premiérovi," řekl Aktuálně.cz ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka.

Vládu čekají i výbušné věci

Doteď se vláda snažila citlivá témata spíše neřešit, respektive odsouvat, a to i na žádost politiků.

"Vláda se snažila citlivým a politicky výbušnějším otázkám vyhýbat, respektive nechat je na novou vládu, která měla vzejít z říjnových voleb. Za této situace bude třeba seznam takovýchto otázek vytáhnout z každého rezortu a podívat se na řešení té které otázky," přiblížil svůj pohled na věc ministr Štefan Füle, který ma na starost evropskou politiku kabinetu. Konkrétně na něm teď leží například výběr eurokomisaře.

Výbušné téma příštích dní: kdo vystřídá Vladimíra Špidlu v Evropské komisi?
Výbušné téma příštích dní: kdo vystřídá Vladimíra Špidlu v Evropské komisi? | Foto: eu2009.cz

Prvním "testem výbušnosti" prošla vláda při schvalování tzv. Janotova balíčku, čeká ji ještě hlasování o rozpočtu. To vše měli řešit už jiní. Na Fischerovy ministry spadne i rozhodování o superzakázce na likvidaci ekologických škod, privatizaci ČSA nebo o evropských dotacích v řádu stovek miliard korun.

Personální změny? Dost možná

Podle vyjádření jednotlivých ministrů, ale i zástupců politických stran, vznikne nový program zhruba do čtrnácti dnů. Během nich se sejdou minimálné šéfové parlamentních stran s Janem Fischerem.

Mluvit se bude i o personálních změnách. Například ministr životního prostředí Ladislav Miko do funkce nastoupil jen na přechodnou dobu, už na podzim by se měl vrátit do Bruselu, kde vede ředitelství ochrany přírodních zdrojů.

Šéf zelených Ondřej Liška Aktuálně.cz potvrdil, že strana za něj hledá náhradu. Liška rovněž upozornil na to, že zelení mají výhrady vůči některým členům kabinetu, a budou žádat změny.

Ministr vnitra Martin Pecina. ODS s ním má problém
Ministr vnitra Martin Pecina. ODS s ním má problém | Foto: Ludvík Hradilek

"Problémy vidíme u ministra dopravy či u ministryně spravedlnosti. Na nějakou korekci tady tlačit určitě budeme. Zda uspějeme, se teprve uvidí," řekl šéf zelených. ODS má zase problém s Martinem Pecinou, jehož vyslala ČSSD na post ministra vnitra. Zatím ale není jasné, zda bude trvat na jeho výmeně.

Strany tvoří seznamy priorit: půjde o velké peníze

Zatím jen velmi chabou představu o novém programu mají v tuto chvíli politické strany. "Zatím žádný seznam nemáme, musíme se poradit. Já to vidím maximálně na dva týdny," řekl Aktuálně.cz místopředseda ODS Ivan Langer.

"Je možné, že na základě politické dohody právě při sestavení toho seznamu, co ještě má vláda pana Fischera udělat, tam může být například rozhodnutí o privatizaci ČSA, může tam být rozhodnutí o zakázce na likvidaci ekologických škod," definoval v rozhovoru pro Český rozhlas 6 některé z možných programových priorit další z místopředsedů ODS Petr Nečas.

Sociální demokraté už také mluví o svých prvních námětech pro vládu. Jiří Paroubek například uvažuje o snížení počtu evropkých operačních programů.

"Podle mého názoru by to chtělo stáhnout z těch 13 programů, v kterých to dneska je, protože na ministerstvech po nocech dlouhých nožů, které tam nastaly za Topolánkovy vlády, prostě nejsou odborníci, kteří by to čerpání zvládli. Navrhujeme stáhnout to do nějakých dvou, tří programů, to si umím představit," nastínil Jiří Paroubek pro Čro 6.

V obou případech půjde o velké peníze. Na ekologickou zakázku stát vyčlenil zatím 113 miliard korun, v operačních programech je cca 700 miliard.

"Snížit počet operačních programů a přednostně alokovat tyto prostředky do oblasti rozvoje infrastruktury, podpory vědy, výzkumu, vývoje a inovací. To vidím jako dvě klíčové priority," potvrdil zájem pustit se i do tohoto tématu Petr Nečas.

Politici se zatím s Janem Fischerem nedohodli na tom, zda si jeho kabinet půjde znovu pro důvěru, nebo zda bude stačit jen ústní či písemná dohoda, že kabinet politickou podporu má.

 

Právě se děje

Další zprávy